For socialrådgiveren Julie Johansen har deltagelsen i Seminarer.dks Specialistuddannelse betydet et øget fokus på jura. Sammenlagt 10 kursusdage har Julie Johansen brugt på at blive specialist i børnesager, og hun synes udbyttet har været det hele værd. Hun kalder det en “gennemført uddannelse med meget relevante og kompetente undervisere”.
Socialrådgiveren har sin daglige gang på rådhuset i Kalundborg, og hertil er hun vendt retur med et større fokus på juraen, end hun havde i forvejen.
“Noget af det særlige ved kurset var, at juristen Bente Adolphsen ikke alene gik igen som underviser på samtlige moduler, men også var med, når de seks øvrige undervisere var på og kunne give dem faglig sparring. Det betød, at det socialfaglige indhold og det juridiske hele tiden blev koblet sammen. Ofte ser man juraen for sig selv, men her gik det hånd i hånd med alt det øvrige indhold, så der kom en rød tråd i forløbet”, siger Julie Johansen.
Jura står over metode
Blandt socialrådgivere er der meget forskelligt syn på om juraen er en ven eller fjende i sagsbehandlingen, og Julie Johansen hører til i den første kategori. Hun har hele tiden set juraen, som det hun skal argumentere og vurdere ud fra, men på uddannelsen blev hun mere opmærksom på, at juraen altid skal gå forud for metoden. Hun kender både fra sig selv og kolleger, at man kan være meget optaget af metoden og mindre af juraen.
“Vi blev virkelig udfordret på, hvorfor vi gør, som vi gør, og ofte argumenterede vi med vores metode, men vi fik lært, at metoden skal være valgt på baggrund af juraen, og juraen skal være styrende for sagsforløbet, ikke blot hvad angår tidsfrister, men også kravene til hvad vi skal have afdækket”, fremhæver Julie Johansen.
Hun har selv været uddannet i 11 år, så hun faldt klart inden for målgruppen, som er myndighedssagsbehandlere med mindst to års praksiserfaring.
Opbygningen i moduler betød, at hun kunne tage udfordringer fra hverdagen med på uddannelsen og få både undervisernes og kursisternes bud på et svar.
Breder sig ud i kommunen
Et andet område, hvor hun har hentet inspiration til en ny måde at gøre tingene på, er børnesamtaler. Her har hun fremstillet små laminerede kort, som eksempelvis fortæller til et barn på seks år, hvad en sagsbehandler er og hvad en kommune er. Kortene er hendes egen opfindelse, men de er affødt af de diskussioner der opstod på kurset om inddragelse af børn. Kortene kan hun støtte sig til, når hun har børnesamtaler, og hun er også begyndt at lave dem til andre målgrupper. Kollegerne låner dem også, så udbyttet af uddannelsen har bredt sig i kommunen.
På det månedlige afdelingsmøde har Julie Johansen holdt et oplæg på godt to timer om handleplaner og inddragelse af både børn og forældre i den proces, hvilket også var en udløber af hendes deltagelse i Specialistuddannelsen.
Skal vi lave en specialistuddannelse ude hos jer?
Har du spørgsmål omkring en eventuel hjemtagelse af vores specialistuddannelse til din kommune eller arbejdsplads, så kontakt da venligst Seminarer.dk på 66159043 og spørg efter projektkoordinator, Tina Lynge.
Du kan se alle vores aktuelle uddannelser i vores uddannelsesoversigt her!