Se også relevant kursus: Styrk relationsarbejdet – undgå udbrændthed med Mindful Self Compassion
Men hvad er selv-medfølelse egentligt?
Det er nøjagtig det samme som medfølelse for andre, blot rettet mod os selv. Medfølelse er generelt ønsket om at lindre eller hjælpe, når vi møder modgang eller smerte (fysisk eller følelsesmæssigt). Medfølelse er altså måden, vi reagerer på, når vi møder noget svært.
Der er tre elementer, der alle skal være tilstede for, at vi oplever noget som medfølende: opmærksomhed, venlighed og fælles menneskelighed. Lad mig illustrere med et dagligdags scenarie:
Du kommer ud af togstationen og ser en hjemløs. Langt de fleste gange går du blot forbi, men lige i dag er du OPMÆRKSOM på, at der er et menneske i nød. Samtidig mærker du et ØNSKE OM AT LINDRE eller hjælpe. Det sidste element er perspektivet af FÆLLES MENNESKELIGHED. Det betyder, at du, når du ser en hjemløs, husker, at der altid er en historie forud for det, du ser lige nu. Du ved, at det – hvis omstændighederne havde været slemme nok for dig – kunne være dig, der sad der på en måtte udenfor togstationen.
Medfølelse indeholder altid de her tre elementer. Ellers er det ikke medfølelse. Hvis det er dig, der hænger med næbbet en periode, oplever du ikke dine venner som medfølende, hvis de sidder med næsen i mobilen, når I snakker. For så er der ikke opmærksomhed. Eller hvis de siger ’nå ja, det må du jo så klare’. For så er der ingen venlighed. Eller hvis de siger ’hey, du er vist selv ude om det’. For så er der ikke noget alment menneskeligt perspektiv til at sætte din oplevelse i perspektiv til noget andet end dig selv.
Når medfølelse vender mod os selv, betyder det, at vi relaterer med venlighed og varme til os selv, når vi møder modgang, fejler, står midt i forandringer eller blot møder udfordringer.
Se også relevant kursus: Styrk relationsarbejdet – undgå udbrændthed med Mindful Self Compassion
Så hvorfor medfølelse for os selv?
Fordi det er nøglen til psykisk sundhed. Forskningsresultaterne i medfølelse (og især i selv-medfølelse) er eksploderet de seneste 15 år. Resultaterne er tydelige:
Jo bedre du er til at være medfølende overfor dig selv, når det er dig, der møder eller oplever noget, der er svært, jo sundere psykisk er du. Evnen til selv-medfølelse er simpelthen en buffer, der gør dig stærkere – også når du møder modgang.
Evnen til selv-medfølelse har en direkte sammenhæng til bl.a. mindre stress, mindre angst, mindre depression, færre fysiske smerter, færre bekymringer, mindre perfektionisme og mindre angst for at fejle.
På den positive side er der direkte sammenhæng til bedre relationer, mere livstilfredshed, mere glæde, lettere ved at håndtere fysisk sygdom, bedre selvværd, mere optimisme, mere handlekraft, mere gåpåmod, lettere ved at ’komme op på hesten igen’ i alle længerevarende processer, mere nysgerrighed, kreativitet og mere empati overfor andre.
Kort sagt er evnen til selv-medfølelse en kerneegenskab i al psykisk sundhed. Den virker simpelthen som en buffer, når vi møder modgang og udfordringer.
Se også relevant kursus: Styrk relationsarbejdet – undgå udbrændthed med Mindful Self Compassion
Selv-medfølelse, er det ikke noget, man bliver mere egoistisk af?
Næ. Hvis du er egoistisk, sætter du dig selv over andre eller din oplevelse som mere vigtig end andres. Og medfølelse indeholder jo netop elementet af fælles menneskelighed, som minder os om, at vores reaktion er som alle andres i den givne situation. Selv-medfølelse handler altså om at sætte sig selv lige med andre. Ikke over som mere vigtig. Og ikke under som mindre vigtig. Desuden viser forskningen meget tydeligt, at vi bliver mere empatiske og får lettere ved at skabe gode relationer, når vi kan være inkluderende overfor vores egen situation.
Særligt for dig, der arbejder i hjælpe- og omsorgsfag (uddannelsesområdet, sundheds og psykiatriområdet, det sociale område), er der nogle ekstra værdifulde elementer i at træne selv-medfølelse.
Evnen til selv-medfølelse er nemlig noget, vi har med os i alle situationer, så det er ikke noget, vi har brug for særlig tid til. Ikke noget vi kun kan lave på ferier eller i weekender. Det er tilgange, redskaber og måder at relatere til mig selv på, som virker lige midt i det kaos, du måtte opleve i din arbejdsdag. Lige der hvor du bliver udfordret. Ikke bagefter.
Mange i brancher, hvor man får supervision eller faglig sparring, får at vide, at det er godt at tage tid til sig selv, at huske motion, venner, ferier osv. Selvfølgelig er det det. Men det er endnu vigtigere at kunne have sig selv med i alle situationer i hverdagen uden at lukke ned for os selv – uden at sætte os selv til side i en grad, så vi glemmer os selv. Det kan selv en lang ferie alligevel ikke rette op på, for hverdagen truer jo lige om hjørnet.
Jo bedre du bliver til at inkludere dig selv i cirklen af dem, du møder med medfølelse, varme og venlighed, jo bedre bliver du til at sætte dig selv til side og have fokus på din faglighed.
Styrk relationsarbejdet – undgå udbrændthed med Mindful Self Compassion
Vil du arbejde mere med selv-medfølelse, så tilbyder vi lige nu kurset “Styrk relationsarbejdet – undgå udbrændthed med Mindful Self Compassion“.
Vil du vide mere om Helle Laursen og hendes praksis? Du kan læse mere om hendes arbejde på hendes hjemmeside Nordic Center for Self Compassion.