Behandling af chok og traumer hos børn: Lea og glaskuglen, en case - Seminarer
Alle nyheder
Artikel

Behandling af chok og traumer hos børn: Lea og glaskuglen, en case

Læs her en case, der illustrerer, hvordan en kropsligt orienteret tilgang kan bruges til at forløse chok og traumer hos børn.

Af Nana Rafn & Inge Svane
traumer_hos_børn
Traumer hos børn bliver ofte overset.

Det skyldes bl.a., at deres sproglige evner, deres måde at forstå verden på samt deres evne til at mærke og udtrykke følelser endnu ikke er færdigudviklede.

En vej til at forløse chok og traumer hos børn går gennem en kropsligt orienteret tilgang, hvor der er fokus på bevægelse, berøring og leg.

Inge Svane er psykoterapeut. Hun har mere end 25 års erfaring i arbejdet med børn, unge, voksne og familier, og til daglig arbejder hun med at forløse chok og traumer gennem den kropsorienterede tilgang.

Herunder får du en historie fra Inge Svanes arbejde med forløsning af traumer hos børn.

En oplevelse, der satte sig fast i kroppen

På et tidspunkt havde jeg en pige og hendes mor til behandling.

Pigen – lad os kalde hende Lea – havde som 4-årig fået en glaskugle galt i halsen i børnehaven. Kuglen var meget flot og skinnende, og Lea havde bare villet fornemme, hvordan den var at have i munden. Pludselig havde de andre i børnehaven kigget på hende, og så var hun kommet til at sluge kuglen.

Det lykkedes at få glaskuglen op igen, men efter episoden ændrede Lea sig, og hun havde brug for at have kontrol og styring.

Til behandlingen fortalte Lea – som nu var 10 år – at hun ofte havde ondt i maven og havde mange svære tanker – hun bekymrede sig meget over, om der ville ske hende eller hendes nære noget.

Som en del af behandlingen arbejdede jeg med Lea på min briks. Fokus var på, hvordan vi kunne ændre på det, der var sket i børnehaven. Jeg sagde til hende, at vi skulle forestille os, at vi lavede en film om, hvordan hun gerne ville ændre på oplevelsen med glaskuglen, så hun ikke havde fået den galt i halsen.

Jeg bad Lea lukke øjnene og forestille sig episoden, mens hun lå på briksen. Hun fortalte derefter hurtigt, at hun ville have, at kuglen skulle falde ud af hendes hånd og rulle ind under sofaen, uden at nogen opdagede det. Jeg spurgte hende, hvad hun nu følte i kroppen. Lea smilede og grinede lidt og sagde, at det kildede i hendes mave, som om den var fyldt med sommerfugle.

Jeg fik en idé til en øvelse mere. Lea kom op at sidde, og jeg bad hende forestille sig en stor skål fyldt med glaskugler. Hun skulle så forestille sig, at hun tog glaskuglerne i munden en ad gangen og spyttede dem ud med det samme og derefter så kuglerne trille ned på gulvet og ind under sofaen. Imens hun forestillede sig dette, holdt hendes mor en hånd på Leas ryg og strøg over den nogle gange. Grunden til, at Leas mor skulle berøre hendes ryg, var, at Lea var blevet slået kraftigt mange gange i ryggen, dengang pædagogerne i børnehaven skulle have kuglen op igen.

Øvelsen fik Lea til at føle sig godt tilpas, og hendes krop slappede helt af og blev igen fyldt med glade sommerfugle.

Jeg spurgte, om hun kunne mærke, hvor tryg hun blev indeni – at der kom ro i hendes mave og i hovedet. Det kunne Lea godt, så jeg bad hende lave et billede i sin fantasi af, hvordan det trygge sted så ud: Som et rum med billeder af alle dem, hun holdt af. Billeder, som hun bare skulle sidde og se på, imens hun mærkede, hvor rart og trygt det var. Jeg sagde til hende, at hun skulle huske det billede og hive det frem, når hun havde brug for det, og så tænke på, at der var trygt inde i hende og ikke ville ske noget slemt.

Lea kunne tydeligt mærke trygheden i sin krop. Jeg bad hendes mor om at fjerne hånden fra Leas ryg, så Lea også kunne mærke, at trygheden blev der, selv når mors hånd ikke var der. Derefter bad jeg Leas mor flytte sig væk fra briksen, så Lea også kunne mærke, at trygheden var der, selvom mor var længere væk.

Lea kiggede op på mig og sagde med et smil: ”Jeg har det godt!”.

Det var en smuk oplevelse, jeg fik lov at være med til. Det er så rørende, hvordan børn samarbejder og lader kroppen gøre, hvad den har lyst til, uden at tænke for meget over det.

