Mellemlederen - En lus mellem 2 negle - Seminarer
Alle nyheder
Artikel

Mellemlederen – En lus mellem 2 negle

Ingen kæde er stærkere end det svageste led. I større forandringsprocesser bør mellemlederne være et af kædens stærkeste led.

En plan
Mellemlederen – En lus mellem 2 negleIngen kæde er stærkere end det svageste led. I større forandringsprocesser bør mellemlederne være et af kædens stærkeste led, fordi det er mellemlederne, der sammen med medarbejderne i det daglige og det praktiske skal implementere forandringen. Men sådan er virkeligheden ofte ikke. Mellemlederne føler sig ofte klemte og som den berømte lus mellem to negle.

Se også relevant kursus: Modig mellemledelse

Mellemlederne bliver overset

I 2016 gennemførte jeg en større undersøgelse af fusioner og spurgte blandt andet ind til, hvordan mellemlederne oplevede fusionen. Det kom der følgende resultat ud af: mellemlederen Kilde: Teglkamp & Co.s undersøgelse af fusioner fra 2016.

Undersøgelsen viser, at mellemlederne ofte føler, at fusionen er noget der kommer ind over dem oppefra og at de har meget lidt indflydelse i forbindelse med fusionen. Oveni kniber det også med informationen til mellemlederne undervejs. Mangelende informationer kan gøre det meget svært for mellemlederne at udøve god ledelse, fordi det er ham eller hende, der skal stå foran medarbejderne og besvare de mange spørgsmål.

Dertil kommer, at mellemlederne i forvejen har hænder fulde, idet hver 3. mellemleder oplever, at de efter fusionen har fået mere at lave. Når der sker reduktioner i forbindelse med fusionen, er det ifølge undersøgelsen mellemlederlaget, der rammes hårdest. Således har 17% af de deltagende mellemledere oplevet, at deres job blev nedlagt som en konsekvens af fusionen, mod eksempelvis kun 8% af medarbejderne og 10% af direktørerne.

Mellemlederne har altså både vanskelige ledelsesforhold og en usikker jobsituation, hvilket måske er en stor del af årsagen til, at det er den medarbejdergruppe, der har den største søgning væk fra virksomheden. Meget tyder derfor på, at mellemlederne på mange måder er en overset gruppe i forbindelse med fusioner og større organisatoriske forandringer.

Se også relevant kursus: Modig mellemledelse

Mellemlederen – Anbefalinger

Pas på mellemlederne

Pas på mellemledere! Mellemlederne er sammen med medarbejderne jeres vigtigste ressource. Det er dem, der på det praktiske plan skal implementere fusionen sammen med medarbejderne. Støt mellemlederne undervejs i processen, vær der for dem!

Informer mellemlederne

Informer mellemlederne så meget og så konkret som muligt. De har brug for alt den information de kan få, så de kan håndtere medarbejdernes mange spørgsmål på fornuftig vis. Medarbejderne mister respekten for mellemlederne, hvis ikke de har svar på noget som helst.

Involver mellemlederne

Inddrag mellemlederne i at konkretisere de overordnede beslutninger. Det er vigtigt, at mellemlederne føler ejerskab til opgaven, dels fordi mellemlederne ved hvor udfordringerne ligger i udmøntningen af beslutningerne og skal få det til at virke i praksis og dels fordi, det er mellemlederne, der står over for medarbejderne og skal præsentere opgaven og skabe følgeskab.

Lyt til mellemlederne

Afvis ikke mellemledernes bekymringer og indvendinger, men lyt til dem. Der kan ligge mange vigtige informationer til jer, der går, at man undgår de værste faldgruber og miner i fusionsprocessen. Lad være med at bagatellisere mellemledernes indvendinger. Spørg ind til dem og forsøg at forstå deres bekymringer. Der kan ligge noget andet og dybere bagved.

Klæd mellemlederne på

Det er en udsat position at være mellemleder. Mellemlederen befinder sig i et krydspres mellem ledelseslaget ovenover og medarbejderne. Det er mellemlederne, der skal stå på mål over for medarbejderne i en fusion, som de måske ikke selv ved så meget om og selv er usikre på konsekvenserne af. Klæd mellemlederne på gennem uddannelse, løbende information og sparring.

