Den 30. september 2021
Kl. 09.00 - 09.30 Ankomst med kaffe/te og brød
Kl. 09.30 - 09.45 Velkomst v/Seminarer.dk og konferencier Rikke Hyldgaard
Tema 1
Kl. 09.45 - 10.30 Oplæg: Retssikkerheden på handicapområdet v/jurist Sanne Møller fra Embedsværket
Hvordan er den retssikkerhedsmæssige tilstand for borgere med handicap, og er der overhovedet sket noget det seneste år? Med udgangspunkt i de seneste tal for handicapområdet og et overblik over det seneste års politiske og debatmæssige udvikling udpeger Sanne Møller nogle af de kritiske punkter for at skabe en retssikkerhedsmæssig forandring for borgere med handicap.
Kl. 10.30 - 10.45 Pause
Kl. 10.45 - 11.30 Oplæg: Ankestyrelsen v/ankechef Pernille Fejfer
Hvad kendetegner de sager, som Ankestyrelsen hjemviser eller ændrer på voksenhandicapområdet?
Kl. 11.30 - 13.00 Debat: Retssikkerheden på handicapområdet
Mennesker med handicap skal have størst mulig selvbestemmelse og indflydelse på eget liv. Det gælder også mennesker, der på grund af en funktionsnedsættelse har omfattende brug for støtte. Manglende retssikkerhed fører til magtesløshed og eksklusion. Retssikkerhed handler ikke blot om muligheden for at klage sig til den nødvendige hjælp. Der er brug for, at de kommende reformer af socialområdet tager udgangspunkt i et rettighedsperspektiv og sikrer mennesker med handicap og deres pårørende en højere grad af indflydelse på, hvilken støtte de bliver tildelt. Men er det altid så lige til? Af debattører i denne debat finder du chefkonsulent, Nikolaj Nielsen fra Institut for Menneskerettigheder; Landsformand i Lev, Anni Sørensen; medstiller af borgerforslag, Margit Jonsson fra #enmillionstemmer; politisk chef, Thomas Krog fra Muskelsvindfonden og vicedirektør og advokat, Birgitte Arent Eiriksson fra Justitia.
Kl. 13.00 - 14.00 Frokost
Tema 2
Kl. 14.00 - 14.45 Oplæg: Hvordan skaber vi organisationer, der bliver bedre til at håndtere og lære af fejl? – det handler også om kultur, ledelse og psykologisk tryghed
"Errare Humanum est" – det er menneskeligt at fejle. Og alligevel er det ofte forbundet med skyld og skam. Hvordan skaber vi organisationer, der bliver bedre til at håndtere og lære af fejl og derved bliver bedre til at løse deres opgaver? Måske handler det mest af alt om kultur, ledelse og psykologisk tryghed. Oplægsholder er Sverri Hammer, der er lektor i strategi, organisation og ledelse på DTU og partner i Mobilize Strategy Consulting.
Kl. 14.45 - 14.55 Pause
Kl. 14.55 - 15.40 Oplæg: Socialstyrelsens og Ankestyrelsens taskforce på handicapområdet
Taskforcen på handicapområdet hjælper kommunerne med at styrke kvaliteten i sagsbehandlingen. Taskforcen er et samarbejde mellem Ankestyrelsen og Socialstyrelsen. Taskforcen blev etableret i forbindelse med satspuljeaftalen i 2014. Med satspuljeaftalen for 2018 blev taskforcen permanent. Oplægsholder er Socialstyrelsen.
Kl. 15.40 - 16.00 - Pause med kaffe/te og kage
Kl. 16.00 - 17.25 Debat: Hvordan bliver vi bedre til at finde og bruge vores fejl konstruktivt?
Ingen sagsbehandlere ønsker at lave fejl – det er vigtigt at slå fast. Ofte vil det være sagsbehandleren selv, der opdager fejlene først. Lederne og socialudvalget ser først fejlen, når Ankestyrelsen sender en skrivelse efter nogle måneder. Så hvad vil der ske, hvis vi som sagsbehandlere får mod til at spørge ind til og fortælle om vores fejl med det samme, når vi opdager fejlen? Kunne vi skabe en myndighedskultur, hvor vi retter op på fejl? – og gerne inden borgeren klager og får medhold i Ankestyrelsen. Måske handler det mest af alt om kultur, ledelse og psykologisk tryghed? I debatten finder du lektor på DTU, Sverri Hammer; leder af politik og kommunikation i Lev, Thomas Gruber; juridisk konsulent og lektor, Pernille Dalmar og borgerrådgiver i Albertslund Kommune, Pernille Bischoff.
Kl. 17.25 - 17.30 Afslutning v/Rikke Hyldgaard
Kl. 18.30 - Middag og netværk
Den 1. oktober 2021
Indtil kl. 09.00 Morgenmad og udtjekning
Kl. 09.00 - 09.05 velkomst v/Seminarer.dk og Rikke Hyldgaard
Tema 3
Kl. 09.05 - 09.50 Oplæg: Regelkompleksitet og borgerrådgivere
Lovgivningen på det sociale område er meget omfangsrig og ændres hyppigt. Samtidig er der områder, som kræver stor faglig indsigt. Det får betydning for både de sagsbehandlere, som skal administrere lovgivningen, og borgernes retssikkerhed. Kan borgerrådgivere være en del af løsningen? Og hvilke krav bør vi stille til en borgerrådgiver? Oplægsholder er advokat og vicedirektør i Justitia, Birgitte Arent Eiriksson.
Kl. 09.50 - 10.35 Oplæg: Hvordan navigerer vi i regelkompleksiteten i praksis?
Hvordan kan vi gennem inddragelse af borgeren i anvendelse af udredningsmetoder navigere i de komplekse regelsæt og sammen med borgeren sikre en helhedsorienteret tilgang som forudsætning for den kompenserende indsats? Oplægget illustrerer kompleksiteten af lovgivningen, såvel inden for egen som i andre organisationer, der skal spille sammen for at understøtte borgerens retssikkerhed og dermed finde den relevante og legale indsats for borgeren. Oplægsholder er juridisk konsulent og lektor, Pernille Lykke Dalmar.
Kl. 10.35 - 10.45 Pause
Kl. 10.45 – 11.30 Oplæg: Hvad skal på den politiske dagsorden?
Majbrit Berlau, næstformand, Politisk ledelse i Fagbevægelsens Hovedorganisation og medlem af Det Centrale Handicapråd kommer med indsigtsfulde indspark til, hvad der ifølge hende skal på den politiske dagsorden. Majbrit Berlau har flere ”kasketter” og dermed et bredt perspektiv på området. Der bliver med dette oplæg lagt op til en efterfølgende politisk debat.
Kl. 11.30 - 12.30 Frokost
Kl. 12.30 - 13.50 Debat: Hvordan får vi reglerne omsat til praksis?
Hvorfor sker der så mange fejl i de sociale sager? Hvad er det udtryk for? Og hvad kan vi gøre for at ændre ved dette? I denne debat er der fokus på, hvordan vi styrker samarbejdet og tilliden mellem kommunerne og borgerne. Hvordan vi sikrer faglighed i sagsbehandlingen, og hvordan vi sikrer, at flere borgere får den rette afgørelse om hjælp første gang. Ligger løsningen hos lovgiverne, i organisationerne eller hos kommunerne? Af debattører finder du formand for Dansk Socialrådgiverforening, Mads Bilstrup; formand for Danske Handicaporganisationer, Thorkild Olesen; borgerrådgiver i Roskilde Kommune, Kresten Gaub og medlem af Folketinget, Venstre, Bertel Haarder – sidstnævnte deltager digitalt i debatten.
Kl. 13.50 - 14.10 Kaffe/te og kage
Kl. 14.10 - 14.55 Hvordan bliver vi bedre, hvor står vi nu, og hvad skal der ske?
Opsamling og refleksion v/jurist, Sanne Møller og konferencier, Rikke Hyldgaard
Kl. 14.55 - 15.00 Afslutning ved Seminarer.dk
Der tages forbehold for ændringer i programmet, hvorfor indhold og de anførte tidspunkter er vejledende.