Der er ikke noget galt med dig, du reagerer bare helt naturligt på en uvant situation. Vi ved godt, det er vigtigt at arbejde med og træne sin mundtlige fremstilling. Det er der skrevet meget om og udviklet mange metoder til at træne. Min oplevelse af disse tilgange er, at de er meget omstændelige og min egen erfaring er, at det kan virke uoverskueligt at begynde at træne den nye viden og at implementere den. Endvidere er det den enkeltes præstation og personlige udtryk, som er i fokus i disse metoder.
Det er din artikulation, der er et problem, din artikulation som ikke er god, du skal huske at bruge din gestik osv. Listen over, hvad man skal huske at gøre, og hvad man ikke må gøre i mundtlig kommunikation, er lang. Ved at have fokus på disse enkeltdele kan man komme til at fjerne talerens nærvær i situationen, hvor budskabet leveres. Derfor har jeg udviklet en enkel metode kaldet Totalkommunikation, som altid tager fat i relationen og arbejder derfra.
Totalkommunikation er alle de signaler, du udsender, når du kommunikerer i relationen med andre mennesker. Det er så komplekst, at vi ikke kan rumme at forholde os til alle detaljerne, mens vi taler. Derfor må vi tage udgangspunkt i den velfungerende relation og udnytte den, når vi skal udvide vores evner til at blive trygge, når vi arbejder med mundtlig formidling.