Specialistuddannelse - proppet med juridiske vitaminer - Seminarer
Alle nyheder
Artikel

Specialistuddannelse – proppet med juridiske vitaminer

For socialrådgiveren Julie Johansen har deltagelsen i Seminarer.dks Specialistuddannelse betydet et øget fokus på jura. Sammenlagt 10 kursusdage har Julie Johansen brugt på at blive specialist i børnesager, og hun synes udbyttet har været det hele værd. Hun kalder det en “gennemført uddannelse med meget relevante og kompetente undervisere”. Socialrådgiveren har sin daglige gang på […]

specialistuddannelse

For socialrådgiveren Julie Johansen har deltagelsen i Seminarer.dks Specialistuddannelse betydet et øget fokus på jura. Sammenlagt 10 kursusdage har Julie Johansen brugt på at blive specialist i børnesager, og hun synes udbyttet har været det hele værd. Hun kalder det en “gennemført uddannelse med meget relevante og kompetente undervisere”.

Socialrådgiveren har sin daglige gang på rådhuset i Kalundborg, og hertil er hun vendt retur med et større fokus på juraen, end hun havde i forvejen.

“Noget af det særlige ved kurset var, at juristen Bente Adolphsen ikke alene gik igen som underviser på samtlige moduler, men også var med, når de seks øvrige undervisere var på og kunne give dem faglig sparring. Det betød, at det socialfaglige indhold og det juridiske hele tiden blev koblet sammen. Ofte ser man juraen for sig selv, men her gik det hånd i hånd med alt det øvrige indhold, så der kom en rød tråd i forløbet”, siger Julie Johansen.

Jura står over metode

Blandt socialrådgivere er der meget forskelligt syn på om juraen er en ven eller fjende i sagsbehandlingen, og Julie Johansen hører til i den første kategori. Hun har hele tiden set juraen, som det hun skal argumentere og vurdere ud fra, men på uddannelsen blev hun mere opmærksom på, at juraen altid skal gå forud for metoden. Hun kender både fra sig selv og kolleger, at man kan være meget optaget af metoden og mindre af juraen.

“Vi blev virkelig udfordret på, hvorfor vi gør, som vi gør, og ofte argumenterede vi med vores metode, men vi fik lært, at metoden skal være valgt på baggrund af juraen, og juraen skal være styrende for sagsforløbet, ikke blot hvad angår tidsfrister, men også kravene til hvad vi skal have afdækket”, fremhæver Julie Johansen.

Hun har selv været uddannet i 11 år, så hun faldt klart inden for målgruppen, som er myndighedssagsbehandlere med mindst to års praksiserfaring.

Opbygningen i moduler betød, at hun kunne tage udfordringer fra hverdagen med på uddannelsen og få både undervisernes og kursisternes bud på et svar.

Breder sig ud i kommunen

Et andet område, hvor hun har hentet inspiration til en ny måde at gøre tingene på, er børnesamtaler. Her har hun fremstillet små laminerede kort, som eksempelvis fortæller til et barn på seks år, hvad en sagsbehandler er og hvad en kommune er. Kortene er hendes egen opfindelse, men de er affødt af de diskussioner der opstod på kurset om inddragelse af børn. Kortene kan hun støtte sig til, når hun har børnesamtaler, og hun er også begyndt at lave dem til andre målgrupper. Kollegerne låner dem også, så udbyttet af uddannelsen har bredt sig i kommunen.  

På det månedlige afdelingsmøde har Julie Johansen holdt et oplæg på godt to timer om handleplaner og inddragelse af både børn og forældre i den proces, hvilket også var en udløber af hendes deltagelse i Specialistuddannelsen.


Skal vi lave en specialistuddannelse ude hos jer?

Har du spørgsmål omkring en eventuel hjemtagelse af vores specialistuddannelse til din kommune eller arbejdsplads, så kontakt da venligst Seminarer.dk på 66159043 og spørg efter projektkoordinator, Tina Lynge.

Du kan se alle vores aktuelle uddannelser i vores uddannelsesoversigt her!

