Angst kurser og uddannelser ved Seminarer.dk
Artikel

Boganmeldelse: ”Kort og godt om angst” 2

Her får du endnu en anmeldelse af bogen "Kort og godt om angst". Denne gang kommer den fra Anne Maagaard, der selv kæmper med social angst.

Kort og godt om angst

Af Anne MaagaardPsykologerne Sanne Kjær og Mikkel Arendt har skrevet en forholdsvist letlæst bog på 105 sider, som hedder ”Kort og godt om angst”.

Det er titlen på bogen, men det kunne også være verdens korteste boganmeldelse, fordi bogen indeholder en kort og god gennemgang af begrebet angst og de vigtigste elementer, der relaterer til emnet.

Se også relevant uddannelse: Cool Kids Vejlederuddannelse

Bogen er inddelt i 10 hovedafsnit, der bl.a. definerer begrebet og behandler de mest udbredte typer af angstlidelser lige fra det videnskabelige niveau, hvor man ser på, hvad der sker i hjernen, når man rammes af angst, til de mere konkrete forhold der kan bevirke, at man får en angstlidelse, som f.eks. opvækst og miljø. Derudover er der afsnit med beskrivelser af forskellige behandlingsmetoder samt gode råd til pårørende. Det fremgår tydeligt, at begge forfattere har praktisk erfaring med angstpatienter, idet de flere steder bruger meget specifikke eksempler på, hvordan man som angstramt typisk tænker og reagerer i bestemte situationer.

Jeg kæmper personligt med social angst, og det giver vist nærmest sig selv, at det ikke er noget man snakker så meget om. Derfor kan man meget nemt få den indstilling, at de tanker og følelser, man går alene med, må være mærkelige, og at ’der kan da umuligt være andre, der er så underlige som mig’. Når man så i denne bog læser noget, der er som taget direkte ud af ens egen krøllede hjerne, så tænker man, at man måske ikke er helt så underlig alligevel. Det er en positiv oplevelse. Bogen kan anbefales til alle. Det er klart, at mennesker med angstsymptomer, deres pårørende, samt professionelle, der arbejder med angstpatienter, vil kunne få noget ud af bogen, men jeg mener, at hvem som helst vil kunne drage fordel af at læse den.

Der henvises i bogen til en undersøgelse, der konkluderer, at 13,6 % af den europæiske befolkning på et tidspunkt i livet vil blive ramt af angst. Selvom man måske ikke er en af de 13,6 %, er der således en rimelig høj sandsynlighed for, at man på et eller andet tidspunkt finder sig selv i en situation, hvor man skal forholde sig til et menneske med angst, og så vil den viden, som findes i denne bog være god at ha’ i baggagen.

Selvom der findes masser af litteratur om angst, og selvom der uden tvivl tales mere om begrebet i diverse medier nu end for bare 20 år siden, så føler jeg alligevel, at det er et emne, der på det personlige hverdagsplan er belagt med en del fordomme.

Hvis man f.eks. har en kollega, der i bestemte situationer konsekvent ”opfører sig mærkeligt”, hvor stor er sandsynligheden så for, at man spørger vedkommende om, hvordan han/hun har det, og forsøger at finde ud af hvad der evt. ligger bag opførslen? Min erfaring er, at man i de fleste sammenhænge bare bliver enige om, at vedkommende er lidt ’speciel’. Måske kunne en basal viden om angstsymptomer, og hvad der forårsager dem, være nyttig i sådan en situation, så man i stedet kunne prøve at hjælpe hinanden og samtidig forsøge at udrydde fordommene.

Se også relevant uddannelse: Kognitivbaseret Mindfulness

Relevante arrangementer

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker
Kursus

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker

Jylland & Sjælland

Hvordan sikrer du et trygt og givende relationsarbejde med mennesker, der bærer på et traume? Her kommer den traumebevidste tilgang ind i billedet, og det er netop den, du lærer at anvende på dette kursus.

Det er psykolog Camilla Bechsgaard, der står ved det faglige ror, og hun giver dig:

Et afsæt til at undgå retraumatisering og til at møde borgeren med anerkendelse og forståelse Redskaber til at styrke dit professionelle nærvær og egne reaktioner i mødet med borgeren Viden om, hvordan du arbejder traumebevidst, så du kan genkende traumereaktioner En konkret tilgang til at skabe tillid og tryghed hos mennesker med traumer Kendskab til traumers effekt på individet

Vil du vide mere om kurset? Så læs med herunder.

 

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-grey

5 ud af 6 stjerner

Læs mere
OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer
Kursus

OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer

Jylland & Sjælland

Det kan være komplekst at arbejde med mennesker med OCD – bl.a. fordi man som fagperson helt utilsigtet kan forstærke og vedligeholde symptomerne. På denne kursusdag præsenterer psykolog Hjalti Jonsson dig for alternative måder at intervenere og bidrager med redskaber til at arbejde med at forbedre din praksis.

Mere konkret betyder det, at du får:

Viden om OCD; årsager, symptomer og mekanismer, som vedligeholder og forstærker lidelsen – med en hel masse eksempler fra praksis Kendskab til forskelle, ligheder og evt. overlap med andre diagnoser Viden om, hvordan du og dine kolleger utilsigtet kan blive viklet ind i OCD-symptomerne og blive en del af de mønstre, som vedligeholder og forstærker symptomerne Viden om og redskaber til, hvad du kan gøre for at støtte og hjælpe den OCD-ramte. Hvilke behandlingsmetoder- og tilgange er mest virksomme ift. OCD?

Vil du vide mere? Så læs med lige herunder.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Ud af diagnoserne og ind i livet
Kursus

Ud af diagnoserne og ind i livet

Jylland & Sjælland

Er der altid en sygdom bag, når vi lider psykisk? Få nye perspektiver på psykiske lidelser ved at deltage på denne kursusdag om kontekstbaseret lidelsesforståelse, hvor du bliver undervist af psykolog og debattør Jonas Vennike Ditlevsen.

I løbet af kursusdagen sætter han bl.a. fokus på:

Psykiatri vs. kontekstbasering: Hvad er forskellen, og hvorfor er det vigtigt? Forskellige måder at arbejde og tænke kontekstbaseret, herunder Trieste-modellen, Åben Dialog og Power Threat Meaning Framework Hvad formålet er med et kontekstbaseret fokus i stedet for et sygdomsfokus. Herunder fokus på fordele og ulemper ved at arbejde hhv. med et sygdomsfokus og med et kontekstfokus Kontekstbasering i praksis: Hvordan trækker vi en nondiagnostisk tilgang helt ind i hverdagens levede liv?

Få mere at viden om kursusdagen lige herunder.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Dit selvhelbredende sind
Kursus

Dit selvhelbredende sind

Jylland & Sjælland

Tag med på denne inspirerende kursusdag, hvor du lærer om ”De tre principper” – en forståelse, der tager udgangspunkt i, at vores sind er designet til at trives, og at kræfterne bag vores sind ikke går i stykker, uanset hvad vi har oplevet i livet. En dybere indsigt i kræfterne bag menneskets sind kan være en kæmpe øjenåbner, når vi skal hjælpe os selv og andre til at få det bedre.

På kursusdagen sørger psykolog Mette Louise Holland og trivselscoach Jacob Rebien for, at du får:

En indføring i de simple, grundlæggende kræfter bag ALLE menneskers sind Et nyt blik for alle menneskers medfødte mentale sundhed En ny og befriende måde at forholde sig til både egne og andres op- og nedture En enkel vinkel på alt det, der kan virke komplekst En simpel, og måske overraskende, afsløring af, hvor både trivsel og mistrivsel kommer fra

Læs mere lige herunder.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-grey

5 ud af 6 stjerner

Læs mere