Tarmen er kommet til ære og værdighed - Seminarer
Alle nyheder
Artikel

Tarmen er kommet til ære og værdighed

I mange år var tarmen et overset, nedvurderet og tabuiseret organ, men de senere år er den gået hen og blevet noget, vi skal pusle om og forkæle, fordi det giver os et bedre velbefindende og bedre helbred.

tarmen

I mange år var tarmen et overset, nedvurderet og tabuiseret organ, men de senere år er den gået hen og blevet noget, vi skal pusle om og forkæle, fordi det giver os et bedre velbefindende og bedre helbred.Med til at sætte fart i den udvikling var bogen Darm mit Charme som udkom i Tyskland i 2014 og senere blev en bestseller i flere lande. Også i Danmark fik den høje salgstal, da den udkom året efter under titlen Tarme med charme.

Bag den stod den dengang blot 24-årige mediciner Giulia Enders.

Den ansete engelske avis The Guardian var blandt de begejstrede:

Enders’ tarmmanifestation opfordrer læserne til at fejre deres nedre krops evner i stedet for at være flov over dem. En bøvs, en prut kan opfattes grove, men den bevægelse i vores tarme, de opstår fra er elegant som en balletdanser”.1

 

Forskning hylder tarmen

En del forskningsresultater underbygger påstanden om tarmenes og tarmfloraens afgørende betydning.

Man har blandt andet transplanteret sunde tarmbakterier til mus med depressiv og angstfyldt adfærd, hvilket har vist sig at dæmpe symptomerne og forbedre hukommelsen.2

Adskillige forskningsresultater peger på, at sammensætningen af tarmbakterier spiller en afgørende rolle for udvikling af fedme.3

Det har også vist sig, at patienter med type 2-diabetes bliver bedre til at regulere deres blodsukker, når de får en transplantation med tarmbakterier fra en rask person.4+5 

Og endeligt viste et dansk forskningsprojekt for syv år siden, at der er en klar sammenhæng mellem hvor mange bakterietyper, der er i tarmen hos småbørn og risikoen for at få allergi senere i livet:

“Vi kan se, at hvis du har få bakterietyper i din tarmflora i dit første leveår, har du betydeligt øget risiko for at udvikle allergi ved seks-års-alderen. Jo flere bakterietyper børnene havde, des lavere var risikoen for at udvikle allergi”, fortalte overlæge Hans Bisgaard dengang til videnskab.dk.6

Børn født ved kejsersnit har væsentlig større risiko for at udvikle allergi, hvilket kan skyldes, at de møder for få bakterier i forbindelse med fødslen.

God mad til tarmen

Klinisk diætist Mette Borre har speciale i ernæring ved sygdomme i mavetarmkanalen. Hun fastslår på dr.dk, at 70 procent af vores immunforsvar sidder i tarmene, og det betyder, at de har meget stor betydning for vores helbred og livskvalitet.7

“Fuldkorn og grøntsager er fyldt med kostfibre, der både kan bruges som energi i kroppen med det samme, men som også indeholder en rest, der går ned i tarmene og ernærer tarmbakterierne. Desuden viser flere undersøgelser, at fuldkorn beskytter os mod tarmkræft”, fortæller hun til Danmarks Radios hjemmeside.

Samme sted kan man finde opskrifter, som forkæler tarmene, og her et af eksemplerne: 

INGREDIENSER

 • 200 g kyllingefilet

 • 2 stk. løg

 • 5 fed hvidløg

 • 1/2 dåse flåede tomater

 • 1 dåse kikærter

 • (eller andre bønner)

 • 0,5 l hønsebouillon

 • 1/2 stk. savoykål

 • 2 håndfulde broccolihoveder

FREMGANGSMÅDE

 1. Skær kyllingefileterne, savoykål og broccoli i mundrette stykker.

 2. Pil løg og hvidløg, og hak dem.

 3. Kom løg og hvidløg i en gryde med olie.

 4. Tilsæt kylling.

 5. Når kyllingen er stegt på alle sider, tilsættes flåede tomater, kikærter, savoykål, broccoli og bouillon.

 6. Lad det simre i 15 minutter, eller til kyllingen er tilberedt.

 7. Smag til med salt og peber. Kan serveres med ristede, saltede græskarkerner og persille på toppen.

TIP: Ønskes en mere cremet udgave, kan en deciliter af vandet med bouillon, erstattes af fløde.

Herunder kan du hente en print-venlig PDF af opskriften.

Artiklen er baseret på artikler fundet på Videnskab.dk, politiken.dk, dr.dk, bogen Tarme med charme og magasinet Sund magi i tarmen.


Kilder:

1 https://www.theguardian.com/books/2014/may/07/gut-reaction-book-digestive-tract-german-bestseller
2 https://www.dr.dk/levnu/krop/irsk-professor-om-fem-aar-har-vi-en-pille-mod-stress
3 https://videnskab.dk/krop-sundhed/tarmbakterier-kan-vaere-noeglen-til-fremtidens-fedmemedicin
4 https://videnskab.dk/krop-sundhed/tarmbakterier-kan-indikere-det-rigtige-valg-af-diabetesmedicin
5 https://ing.dk/artikel/opsigtsvaekkende-dansk-forskning-disse-to-bakterier-kan-give-type-2-diabetes-185510
6 https://videnskab.dk/krop-sundhed/bakterier-holder-allergi-vaek
7 https://www.dr.dk/mad/artikel/spis-dig-til-sunde-tarme-havregryn-og-guleroedder-er-de-virkelige-superfoods

Relevante arrangementer

Introduktion til Barnets Lov
Introduktionsmøde

Introduktion til Barnets Lov

Fyn, Jylland & Sjælland

Den 1. januar 2023 forventes det, at Barnets Lov træder i kraft. Er din kommune godt forberedt til at sikre, at barnet kan bruge sine rettigheder og blive reelt inddraget i egen sag?

Med Barnets Lov tillægges barnet flere processuelle rettigheder, og barnets mulighed for at spille en mere aktiv rolle i egen sag styrkes. Det stiller store krav til den kommunale forvaltning at sørge for, at barnet er så veloplyst om myndighedssagsbehandlerens/kommunens tanker og konklusioner.

Når du tilmelder dig et af introduktionsmøderne, modtager du gratis en digital lektion om Barnets Lov.

OBS: Der er et begrænset antal pladser pr. afholdelse.

Læs mere
Manipulerende adfærd
Kursus

Manipulerende adfærd

Jylland & Sjælland

Lær, hvordan du spotter og tackler psykologisk manipulation, når psykolog Anja Leavens deler ud af sin store viden og konkrete redskaber på denne kursusdag.

Du opnår bl.a.:

Indsigt i, hvordan du genkender og spotter manipulerende adfærd. Hvilke signaler, psykologiske mekanismer og handlemønstre skal du være opmærksom på? Viden om, hvad der kendetegner en manipulerende persons karakteristika og adfærd Indsigt i forskellige psykologiske taktikker, der ligger bag manipulerende adfærd, f.eks. gaslighting, projektion, løgne, trusler og psykologiske fordrejninger Viden om magt og afmagt i relationen. Hvad er der på ”spil” i relationen? Redskaber til, hvordan du håndterer manipulerende adfærd, herunder fokus på mestringsteknikker, grænsesætning, selvbeskyttelse og slitagepunkter
Læs mere
Støjfri ledelse med Bastian Overgaard
Kursus

Støjfri ledelse med Bastian Overgaard

Jylland & Sjælland

”Shh!” Netop stilhed er kernen i støjfri ledelse, hvor der luges ud i overflødig kommunikation, så arbejdsdagen giver plads til fordybelse og nærvær vha. strategisk facilitering af stilhed.

Lær om støjfri ledelse i selskab med ledelsesrådgiver Bastian Overgaard, der på dette kursus bidrager med:

Viden om, hvordan overflødig snak påvirker vores fokus, samarbejde og trivsel Redskaber til, hvordan du anvender stilhed som et stærkt ledelsesværktøj Inspiration til, hvordan du selv klarer ”stilhedens pres” Viden om, hvordan du undgår, at den psykologisk tryghed drukner i ”mig-tænkning”
Læs mere
Interoception – Den skjulte sans
Kursus

Interoception – Den skjulte sans

Jylland & Sjælland

Styrk dine borgeres evne til at mærke sig selv, når du med dette kursus lærer om interoception – dvs. evnen til at registrere egne kropslige fornemmelser.

Kurset belyser den interoceptive funktion, og hvordan ubalance i denne påvirker den fysiske og mentale sundhed. Du tager derfor bl.a. fra kurset med:

Viden om hjernen og det autonome nervesystem Kendskab til nervus vagus og dens forbindelse til vores interoceptive sans Viden om hjernetræthed og hjernepauser Træning i at styrke interoceptionen gennem sansemodulerende øvelser Træning i at facilitere selvregulering

Din underviser er ergoterapeut Charlotte Andersen.

Læs mere