Når et barn anbringes uden for hjemmet, får det store og vidtrækkende følger for barnet, forældrene og deres fælles familieliv. Derfor må en anbringelse heller ikke iværksættes, hvis barnets vanskeligheder kan afhjælpes i hjemmet. Det gælder uanset, om forældrene samtykker til anbringelsen eller ej. Det vil altså sige, at der, når et barn er anbragt, er dokumenteret og konstateret så store mangler i forældrenes evner og kompetencer til at tage vare på barnet, at barnet ikke i det daglige kan overlades i deres varetægt.
At der er begrænsninger i forældrenes varetagelse af barnets behov i det daglige er dog ikke ensbetydende med, at barnet ikke kan have behov for at have samvær og kontakt med forældrene. Uanset, at barnet ikke vokser op hos forældrene, har forældrene en stor og vigtig betydning for barnets udvikling under opvæksten, men også senere i livet er det vigtigt for barnet, at der er skabt så god kontakt som muligt, da barnet ofte, når kommunen slipper det, vil søge tilbage til sine forældre.
Kommunen har derfor pligt til at forsøge at sikre kontakt mellem forældrene og det anbragte barn og fastsætte et samvær, der er til barnets bedste. At det er kommunens pligt betyder, at forældrenes samvær med barnet ikke forudsætter en ansøgning fra forældrene selv. Passivitet fra forældres side i forhold til kontakt til barnet under anbringelsen må heller ikke føre til, at kommunen opgiver at forsøge at skabe kontakt.
Der er dog i sjældnere tilfælde børn, der uagtet forældrenes generelle betydning for barnet vil tage skade af samvær og/eller kontakt og i disse tilfælde må kommunen (børn og unge-udvalget) træffe afgørelse om overvågning eller afbrydelse af kontakten, så det sikres, at barnet ikke lider overlast.
Ved fastsættelse af samvær skal kommunen sørge for, at samværet understøtter det formål, der søges opnået gennem anbringelsen. Ved udarbejdelse af den lovpligtige handleplan, er det kommunens pligt at opstille det overordnede formål med anbringelsen og gennem forældrenes informerede samtykke sikre, at de er enige i dette formål. Desværre bærer mange anbringelser præg af et upræcist og ikke klart formuleret formål med anbringelsen.
Det gør det ikke blot vanskeligt for kommunen at følge op på, om anbringelsen tjener sit formål, så de ønskede resultater opnås. Det vanskeliggør også kommunens overvejelser om, hvilket samvær der bedst vil kunne understøtte formålet med anbringelsen og dermed være til barnets bedste.
Hensyn inden anbringelse
Når kommunen skal træffe afgørelse om samvær, er der mange hensyn, der skal tages og vejes mod hinanden. Mange meget vanskelige overvejelser skal foretages. Her skal blot nævnes nogle:
- Hvor meget kan barnet tåle i forhold til sin egen udvikling – barnet har behov for kontinuitet i sin indre udvikling og det skal fx vurderes, om et ikke altid lige velfungerende samvær uanset vanskelighederne er til barnets bedste
- Hvor meget kan barnet holde til, når det også skal sikres en stabil dagligdag – forældrene bor måske ikke sammen, så der skal fastsættes samvær med dem hver for sig, og barnet skal ofte også have samvær med andre fra familie og netværk
- Understøtter samværet barnets udvikling, eller er det måske ligefrem med til at vedligeholde en uhensigtsmæssig eller skadelig udvikling hos barnet
- Hvordan sikres forældrenes opbakning til barnet, hvis de er uenige med kommunen i forhold til samværets omfang og betingelser
- Hvordan kan forældrene følge med i barnets udvikling og behov på trods af et relativt sparsomt samvær, så de kan understøtte barnets udvikling bedst muligt gennem samværet – samværet kan måske kombineres med en dagbog eller lignende
Uanset vanskelighederne er det kommunens opgave at fastsætte et samvær til gavn for barnet under anbringelsen. Fokus må derfor holdes på formålet med anbringelsen og barnets behov i den sammenhæng. Afgørelser om samvær skal derfor være baseret på saglige og faglige argumenter og ikke standardiserede ordninger.
Vil du vide mere om Barnets Lov?
Lovgivningen om udsatte børn og unge bliver opdateret i forbindelse med Barnets Lov. Vil du være opdateret med den nyeste viden, så se mere på vores temaside “Barnets Lov“. Her har vi samlet alt relevant indhold til dig, som skal arbejde med den nye lovgivning.