Specialistuddannelse førte til forandring - Seminarer
Alle nyheder
Artikel

Specialistuddannelse førte til forandring

En Specialistuddannelse fra Seminarer.dk har på flere områder betydet en ændret praksis i Kalundborg Kommune. Læs mere i denne artikel.

specialistuddannelse

Deltagelse i Seminarer.dks specialistuddannelse har på flere områder betydet en ændret praksis i Kalundborg Kommune.

Efterværn er en del af det afsluttende modul på Specialistuddannelsen, og juraen kan i den forbindelse være kringlet. Faktisk så svær at gennemskue, at man i Kalundborg gennem mange år har ment, at efterværnet skulle bortfalde, hvis den unge blev gravid.

Det betød, at kvindens sag blev lukket i ungeteamet, og at hun mistede sin kontaktperson.

“Det har været en udfordring for mig at skulle arbejde helhedsorienteret, når den ellers bevilligede hjælp faldt bort, selv om der fortsat var et behov for personlig støtte. Det betød en forværring af den kommende mors trivsel, fortæller Julie Johansen.

Den gamle praksis var også et resultat af, at “sådan har vi altid gjort”, og der var ikke nogen som havde fået læst op på love og paragraffer. På uddannelsen fik Julie Johansen ajourført sin viden og kunne tage hjem og få ændret praksis.

Mere forståelse for politiet

Et andet udbytte hun og hele afdelingen har fået gavn af, handler om politiets rolle i de svære sager, hvor børn udsættes for vold og overgreb i hjemmet. Her har det ofte knirket i samarbejdet mellem de kommunale myndigheder og politiet.

I Kalundborg Kommune har man på borgerens vegne været frustrerede over, at de børnefaglige undersøgelser skulle afvente politiets behandling og afgørelse, som ofte trak ud i adskillige måneder. Konsekvensen var, at familien endte i et vakuum, og for sagsbehandlerne betød det, at de ikke kunne overholde lovens tidsfrister.

De problemer er ikke løst, men på uddannelsen blev de undervist af juristen Nicolaj Sivan Holst, som har en baggrund hos anklagemyndigheden, inden han blev ansat på Aarhus Universitet.

“Det gav mig en vigtig viden om, hvilken lovgivning politiet er underlagt, og hvilken bemyndigelse de har. Jeg har fået en større forståelse for deres praksis, og hvorfor de foretager de valg, de gør. Det har jeg naturligvis delt med kollegerne, siger Julie Johansen.

Leder: Vi gør det gerne igen

Hvis det står til Julie Folke Jacobsen, leder af Børn og Unge i Kalundborg Kommune, er Julie Johansen ikke den sidste medarbejder, som kommer af sted på Seminarer.dks specialistuddannelse.

“Jeg synes, det er en rigtig god uddannelse. Vi havde høje forventninger inden Julie deltog, og de er blevet indfriet. Jeg synes, at der på myndighedsområdet var et behov for en skræddersyet uddannelse, der var brugbar og omsættelig, og som var kortere end en diplomuddannelse. Det behov er nu blevet dækket”, siger Julie Folke Jacobsen.

Hun peger på, at uddannelsen har formået at gøre en i forvejen meget dygtig sagsbehandler endnu bedre.

“Hun er blevet endnu skarpere i sit teoretiske afsæt, hendes sagsbehandling er blevet mere stringent, og hun er up to date, hvad angår den seneste forskning. På personalemøder er det tydeligt, at hendes niveau er blevet højnet, og det har hendes kolleger også stort udbytte af. Vi har eksempelvis haft en temadag, hvor hun holdt oplæg, og hun guider nye kolleger i, hvordan de kan gribe de mere problematiske sager an. Så den nye viden er blevet bredt ud i organisationen, siger Julie Folke Jacobsen.

Fakta om vores specialistuddannelse

  • Retter sig mod myndighedssagsbehandlere
  • Er bygget op som fire moduler, hvor der på hvert modul er to eller tre undervisningsdage.
  • Er opbygget som en børnesag. Første modul er inddragelse og forebyggelse, så kommer sagsoplysning, derefter handleplanen og sidst ligger anbringelser og efterværn.
  • Kan enten gennemføres som et rekvireret forløb af én kommune eller som en regional uddannelse, hvor flere kommuner går sammen.