Kroppen kan få lov at komme af med den fastlåste negative energi fra oplevelsen, når man sammen ændrer på oplevelsen og giver kroppen tid og ro til at mærke forandringen undervejs.

Vil du vide mere om vores uddannelser og kurser om traumebehandling?

Se alle kurser og uddannelser om traumer

 

Relevante arrangementer

Slip traumerne fri
Uddannelse

Slip traumerne fri

Jylland

På traume uddannelsen lærer du at bruge kropslige metoder til at hjælpe mennesker med psykisk sygdom og traumer. På denne modulopbyggede traume uddannelse lærer du blide og nænsomme øvelser, der er med til at dæmpe eller lindre psykiske og fysiske symptomer.

Med fra traume uddannelsen tager du bl.a.:

Viden om traumer, herunder indsigt i sekundær traumatisering, retraumatisering samt transgenerationelle traumer Traumeforståelse med udgangspunkt i den treenige hjerne samt vores nervesystem Kendskab til den Polyvagale teori: det sociale nervesystem og vagusnerven Viden om, hvordan kroppen kan være med til at forløse traumer via det nonverbale sprog Kropslige metoder samt inspiration til, hvordan disse kan implementeres direkte i praksis
Læs mere
Kognitivbaseret mindfulness uddannelse
Uddannelse

Kognitivbaseret mindfulness uddannelse

Jylland

Som noget ganske unikt tager denne mindfulness uddannelse afsæt i kognitiv adfærdsterapi, så du får større forståelse for, hvad du gør, og hvorfor det virker, når du arbejder med menneskers sind ved hjælp af mindfulness. Du bliver undervist af psykolog og specialist i mindfulness, Anne Dorthe Hasholt, som har uddannet mere end 2000 kursister hos os. På mindfulness uddannelsen får du bl.a.:

Viden om teorien bag kognitiv adfærdsterapi Forståelse for indvirkningen af mindfulness på processer i hjernen Træning og forskellige øvelser til brug såvel professionelt som privat

Vær opmærksom på, at trin 2 forudsætter, at man har deltaget på trin 1 eller tilsvarende.

Husk at se introvideoen herunder med underviser Anne Dorthe Hasholt. Se bl.a., hvad du kan få ud af at deltage på vores mindfulness uddannelse, og hvorfor mindfulness kan være det helt rigtige for dig.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Børn og unges trivsel og sundhed – med fokus på ”støj” fra digitale medier
Kursus

Børn og unges trivsel og sundhed – med fokus på ”støj” fra digitale medier

Jylland & Sjælland

Mange børn og unge bruger i dag en stor del af deres vågne timer foran en skærm, men hvordan påvirker skærmene egentlig deres trivsel, udvikling og livsduelighed? Netop dét får du viden om på dette kursus, som psykolog Nicola Nyhave står i spidsen for.

Som deltager på kurset bliver du mere konkret klædt på med:

Viden om, hvordan krop og psyke gensidigt påvirker hinanden, og hvad der skaber det bedste grundlag for sundhed og trivsel hos mennesker Viden om sociale medier, FOMO og andre skærmfænomener, og hvordan de påvirker børn og unges sundhed, trivsel, udviklingsmuligheder og livsduelighed Indblik i, hvorfor det er vigtigt, at du, som fagperson, bidrager til at skabe en bedre balance mellem det analoge og det digitale i børn og unges liv – og inspiration til at gøre det Indblik i, hvorfor det er vigtigt, at du bygger solide stilladser omkring børn og unge og tør være en tydelig rollemodel i en verden i hastig forandring

Lyst til at vide mere? Så skal du bare læse med lige herunder.

Læs mere
Omsorgstræthed – Bryd tabuet og styrk kulturen
Kursus

Omsorgstræthed – Bryd tabuet og styrk kulturen

Jylland & Sjælland

Selvom du og dine kollegaer elsker arbejdet med at drage omsorg for andre mennesker, kan det til tider være drænende, og I kan opleve omsorgstræthed. Så hvordan forebygger I bedst denne?

Dét dykker vi ned i på dette kursus, hvor du får fyldt den faglige rygsæk med viden og konkrete redskaber til forebyggelsesarbejdet af omsorgstræthed.

Som deltager på kurset opnår du således:

En dybere forståelse af begrebet og de risikofaktorer, der kan føre til omsorgstræthed Indsigt i og forståelse af betydningen af at have følelser med på arbejde – på godt og ondt Konkrete metoder og redskaber, du kan anvende i dit daglige forebyggelsesarbejde Refleksioner over, hvordan du som leder skal passe på dig selv, og hvordan du kan hjælpe dine medarbejdere med det samme
Læs mere