Artiklen er et bearbejdet uddrag af Susanne Teglkamps nyeste bog: Fusioner og forandringsledelse i praksis.

Se også relevant kursus: Modig mellemledelse

Relevante arrangementer

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker
Kursus

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker

Jylland & Sjælland

Hvordan sikrer du et trygt og givende relationsarbejde med mennesker, der bærer på et traume? Her kommer den traumebevidste tilgang ind i billedet, og det er netop den, du lærer at anvende på dette kursus.

Det er psykolog Camilla Bechsgaard, der står ved det faglige ror, og hun giver dig:

Et afsæt til at undgå retraumatisering og til at møde borgeren med anerkendelse og forståelse Redskaber til at styrke dit professionelle nærvær og egne reaktioner i mødet med borgeren Viden om, hvordan du arbejder traumebevidst, så du kan genkende traumereaktioner En konkret tilgang til at skabe tillid og tryghed hos mennesker med traumer Kendskab til traumers effekt på individet

Vil du vide mere om kurset? Så læs med herunder.

 

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-grey

5 ud af 6 stjerner

Læs mere
Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge
Kursus

Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge

Jylland & Sjælland

Fællesskaber har en stor betydning for børn og unges trivsel. Så hvordan arbejder du helt konkret med fælleskabsfremmende didaktik og pædagogik, der fremmer trivslen for børn og unge? Dét gør Tine Basse Fisker, ph.d. i pædagogisk psykologi, dig klogere på med kurset her.

På kursusdagen stiller vi skarpt på trivsel og tilhørsforhold, mistrivsel og fravær – både de teoretiske perspektiver bag symptomerne, men i lige så høj grad, hvilke konkrete tilgange, du kan anvende.

I løbet af dagen dykker du og de andre kursister bl.a. ned i:

Fællesskaber på godt og ondt Trivsel i tal Skærmbrug, trivsel og fællesskaber Fællesskabende pædagogik og didaktik Forskellen på at se børn og se MED børn

Med fra kurset tager du også en idébank til forankring i din hverdag.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet
Kursus

Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet

Jylland & Sjælland

Skab styrkede indsatser og tryghed for sårbare gravide med psykosociale problemstillinger og rusmiddelproblematikker gennem den traumebevidste tilgang og tværfagligt samarbejde.

Dét er netop fokus på dette kursus i selskab med Anna-Katherine Højland, klinisk psykolog og jordemoder, og Michela Wedel, socialrådgiver og stifter af foreningen for Fremtidens Børn.

De sørger for, at du som deltager bl.a. bliver klædt på med:

Et traumebevidst perspektiv i mødet med den gravide/familien, hvor der (også) er rusmiddelproblematikker til stede Indsigt i greb til et trygt og transparent rum, hvor tillid kan opbygges Viden om mentalisering og følelsesmæssig regulering ift. tilknytning og omsorg Viden om tilgængelige vejledninger, lovgrundlag og muligheder for sparring som fagperson i kontakten med en sårbar gravid kvinde Tips og inspiration til troværdig kommunikation med den gravide/familien: bevidsthed om sprog og kropssprog
Læs mere
OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer
Kursus

OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer

Jylland & Sjælland

Det kan være komplekst at arbejde med mennesker med OCD – bl.a. fordi man som fagperson helt utilsigtet kan forstærke og vedligeholde symptomerne. På denne kursusdag præsenterer psykolog Hjalti Jonsson dig for alternative måder at intervenere og bidrager med redskaber til at arbejde med at forbedre din praksis.

Mere konkret betyder det, at du får:

Viden om OCD; årsager, symptomer og mekanismer, som vedligeholder og forstærker lidelsen – med en hel masse eksempler fra praksis Kendskab til forskelle, ligheder og evt. overlap med andre diagnoser Viden om, hvordan du og dine kolleger utilsigtet kan blive viklet ind i OCD-symptomerne og blive en del af de mønstre, som vedligeholder og forstærker symptomerne Viden om og redskaber til, hvad du kan gøre for at støtte og hjælpe den OCD-ramte. Hvilke behandlingsmetoder- og tilgange er mest virksomme ift. OCD?

Vil du vide mere? Så læs med lige herunder.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere