I mange år var tarmen et overset, nedvurderet og tabuiseret organ, men de senere år er den gået hen og blevet noget, vi skal pusle om og forkæle, fordi det giver os et bedre velbefindende og bedre helbred.Med til at sætte fart i den udvikling var bogen Darm mit Charme som udkom i Tyskland i 2014 og senere blev en bestseller i flere lande. Også i Danmark fik den høje salgstal, da den udkom året efter under titlen Tarme med charme.
Bag den stod den dengang blot 24-årige mediciner Giulia Enders.
Den ansete engelske avis The Guardian var blandt de begejstrede:
“Enders’ tarmmanifestation opfordrer læserne til at fejre deres nedre krops evner i stedet for at være flov over dem. En bøvs, en prut kan opfattes grove, men den bevægelse i vores tarme, de opstår fra er elegant som en balletdanser”.1
Forskning hylder tarmen
En del forskningsresultater underbygger påstanden om tarmenes og tarmfloraens afgørende betydning.
Man har blandt andet transplanteret sunde tarmbakterier til mus med depressiv og angstfyldt adfærd, hvilket har vist sig at dæmpe symptomerne og forbedre hukommelsen.2
Adskillige forskningsresultater peger på, at sammensætningen af tarmbakterier spiller en afgørende rolle for udvikling af fedme.3
Det har også vist sig, at patienter med type 2-diabetes bliver bedre til at regulere deres blodsukker, når de får en transplantation med tarmbakterier fra en rask person.4+5
Og endeligt viste et dansk forskningsprojekt for syv år siden, at der er en klar sammenhæng mellem hvor mange bakterietyper, der er i tarmen hos småbørn og risikoen for at få allergi senere i livet:
“Vi kan se, at hvis du har få bakterietyper i din tarmflora i dit første leveår, har du betydeligt øget risiko for at udvikle allergi ved seks-års-alderen. Jo flere bakterietyper børnene havde, des lavere var risikoen for at udvikle allergi”, fortalte overlæge Hans Bisgaard dengang til videnskab.dk.6
Børn født ved kejsersnit har væsentlig større risiko for at udvikle allergi, hvilket kan skyldes, at de møder for få bakterier i forbindelse med fødslen.
God mad til tarmen
Klinisk diætist Mette Borre har speciale i ernæring ved sygdomme i mavetarmkanalen. Hun fastslår på dr.dk, at 70 procent af vores immunforsvar sidder i tarmene, og det betyder, at de har meget stor betydning for vores helbred og livskvalitet.7
“Fuldkorn og grøntsager er fyldt med kostfibre, der både kan bruges som energi i kroppen med det samme, men som også indeholder en rest, der går ned i tarmene og ernærer tarmbakterierne. Desuden viser flere undersøgelser, at fuldkorn beskytter os mod tarmkræft”, fortæller hun til Danmarks Radios hjemmeside.
Samme sted kan man finde opskrifter, som forkæler tarmene, og her et af eksemplerne:
INGREDIENSER
-
200 g kyllingefilet
-
2 stk. løg
-
5 fed hvidløg
-
1/2 dåse flåede tomater
-
1 dåse kikærter
-
(eller andre bønner)
-
0,5 l hønsebouillon
-
1/2 stk. savoykål
-
2 håndfulde broccolihoveder
FREMGANGSMÅDE
-
Skær kyllingefileterne, savoykål og broccoli i mundrette stykker.
-
Pil løg og hvidløg, og hak dem.
-
Kom løg og hvidløg i en gryde med olie.
-
Tilsæt kylling.
-
Når kyllingen er stegt på alle sider, tilsættes flåede tomater, kikærter, savoykål, broccoli og bouillon.
-
Lad det simre i 15 minutter, eller til kyllingen er tilberedt.
-
Smag til med salt og peber. Kan serveres med ristede, saltede græskarkerner og persille på toppen.
TIP: Ønskes en mere cremet udgave, kan en deciliter af vandet med bouillon, erstattes af fløde.
Herunder kan du hente en print-venlig PDF af opskriften.
Artiklen er baseret på artikler fundet på Videnskab.dk, politiken.dk, dr.dk, bogen Tarme med charme og magasinet Sund magi i tarmen.
Kilder:
1 https://www.theguardian.com/books/2014/may/07/gut-reaction-book-digestive-tract-german-bestseller
2 https://www.dr.dk/levnu/krop/irsk-professor-om-fem-aar-har-vi-en-pille-mod-stress
3 https://videnskab.dk/krop-sundhed/tarmbakterier-kan-vaere-noeglen-til-fremtidens-fedmemedicin
4 https://videnskab.dk/krop-sundhed/tarmbakterier-kan-indikere-det-rigtige-valg-af-diabetesmedicin
5 https://ing.dk/artikel/opsigtsvaekkende-dansk-forskning-disse-to-bakterier-kan-give-type-2-diabetes-185510
6 https://videnskab.dk/krop-sundhed/bakterier-holder-allergi-vaek
7 https://www.dr.dk/mad/artikel/spis-dig-til-sunde-tarme-havregryn-og-guleroedder-er-de-virkelige-superfoods