Stress afhjælpes ikke med isoleret ro - Seminarer
Alle nyheder
Artikel

Stress afhjælpes ikke med isoleret ro

Stress kan ikke afhjælpes med isolation. Der skal findes en balance, og der skal ske de rigtige koblinger imellem systemerne og individet. Læs mere her!

Artikelbillede_600x450px_92
Det nytter ikke noget at isolere stresssygemeldte med ro, hvile og mindfulness, hvis de skal i bedring. Overlæge og speciallæge i psykiatri Jesper Karle advarer imod ’isoleret ro’, som kun bidrager til, at mennesker får det værre end de i forvejen havde. Af Jane Straschnaja

Som behandler har Jesper Karle selv set de dystre konsekvenser af sygemeldte mennesker, som har fået ordineret en effektiv omgang ’isoleret ro’, så de igen kan blive arbejdsparate. Men disse mennesker får det ikke bedre, tværtimod.

Se også relevant uddannelse: Kognitivbaseret Mindfulness

– Jeg mener, vi skal have fred og ro, men det skal doseres på en ordentlig måde. Vi er nødt til at efterlyse en balance. Fordi vi er i en verden, hvor der stadig – overraskende nok – er en skadelig tendens til, at folk bliver isoleret i forhold til deres omverden, i stressforhold til deres arbejdsliv, når de udvikler en stresstilstand. Endda bliver mange allerede isoleret på arbejdspladsen inden, de sådan fysisk set bliver det i form af en sygemelding. De bliver afsondret fra fællesskabet, og denne her trin-for-trin udstødning, er vi nødt til at gøre op med.

Det er min egen skyld

Hvis udstødningen bliver pakket ind i fred og ro og mindfulness, så er det en meget dårlig behandling og nogle meget dårlige råd, som folk får, mener Jesper Karle. Men det hænger sammen med de myter, der knytter sig til området. Vores tankegang går nemlig ofte i retning af, at hvis vi bliver syge, så er det nok vores egen fejl.

– Det vil være en indbygget tankegang, man har, hvis man udvikler en stresstilstand: Jeg har gjort noget galt. Jeg har ikke levet op til forventningerne.
Og kombinationen af sådan nogle tanker og så en udvikling i retning af udstødning, det fører altså ikke til, at man får det bedre. Den form for fred og ro er ikke særlig sund.

En balancegang

For Jesper Karle er det fuldstændigt centralt, at vi finder balancen og får nogle klare holdninger til presset i samfundet. For vi skal hver især yde vores bidrag i det omfang, vi nu kan. Og vi skal passe på med at sige om os selv, at vi bliver konkurrencestatens fodsoldater, hvis vi følger med en udvikling.

– Vi er nødt til at følge med en udvikling, for vi har et samfund med krav, og vi kan ikke stå stille. Det giver ikke mening at stå stille, mennesket har jo udviklet sig altid. Men samtidig skal vi værne om os selv.

Som Jesper Karle ser det, er der i dag en ret trist mangel på effektive programmer, som rent faktisk fører til at folk kommer tilbage på arbejde efter en sygemelding. Og en del af disse programmer ledsages af fred og ro. Det vil sige, at man har noget, der bevæger sig på flere planer. En sygemeldt person kan godt få hjælp på ét niveau, samtidig med at hans velbefindende og funktionsniveau stadig ikke flytter sig, eller måske ovenikøbet forværres, samtidig med at han bliver mere og mere isoleret.

– En meget stor udfordring er, i det enkelte stresstilfælde, at finde ud af, hvad det er for en tilstand, personen har udviklet, og hvilken form for hjælp lige netop denne her person brug for.

Se også relevant uddannelse: Compassion Focused Therapy

Stressbetegnelsen er bred

En vigtig pointe er at sige, at der bagved stressbetegnelsen gemmer sig alt muligt, lige fra meget alvorlig sygdom i den ene ende af skalaen, til noget som vi ganske enkelt ikke bør gøre til en sygdom, i den anden ende af skalaen. Vi er derfor hele tiden nødt til at fange balancen. stress-jesper-blog

– At have én eller anden quick fix, one size fits all tilgang til folks behandling er at gå galt i byen, fordi folk har forskellige behov. Det handler om at finde ud af, hvem der har brug for en målrettet, specifik behandling, og hvem der har mere brug for en besked i retning af: ’Det her er en del af livet, sådan er det nu engang at være menneske og du er blandt venner, så vi skal nok sammen med dig opfange, hvis det her skulle gå galt.’

To sider af samme mønt

Jesper Karle pointerer dog kraftigt, at hvis hans budskab overhovedet skal have værdi, så er man naturligvis nødt til at forestille sig arbejdspladser, som tager opgaven at værne om sine medarbejdere alvorligt. For befinder man sig nu på et sted, hvor der er et decideret dårligt match imellem hænder og opgaver, eller hvor der er løbende fyringsrunder, så kan de ting, han kommer med, være relativt ligegyldige. Man kan ikke blot antage et ensidigt synspunkt.

En mønt har jo ikke kun én side. Den har altså to. Det vil sige, at i forhold til stressdiagnoser, så er man nødt til på den ene side at lade være med at sygeliggøre mennesker, som egentlig ikke fejler noget, men som måske sørger eller på anden vis er i krise. Og på den anden side må man ikke overse de mennesker, som går rundt med alvorlige psykiske lidelser, og som ikke har fået deres sygdomstilstand opdaget og behandlet. Begge dele vil være en lige stor fejl, ifølge Jesper Karle.

– Hvis vi kun har den ene side af mønten med, så er vi i endnu større risiko for ikke at opfange den anden.

Giv ikke op

Samtidig er han på ingen måde blind for, at det kan være nemt at forholde sig lidt opgivende til det hele, for også Jesper Karle kan blive en smule træt, når han oplever mennesker i ringe tilstand, men for hvem livet kunne blive langt bedre, hvis blot de fik den rette behandling. Dog er hans klare budskab, at det ikke nytter noget at læne sig sukkende tilbage med armene over kors og eksempelvis tilskrive alle vore problemer manglende ressourcer.

– Det er jo ikke nogen kunst at stoppe op og sige, at der er så meget bras omkring os, at det alligevel ikke kan betale sig at tro på, at det kan blive bedre. Dét er ingen kunst. Vi er altså nødt til ved fælles hjælp at finde en vej videre. Vi kan ikke lade denne her udvikling strande i ’mangel på ressourcer’. Vi kan jo i stedet vende det om og sige, at netop på grund af mangel på ressourcer, så bliver vi nødt til at sikre, at folk har det bedst muligt. Og vi har altså en udfordring i at holde folk fast også af hensyn til samfundet.

Det essentielle budskab er, at der rent faktisk er veje. Der findes veje, som virker og kan få den sygemeldte tilbage i arbejde igen. Hvad det handler om, er de rigtige koblinger imellem behandlersystem, kommune og arbejdsmarked. Og det er sådanne koblinger, som Jesper Karle i en årrække selv har været med til at udvikle på enkeltpersonsniveau og herefter sætte det op på en højere skala, for også at skubbe til en bredere udvikling. Og det kan lade sig gøre. Derfor er der heller ingen grund til at give op, lyder hans opfordring.

Se også relevant uddannelse: Kognitivbaseret Mindfulness

Relevante arrangementer

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker
Kursus

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker

Jylland & Sjælland

Hvordan sikrer du et trygt og givende relationsarbejde med mennesker, der bærer på et traume? Her kommer den traumebevidste tilgang ind i billedet, og det er netop den, du lærer at anvende på dette kursus.

Det er psykolog Camilla Bechsgaard, der står ved det faglige ror, og hun giver dig:

Et afsæt til at undgå retraumatisering og til at møde borgeren med anerkendelse og forståelse Redskaber til at styrke dit professionelle nærvær og egne reaktioner i mødet med borgeren Viden om, hvordan du arbejder traumebevidst, så du kan genkende traumereaktioner En konkret tilgang til at skabe tillid og tryghed hos mennesker med traumer Kendskab til traumers effekt på individet

Vil du vide mere om kurset? Så læs med herunder.

 

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-grey

5 ud af 6 stjerner

Læs mere
Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge
Kursus

Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge

Jylland & Sjælland

Fællesskaber har en stor betydning for børn og unges trivsel. Så hvordan arbejder du helt konkret med fælleskabsfremmende didaktik og pædagogik, der fremmer trivslen for børn og unge? Dét gør Tine Basse Fisker, ph.d. i pædagogisk psykologi, dig klogere på med kurset her.

På kursusdagen stiller vi skarpt på trivsel og tilhørsforhold, mistrivsel og fravær – både de teoretiske perspektiver bag symptomerne, men i lige så høj grad, hvilke konkrete tilgange, du kan anvende.

I løbet af dagen dykker du og de andre kursister bl.a. ned i:

Fællesskaber på godt og ondt Trivsel i tal Skærmbrug, trivsel og fællesskaber Fællesskabende pædagogik og didaktik Forskellen på at se børn og se MED børn

Med fra kurset tager du også en idébank til forankring i din hverdag.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet
Kursus

Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet

Jylland & Sjælland

Skab styrkede indsatser og tryghed for sårbare gravide med psykosociale problemstillinger og rusmiddelproblematikker gennem den traumebevidste tilgang og tværfagligt samarbejde.

Dét er netop fokus på dette kursus i selskab med Anna-Katherine Højland, klinisk psykolog og jordemoder, og Michela Wedel, socialrådgiver og stifter af foreningen for Fremtidens Børn.

De sørger for, at du som deltager bl.a. bliver klædt på med:

Et traumebevidst perspektiv i mødet med den gravide/familien, hvor der (også) er rusmiddelproblematikker til stede Indsigt i greb til et trygt og transparent rum, hvor tillid kan opbygges Viden om mentalisering og følelsesmæssig regulering ift. tilknytning og omsorg Viden om tilgængelige vejledninger, lovgrundlag og muligheder for sparring som fagperson i kontakten med en sårbar gravid kvinde Tips og inspiration til troværdig kommunikation med den gravide/familien: bevidsthed om sprog og kropssprog
Læs mere
OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer
Kursus

OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer

Jylland & Sjælland

Det kan være komplekst at arbejde med mennesker med OCD – bl.a. fordi man som fagperson helt utilsigtet kan forstærke og vedligeholde symptomerne. På denne kursusdag præsenterer psykolog Hjalti Jonsson dig for alternative måder at intervenere og bidrager med redskaber til at arbejde med at forbedre din praksis.

Mere konkret betyder det, at du får:

Viden om OCD; årsager, symptomer og mekanismer, som vedligeholder og forstærker lidelsen – med en hel masse eksempler fra praksis Kendskab til forskelle, ligheder og evt. overlap med andre diagnoser Viden om, hvordan du og dine kolleger utilsigtet kan blive viklet ind i OCD-symptomerne og blive en del af de mønstre, som vedligeholder og forstærker symptomerne Viden om og redskaber til, hvad du kan gøre for at støtte og hjælpe den OCD-ramte. Hvilke behandlingsmetoder- og tilgange er mest virksomme ift. OCD?

Vil du vide mere? Så læs med lige herunder.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere