Boganmeldelse: Efter Mindfulness af Ole Stjernholm og Martin Ehrensvärd
Jeg har læst bogen “Efter Mindfulness” af Ole Stjernholm og Martin Ehrensvärd. Bogen er meget interessant. Den uddyber hvad mindfulness er og hvad det kan bringe med sig. Velskrevet og højt fagligt niveau, dog alligevel let læselig.
Bogen giver en introduktion til mindfulness, med en erkendelse/uddybning af at ”teknikker” er simple, men dog kompliceret.
Se også relevant uddannelse: Kognitivbaseret Mindfulness
Der er en god beskrivelse af faldgruberne, eller mere de udfordringer man kan møde, når man begynder at stifte bekendtskab med mindfulness. Det beskrives så fint hvad mindfulness er og ikke er. (at det ikke kun afslapning og stress håndteringsteknik). Bogen giver desuden eksempler på, hvordan du kan implementere det i din hverdag, uden at det bliver et krævende projekt, der tager ekstra tid.
I bogen “Efter Mindfulness” beskriver forfatterne på fin vis, hvordan gamle traumer kan dukke op, når du begynder at meditere og ”være stille”, og hvordan du kan arbejde med det på egen hånd, og hvornår der er behov for professionel støtte. De giver et billede af at mindfulness ikke bare er en pop smart teknik til stress håndtering, men hvordan det kan transformere dit liv. Hvis du tør gå ind i processen.
Jeg elsker, at de bruger ordet modningsproces, fremfor personlig udvikling (til trods for jeg selv arbejder med personlig udvikling). Jeg har taget dette begreb til mig, at vi som mennesker modnes, og derved kommer til at stå stærkere i vores liv. Det giver så fint et billede af, at vi aldrig bliver færdige, men det er en livslang modningsproces.
Bogen hjælper dig til at forstå hvad den vedholdende træning består af, at du skal opøve en disciplin, så du øver dig igen og igen. Du får en forståelse af, at mindfulness ikke bare er dejligt og afslappende. Men også stiller dig overfor dine indre monstre og traumer. Hvilket kan være ubehageligt.
Se også relevant uddannelse: Kognitivbaseret Mindfulness
Den viser, hvordan du er med følelserne, også når de overvælder dig og føles ubehagelige. Jeg har ofte i mindfulness-sammenhænge, fået af vide ” du skal være med dine følelser”, men ikke hvordan jeg er det. Det får man indblik i, i denne bog.
Forfatterne kommer desuden ind på bla. angst, vrede, skam, sorg, bekymringer og rastløshed. De introducerer dig til det fleksible sind, igen et ord/begreb jeg elsker. At vi ikke skal gå efter at være ”happy” hele tiden, men være i stand til at veksle mellem forskellige følelsesmæssige tilstande. Derved bliver vi bedre til at håndtere følelserne, som de er, uden at ville undertrykke eller gemme dem væk.
Et realistisk billede
Dine forventninger til mindfulness bliver justeret, og bliver efter min mening mere realistiske efter at have læst bogen “Efter Mindfulness”. Du får indsigt i, hvad du kan forvente, og at mindfulness opnås i glimt, og ikke en langvarig tilstand, man ellers kan foranlediges til at tro.
Forfatterne bevæger sig mellem det meget jordnære og konkrete, men løfter sig også op i et mere filosofisk plan. Du bliver ramt, lettet og måske provokeret lidt. Men mest af alt sidder jeg tilbage med følelsen af at bliver rummet.
De beskriver mindfulness, ikke bare som et redskab til at håndtere stress og skabe pauser, men en indstilling eller måde at være i livet på, som modner/udvikler dig, transformere og heler, hvis du harmodet til at gå hele vejen.
En rigtig god bog jeg vil anbefale til alle der er interesseret i mindfulness uanset om du er nybegynder eller erfaring, så vil du få noget ud af den. Jeg føler den giver et mere realistisk billede af mindfulness, end jeg er stødt på i andre bøger.