Ønsker I en specialistuddannelse?

Har du spørgsmål omkring en eventuel hjemtagelse af vores specialistuddannelse til din kommune eller arbejdsplads, så kontakt da venligst Seminarer.dk på 66159043 og spørg efter projektkoordinator, Tina Lynge.

Du kan se alle vores aktuelle uddannelser i vores uddannelsesoversigt her!

Relevante arrangementer

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker
Kursus

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker

Jylland & Sjælland

Hvordan sikrer du et trygt og givende relationsarbejde med mennesker, der bærer på et traume? Her kommer den traumebevidste tilgang ind i billedet, og det er netop den, du lærer at anvende på dette kursus.

Det er psykolog Camilla Bechsgaard, der står ved det faglige ror, og hun giver dig:

Et afsæt til at undgå retraumatisering og til at møde borgeren med anerkendelse og forståelse Redskaber til at styrke dit professionelle nærvær og egne reaktioner i mødet med borgeren Viden om, hvordan du arbejder traumebevidst, så du kan genkende traumereaktioner En konkret tilgang til at skabe tillid og tryghed hos mennesker med traumer Kendskab til traumers effekt på individet

Vil du vide mere om kurset? Så læs med herunder.

 

Læs mere
Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge
Kursus

Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge

Jylland & Sjælland

Fællesskaber har en stor betydning for børn og unges trivsel. Så hvordan arbejder du helt konkret med fælleskabsfremmende didaktik og pædagogik, der fremmer trivslen for børn og unge? Dét gør Tine Basse Fisker, ph.d. i pædagogisk psykologi, dig klogere på med kurset her.

På kursusdagen stiller vi skarpt på trivsel og tilhørsforhold, mistrivsel og fravær – både de teoretiske perspektiver bag symptomerne, men i lige så høj grad, hvilke konkrete tilgange, du kan anvende.

I løbet af dagen dykker du og de andre kursister bl.a. ned i:

Fællesskaber på godt og ondt Trivsel i tal Skærmbrug, trivsel og fællesskaber Fællesskabende pædagogik og didaktik Forskellen på at se børn og se MED børn

Med fra kurset tager du også en idébank til forankring i din hverdag.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet
Kursus

Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet

Jylland & Sjælland

Skab styrkede indsatser og tryghed for sårbare gravide med psykosociale problemstillinger og rusmiddelproblematikker gennem den traumebevidste tilgang og tværfagligt samarbejde.

Dét er netop fokus på dette kursus i selskab med Anna-Katherine Højland, klinisk psykolog og jordemoder, og Michela Wedel, socialrådgiver og stifter af foreningen for Fremtidens Børn.

De sørger for, at du som deltager bl.a. bliver klædt på med:

Et traumebevidst perspektiv i mødet med den gravide/familien, hvor der (også) er rusmiddelproblematikker til stede Indsigt i greb til et trygt og transparent rum, hvor tillid kan opbygges Viden om mentalisering og følelsesmæssig regulering ift. tilknytning og omsorg Viden om tilgængelige vejledninger, lovgrundlag og muligheder for sparring som fagperson i kontakten med en sårbar gravid kvinde Tips og inspiration til troværdig kommunikation med den gravide/familien: bevidsthed om sprog og kropssprog
Læs mere
OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer
Kursus

OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer

Jylland & Sjælland

Det kan være komplekst at arbejde med mennesker med OCD – bl.a. fordi man som fagperson helt utilsigtet kan forstærke og vedligeholde symptomerne. På denne kursusdag præsenterer psykolog Hjalti Jonsson dig for alternative måder at intervenere og bidrager med redskaber til at arbejde med at forbedre din praksis.

Mere konkret betyder det, at du får:

Viden om OCD; årsager, symptomer og mekanismer, som vedligeholder og forstærker lidelsen – med en hel masse eksempler fra praksis Kendskab til forskelle, ligheder og evt. overlap med andre diagnoser Viden om, hvordan du og dine kolleger utilsigtet kan blive viklet ind i OCD-symptomerne og blive en del af de mønstre, som vedligeholder og forstærker symptomerne Viden om og redskaber til, hvad du kan gøre for at støtte og hjælpe den OCD-ramte. Hvilke behandlingsmetoder- og tilgange er mest virksomme ift. OCD?

Vil du vide mere? Så læs med lige herunder.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere