Vi kommer aldrig i mål i præstationssamfundet! - Seminarer
Alle nyheder
Artikel

Vi kommer aldrig i mål i præstationssamfundet!

Præstationssamfundet har taget over! Lige meget hvor hurtigt vi løber, kommer vi aldrig i mål. Lektor i sociologi Anders Petersen fortæller mere.

Anders Petersen
Gang på gang hyldes Danmark som ét af de lykkeligste lande i verden. Alligevel er vi stressede som aldrig før, og mange bukker under for det konstante pres. Hele tiden skal vi fra noget og til noget andet. Og det holder – tilsyneladende – aldrig op. Ifølge lektor i sociologi, Anders Petersen, er det åbenlyst, hvilke normer mennesker i dag skal honorere: Vi skal således være aktive, forandringsvillige, omstillingsparate, fleksible og initiativrige. Og alt dette kræver i øvrigt, at vi også er robuste.praestationssamfund-citat-blogVi kender alle sammen disse normer, og vi ved, at uden dem får vi heller ingen succesrig tilværelse ’sat ind på kontoen’, understreger Anders Petersen.

Disse normer bliver strukturbærende for hele vores samfund. De kommer simpelthen til at danne ramme om alt. Anders Petersen uddyber:

– Normerne danner rammen for de sociale regler vi trænes efter i børnehaver, oplæres i igennem folkeskolen og uddannes efter på gymnasier og universiteter. I forhold til ar-bejdsmarkedet forventes det, stort set ligegyldigt hvilken type arbejde det drejer sig om, at normerne adlydes. Normerne er således grundlaget for socialisering, i det sociale liv såvel som i arbejdslivet, og derfor også forudsætningen for, at mennesker oplever sig som integrerede.

Ekskluderende normer

Anders Petersen forklarer videre, at bagsiden ved disse normer jo netop bliver en eks-klusion for dem, som ikke kan stå distancen. Derfor er normerne også direkte skadelige for vores samfund og liv:

– Kravet om normernes internalisering er vanvittigt svært at honorere. For selvom vi nok kender til dem, så ved vi aldrig, hvornår vi er nok initiativrige, nok fleksible, nok robuste osv. Det stopper aldrig, og vi risikerer derfor at blive hensat i en uendelig efter-levelsesspiral – vi kommer aldrig i mål.

Ansvaret er mit eget

Det er også et problem, at normerne er så individualiserede, som de er. Med andre ord, så hænger alting på os selv. Det er vores eget ansvar, om vi kan leve op til alle kravene, for vi er jo selvansvarlige mennesker, og derfor kan vi heller ikke forvente, at nogen kommer os til undsætning, forklarer Anders Petersen og uddyber:

– Vi skal håndtere vores egne succeser, men også tage ansvar for vores egne fiaskoer. Det indebærer, at vi skal løbe stærkt, hurtigere og hurtigere, og aldrig hvile på laurbærrene eller gå i pit. For så bliver vi bare overhalet af de andre individualiserede mennesker, der går efter det samme som os.

Karriere og selvrealisering

Det finurlige ved præstationssamfundet er, at det hensætter os i et arbejdsmæssigt ’krydspres’, kalder Anders Petersen det. Det betyder, at vi er presset på to fronter. Der er på den ene side et massivt pres fra vores arbejdsplads om, at vi konstant skal vise vores værd ved at maksimere vores præstationer. Og på den anden side lægger vi også et enormt pres på os selv. Anders Petersen peger på, at sådan noget som selvrealisering er en væsentlig drivkraft i præstationssamfundet.

Vi må stå sammen!

Når nu disse skadelige normer er strukturbærende for samfundet, så må problemerne nødvendigvis også adresseres på et strukturelt niveau. Det betyder, at der ikke findes individuelle løsninger. Det står enhver frit for at meditere sig til et godt liv, styrketræne, dyrke yoga osv. osv. Men efter Anders Petersens vurdering, udgør intet af det løsninger på noget – tværtimod afspejler det nærmere de problemer, vi har. Hvad der er brug for, er at ændre præstationssamfundets vilkår kollektivt. Vi må gøre det sammen, som en kollektiv enhed. Og heldigvis findes der tegn på, at en kollektiv mobilisering er på vej:

– Mange mennesker er massivt trætte af, at tilværelsens primære målestok er præstati-onens. At de kun tæller i kraft af deres præstationer. En mild strømning bevæger sig i den retning, godt båret frem af den seneste tids lydhørhed og interesse for samfunds- og kulturkritiske røster som min egen.

Relevante arrangementer

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker
Kursus

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker

Jylland & Sjælland

Hvordan sikrer du et trygt og givende relationsarbejde med mennesker, der bærer på et traume? Her kommer den traumebevidste tilgang ind i billedet, og det er netop den, du lærer at anvende på dette kursus.

Det er psykolog Camilla Bechsgaard, der står ved det faglige ror, og hun giver dig:

Et afsæt til at undgå retraumatisering og til at møde borgeren med anerkendelse og forståelse Redskaber til at styrke dit professionelle nærvær og egne reaktioner i mødet med borgeren Viden om, hvordan du arbejder traumebevidst, så du kan genkende traumereaktioner En konkret tilgang til at skabe tillid og tryghed hos mennesker med traumer Kendskab til traumers effekt på individet

Vil du vide mere om kurset? Så læs med herunder.

 

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-grey

5 ud af 6 stjerner

Læs mere
Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge
Kursus

Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge

Jylland & Sjælland

Fællesskaber har en stor betydning for børn og unges trivsel. Så hvordan arbejder du helt konkret med fælleskabsfremmende didaktik og pædagogik, der fremmer trivslen for børn og unge? Dét gør Tine Basse Fisker, ph.d. i pædagogisk psykologi, dig klogere på med kurset her.

På kursusdagen stiller vi skarpt på trivsel og tilhørsforhold, mistrivsel og fravær – både de teoretiske perspektiver bag symptomerne, men i lige så høj grad, hvilke konkrete tilgange, du kan anvende.

I løbet af dagen dykker du og de andre kursister bl.a. ned i:

Fællesskaber på godt og ondt Trivsel i tal Skærmbrug, trivsel og fællesskaber Fællesskabende pædagogik og didaktik Forskellen på at se børn og se MED børn

Med fra kurset tager du også en idébank til forankring i din hverdag.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet
Kursus

Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet

Jylland & Sjælland

Skab styrkede indsatser og tryghed for sårbare gravide med psykosociale problemstillinger og rusmiddelproblematikker gennem den traumebevidste tilgang og tværfagligt samarbejde.

Dét er netop fokus på dette kursus i selskab med Anna-Katherine Højland, klinisk psykolog og jordemoder, og Michela Wedel, socialrådgiver og stifter af foreningen for Fremtidens Børn.

De sørger for, at du som deltager bl.a. bliver klædt på med:

Et traumebevidst perspektiv i mødet med den gravide/familien, hvor der (også) er rusmiddelproblematikker til stede Indsigt i greb til et trygt og transparent rum, hvor tillid kan opbygges Viden om mentalisering og følelsesmæssig regulering ift. tilknytning og omsorg Viden om tilgængelige vejledninger, lovgrundlag og muligheder for sparring som fagperson i kontakten med en sårbar gravid kvinde Tips og inspiration til troværdig kommunikation med den gravide/familien: bevidsthed om sprog og kropssprog
Læs mere
OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer
Kursus

OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer

Jylland & Sjælland

Det kan være komplekst at arbejde med mennesker med OCD – bl.a. fordi man som fagperson helt utilsigtet kan forstærke og vedligeholde symptomerne. På denne kursusdag præsenterer psykolog Hjalti Jonsson dig for alternative måder at intervenere og bidrager med redskaber til at arbejde med at forbedre din praksis.

Mere konkret betyder det, at du får:

Viden om OCD; årsager, symptomer og mekanismer, som vedligeholder og forstærker lidelsen – med en hel masse eksempler fra praksis Kendskab til forskelle, ligheder og evt. overlap med andre diagnoser Viden om, hvordan du og dine kolleger utilsigtet kan blive viklet ind i OCD-symptomerne og blive en del af de mønstre, som vedligeholder og forstærker symptomerne Viden om og redskaber til, hvad du kan gøre for at støtte og hjælpe den OCD-ramte. Hvilke behandlingsmetoder- og tilgange er mest virksomme ift. OCD?

Vil du vide mere? Så læs med lige herunder.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere