Det overordnede formål med en adoption er altid, at den skal være til barnets bedste.Det er samtidig inden for denne forståelse det skal afvejes, om barnet på trods af de forhold, der betyder, at det skal være anbragt uden for hjemmet i hele eller en stor del af opvæksten, alligevel vil have mest gavn af at bevare båndet til forældrene.
Adoption uden samtykke
Tvangsadoption af anbragte børn har i den senere tid fyldt en del i den offentlige debat, selv om der indtil nu kun har været relativt få sager, der er endt med tvangsadoption. Der har gennem en længere årrække været et stort politisk ønske om, at kommunerne skal sørge for, at børn, der ellers skulle vokse op under en anbringelse, i stedet bortadopteres, så disse børn kan opnå et blivende familieliv både under opvæksten og senere, når de er blevet voksne.
Tilbage i 2016 blev emnet tvangsadoption behandlet i DR 1, hvor vi i udsendelsen “Aldrig mere mor” fulgte 2 familier, der begge mod deres vilje fik deres barn bortadopteret.
Det blev i udsendelsen diskuteret, om det med den viden, der er tilgængelig i dag, er rimeligt at foretage et så voldsomt indgreb i familielivet, idet det helt særlige ved denne type afgørelser er, at de ikke ”kan gøres om”. Er barnet først adopteret er alle juridiske bånd mellem barnet og dets forældre og slægt brudt.
Siden udsendelsen blev optaget, er der kommet nye og lempeligere regler, så det må forventes, at et større antal anbragte børn i de kommende år vil blive bortadopteret uden samtykke fra deres forældre.
De nye regler, der har været gældende siden 1. oktober 2015 giver mulighed for, at myndighederne kan træffe afgørelse om adoption uden samtykke i forhold til 2 grupper af anbragte børn.
Formålet
Det overordnede formål med en adoption er altid, at den skal være til barnets bedste, og det er inden for denne forståelse, det skal afvejes, om barnet på trods af de forhold, der betyder, at det skal være anbragt uden for hjemmet i hele eller en stor del af opvæksten, alligevel vil have mest gavn af at bevare båndet til forældrene.
Derfor er betingelserne for, at et anbragt barn kan bortadopteres uden forældrenes samtykke, også fortsat relativt stramme.
For den gruppe af børn, der skal adopteres af adoptanter, som ikke kender barnet i forvejen (såkaldt fremmed adoption), er betingelsen, at det er sandsynliggjort, at barnets forældre varigt vil være ude af stand til at drage omsorg for barnet. Der vil altså være udsigt til, at forældrenes forhold ikke kan ændres væsentligt, så barnet vil skulle tilbringe hele sin opvækst i et anbringelsessted.
Hvis barnet derimod er i en plejefamilie, der ønsker at adoptere barnet, vil dette kunne ske, hvis det vurderes, at det af hensyn til kontinuiteten og stabiliteten under opvæksten vil være skadeligt for barnet at bryde tilknytningen til plejefamilien. Der er altså i denne situation tale om en relativt lempeligere betingelse.
Samtidig med disse ændringer, er forældreansvarsloven ændret, så der er skabt en begrænset adgang til at fastsætte samvær mellem det adopterede barn og et medlem fra den biologiske slægt. Det er dog usikkert, hvad denne bestemmelse kan komme til at betyde i praksis. Dels kender vi af naturlige årsager ikke den praksis, statsforvaltningerne vil anlægge, dels er der ingen garanti for, at adoptanter vil ønske – endsige efterleve en beslutning om samvær med den oprindelige slægt, og endelig findes der ingen dokumenteret viden om, hvorvidt denne form for samvær vil være gavnlig for barnet.
For at sikre korrekte afgørelser er sagsgangen i en tvangsadoptionssag meget omstændelig. Sagen startes af kommunen, der indstiller til Ankestyrelsen, som efterfølgende meddeler samtykke til at barnet kan adopteres. Herefter afgøres sagen af Statsforvaltningen med mulighed for domstolsprøvelse. Alle sagens parter – også barnet – har ret til gratis advokatbistand under hele sagen.
Vil du have viden om Barnets Lov?
Lovgivningen om udsatte børn og unge bliver opdateret i forbindelse med Barnets Lov. Vil du være opdateret med den nyeste viden, så se mere på vores temaside “Barnets Lov“.
Her har vi samlet alt relevant indhold til dig, som skal arbejde med den nye lovgivning.