Relevante arrangementer

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker
Kursus

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker

Jylland & Sjælland

Hvordan sikrer du et trygt og givende relationsarbejde med mennesker, der bærer på et traume? Her kommer den traumebevidste tilgang ind i billedet, og det er netop den, du lærer at anvende på dette kursus.

Det er psykolog Camilla Bechsgaard, der står ved det faglige ror, og hun giver dig:

Et afsæt til at undgå retraumatisering og til at møde borgeren med anerkendelse og forståelse Redskaber til at styrke dit professionelle nærvær og egne reaktioner i mødet med borgeren Viden om, hvordan du arbejder traumebevidst, så du kan genkende traumereaktioner En konkret tilgang til at skabe tillid og tryghed hos mennesker med traumer Kendskab til traumers effekt på individet

Vil du vide mere om kurset? Så læs med herunder.

 

Læs mere
Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge
Kursus

Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge

Jylland & Sjælland

Fællesskaber har en stor betydning for børn og unges trivsel. Så hvordan arbejder du helt konkret med fælleskabsfremmende didaktik og pædagogik, der fremmer trivslen for børn og unge? Dét gør Tine Basse Fisker, ph.d. i pædagogisk psykologi, dig klogere på med kurset her.

På kursusdagen stiller vi skarpt på trivsel og tilhørsforhold, mistrivsel og fravær – både de teoretiske perspektiver bag symptomerne, men i lige så høj grad, hvilke konkrete tilgange, du kan anvende.

I løbet af dagen dykker du og de andre kursister bl.a. ned i:

Fællesskaber på godt og ondt Trivsel i tal Skærmbrug, trivsel og fællesskaber Fællesskabende pædagogik og didaktik Forskellen på at se børn og se MED børn

Med fra kurset tager du også en idébank til forankring i din hverdag.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet
Kursus

Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet

Jylland & Sjælland

Skab styrkede indsatser og tryghed for sårbare gravide med psykosociale problemstillinger og rusmiddelproblematikker gennem den traumebevidste tilgang og tværfagligt samarbejde.

Dét er netop fokus på dette kursus i selskab med Anna-Katherine Højland, klinisk psykolog og jordemoder, og Michela Wedel, socialrådgiver og stifter af foreningen for Fremtidens Børn.

De sørger for, at du som deltager bl.a. bliver klædt på med:

Et traumebevidst perspektiv i mødet med den gravide/familien, hvor der (også) er rusmiddelproblematikker til stede Indsigt i greb til et trygt og transparent rum, hvor tillid kan opbygges Viden om mentalisering og følelsesmæssig regulering ift. tilknytning og omsorg Viden om tilgængelige vejledninger, lovgrundlag og muligheder for sparring som fagperson i kontakten med en sårbar gravid kvinde Tips og inspiration til troværdig kommunikation med den gravide/familien: bevidsthed om sprog og kropssprog
Læs mere
OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer
Kursus

OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer

Jylland & Sjælland

Det kan være komplekst at arbejde med mennesker med OCD – bl.a. fordi man som fagperson helt utilsigtet kan forstærke og vedligeholde symptomerne. På denne kursusdag præsenterer psykolog Hjalti Jonsson dig for alternative måder at intervenere og bidrager med redskaber til at arbejde med at forbedre din praksis.

Mere konkret betyder det, at du får:

Viden om OCD; årsager, symptomer og mekanismer, som vedligeholder og forstærker lidelsen – med en hel masse eksempler fra praksis Kendskab til forskelle, ligheder og evt. overlap med andre diagnoser Viden om, hvordan du og dine kolleger utilsigtet kan blive viklet ind i OCD-symptomerne og blive en del af de mønstre, som vedligeholder og forstærker symptomerne Viden om og redskaber til, hvad du kan gøre for at støtte og hjælpe den OCD-ramte. Hvilke behandlingsmetoder- og tilgange er mest virksomme ift. OCD?

Vil du vide mere? Så læs med lige herunder.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere