Alle nyheder
Artikel

Mindfulness – stilheden er ikke gratis

Mindfulness kan have negative efterfølger, da du kommer mere i kontakt med dig selv. Derfor er det vigtigt, at mindfulnesspraksis tages seriøst.

Af Ole Stjernholm

Psykolog og forfatter af bogen "Efter Mindfulness"

mindfulness

Jeg har været med til flere kommunalt arrangerede kurser i mindfulness i forbindelse med aktivering, praktik osv. og jeg har set mange mennesker komme smilende ind ad døren og efter to timer gå grædende ud.” Udtalelse fra klient

Se vores uddannelse: Kognitivbaseret Mindfulness-uddannelse.

Mindfulness gennem årerne

Mindfulness har gennem de seneste ti til femten år bredt sig fra at være en slags eksklusiv interesse for relativt få mennesker til at være noget, der med største selvfølgelighed foregår i mange større virksomheder, såvel som i servicesektoren. Man ser endda eksperimenter med at indføre milde udgaver af mindfulness i danske skoler.

Den amerikanske læge Jon Kabat-Zinn indsamlede gennem fiserne og halvfemserne betydningsfulde erfaringer i forhold til mennesker med stress. Det er da også i forhold til stresshåndtering, at metoden er blevet udbredt i Danmark. Man kan måske anskue populariteten sådan, at der er opstået et behov for at mennesker afstemmer bedre mellem indre ressourcer og ydre krav, men også at mindfulness indeholder et sæt af metoder, som kan få de psykologiske ressourcer til at vokse. Endelig ligger det i konceptet, at mennesker kommer i kontakt med et større nærvær.

Der er ikke nogen tvivl om, at man får mere kontakt med sig selv via det, at praktisere mindfulness. Mange annoncer og kursusopslag fortæller om en række af de fysiologiske og psykologiske fordele, metoden fører til. Derimod hører vi mindre om en række af de potentielle vanskeligheder, der kan opstå i kølvandet på det at praktisere mindfulness regelmæssigt. Men stilheden er faktuelt ikke gratis. Når metoden tages i brug dagligt, måske en halv eller hel time, vil psykologiske problemer blive mere mærkbare.

Se vores uddannelse: Kognitivbaseret Mindfulness-uddannelse.

Mindfulness i praksis

Mindfulness handler om mere kropsbevidsthed, bedre evne til at mærke sig selv og effekten er, at man mærker sig selv bedre – på godt og ondt. Det gælder alt muligt, lige fra aktuelle problemer i ægteskabet, til vanskeligheder i forhold til ledelse eller kollegaer på arbejdspladsen. Andre gange kommer man måske i tanke om dybe svigt eller traumer fra sin opvækst. At stilheden ikke er gratis er ikke en ny opdagelse.

Helt tilbage i firserne undersøgte to psykologer mennesker, som havde brugt mindfulnessprincipper gennem længere tid, og deres konklusion blev, at omkring halvdelen af deltagerne kom i kontakt med angst, sorg, uløste konflikter fra opvæksten etc. Aktuelt nævner flere og flere udenlandske undervisere, at nogle mennesker vil få kontakt med traumer og svigt fra opvæksten, hvis altså de har oplevelser af den karakter bag sig.

Ovenstående betyder ikke, at der skal advarsler ud i retning af, at mindfulness er farligt. I sig selv er mindfulness ikke farligt. Men det er ikke kun en effektiv metode rettet mod at reducere stress. Det er også en metode, der før eller siden vil præsentere den udøvende for nogle af tilværelsens dybe smerter. Den effekt er ikke ret ofte nævnt i litteraturen, og hvis det er nævnt som en mulighed, er der ikke hjælp til at komme videre.

Kan mindfulnessprincipper så bruges, hvis man kommer til at huske og mærke begivenheder som enten er eller som engang var plagsomme. Det kan den, men det er ikke lige meget hvordan man gør, og ofte er det nødvendigt med en sparringspartner, som kender det psykologiske landskab. Frem for blot at gå videre med iagttagelse af åndedræt eller puls, og lade hånt om de indre smerter, må der altså mere psykologisk korrekte metoder til.

Hermed menes bl.a. et bredere kendskab til forskellige slags følelser, samt fornuftige terapeutiske måder at håndtere stærke følelser på. Kort sagt, skal mindfulness ikke anvendes til at man vender opmærksomheden væk fra de psykologiske smerter. Tværtimod gælder det om at være til stede på en måde, der ikke skaber ny aflukning i forhold til følelseslivet. For at det ikke sker kan det være nødvendigt med vejledning.

Mindfulnessuddannelse

På Seminarer.dks Kognitivbaseret Mindfulness-uddannelse har vi autoriseret psykolog Anne Dorthe Hasholt som underviser. Hun vil sikre, at du lærer at bruge mindfulnessprincipperne på dig selv, og lærer hvordan, du giver disse videre til andre. Som autoriseret psykolog er hun også klar med hjælp og vejledning, hvis du skulle have komme i kontakt med følelser, du ikke vidste var der.

Kilder:
Brown K:W: R. M Ryan, J.D. Creswell (2007): Mindfulness: Theoretical Foundations and Evidence for its Salutary Effects; Psychological Inquiry, 18 (4), 211-237.
Engler, J. (2006). in Buddhism and Psychotherapy, Mark Unno (red), Wisdom Publications.
Stjernholm O & Ehrensvärd M: Efter Mindfulness, hvordan man håndterer de positive og negative effekter af mindfulness, Dansk Psykologisk Forlag, 2016.

Relevante arrangementer

Kognitivbaseret mindfulness uddannelse
Uddannelse

Kognitivbaseret mindfulness uddannelse

Jylland

Vil du undervise i mindfulness eller bruge mindfulness som et redskab til at hjælpe dine borgere?

På disse mindfulnessuddannelser undervises ikke blot i mindfulnesspraksis, men også i den kognitive teori og filosofien bag mindfulness. Udover undervisning i konkret mindfulnesspraksis får du således også undervisning i, hvordan mindfulness virker, og hvorfor det virker.

Vi udbyder både en grunduddannelse og mindfulnessinstruktøruddannelse (inkl. certificering).

Afhængigt af din mindfulness uddannelsens niveau får du bl.a. undervisning i:

Den kognitive teori og filosofien bag mindfulness, bl.a. nervesystemet og affektsystemerne Det forskningsbaserede 8 ugers mindfulnessforløb MBSR udviklet af Jon Kabat-Zinn Implementering af mindfulness i hverdagen privat og professionelt Tilrettelæggelse af mindfulnessforløb og rollen som mindfulnessinstruktør Guidede meditationer

Skal vi genudbyde vores uddannelse i mindfulness i 2025? Vi er ved at undersøge, om der er interesse for det. Skriv en mail til [email protected] ved interesse!

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker
Kursus

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker

Jylland & Sjælland

Hvordan sikrer du et trygt og givende relationsarbejde med mennesker, der bærer på et traume? Her kommer den traumebevidste tilgang ind i billedet, og det er netop den, du lærer at anvende på dette kursus.

Det er psykolog Camilla Bechsgaard, der står ved det faglige ror, og hun giver dig:

Et afsæt til at undgå retraumatisering og til at møde borgeren med anerkendelse og forståelse Redskaber til at styrke dit professionelle nærvær og egne reaktioner i mødet med borgeren Viden om, hvordan du arbejder traumebevidst, så du kan genkende traumereaktioner En konkret tilgang til at skabe tillid og tryghed hos mennesker med traumer Kendskab til traumers effekt på individet

Vil du vide mere om kurset? Så læs med herunder.

 

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-grey

5 ud af 6 stjerner

Læs mere
Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge
Kursus

Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge

Jylland & Sjælland

Fællesskaber har en stor betydning for børn og unges trivsel. Så hvordan arbejder du helt konkret med fælleskabsfremmende didaktik og pædagogik, der fremmer trivslen for børn og unge? Dét gør Tine Basse Fisker, ph.d. i pædagogisk psykologi, dig klogere på med kurset her.

På kursusdagen stiller vi skarpt på trivsel og tilhørsforhold, mistrivsel og fravær – både de teoretiske perspektiver bag symptomerne, men i lige så høj grad, hvilke konkrete tilgange, du kan anvende.

I løbet af dagen dykker du og de andre kursister bl.a. ned i:

Fællesskaber på godt og ondt Trivsel i tal Skærmbrug, trivsel og fællesskaber Fællesskabende pædagogik og didaktik Forskellen på at se børn og se MED børn

Med fra kurset tager du også en idébank til forankring i din hverdag.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet
Kursus

Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet

Jylland & Sjælland

Skab styrkede indsatser og tryghed for sårbare gravide med psykosociale problemstillinger og rusmiddelproblematikker gennem den traumebevidste tilgang og tværfagligt samarbejde.

Dét er netop fokus på dette kursus i selskab med Anna-Katherine Højland, klinisk psykolog og jordemoder, og Michela Wedel, socialrådgiver og stifter af foreningen for Fremtidens Børn.

De sørger for, at du som deltager bl.a. bliver klædt på med:

Et traumebevidst perspektiv i mødet med den gravide/familien, hvor der (også) er rusmiddelproblematikker til stede Indsigt i greb til et trygt og transparent rum, hvor tillid kan opbygges Viden om mentalisering og følelsesmæssig regulering ift. tilknytning og omsorg Viden om tilgængelige vejledninger, lovgrundlag og muligheder for sparring som fagperson i kontakten med en sårbar gravid kvinde Tips og inspiration til troværdig kommunikation med den gravide/familien: bevidsthed om sprog og kropssprog
Læs mere