Boganmeldelse: Efter Mindfulness - Seminarer
Alle nyheder
Artikel

Boganmeldelse: Efter Mindfulness

Er du nysgerrig på Mindfulness, og vil du gerne have et realistisk billede af, hvad Mindfulness er. Så får du her en boganmeldelse af bogen "Efter Mindfulness".

Af Camilla Qwist

Fysioterapeut, coach og yogainstruktør

Efter Mindfulness

Boganmeldelse: Efter Mindfulness af Ole Stjernholm og Martin Ehrensvärd

Jeg har læst bogen “Efter Mindfulness” af Ole Stjernholm og Martin Ehrensvärd. Bogen er meget interessant. Den uddyber hvad mindfulness er og hvad det kan bringe med sig. Velskrevet og højt fagligt niveau, dog alligevel let læselig.

Bogen giver en introduktion til mindfulness, med en erkendelse/uddybning af at ”teknikker” er simple, men dog kompliceret.

Se også relevant uddannelse: Kognitivbaseret Mindfulness

Der er en god beskrivelse af faldgruberne, eller mere de udfordringer man kan møde, når man begynder at stifte bekendtskab med mindfulness. Det beskrives så fint hvad mindfulness er og ikke er. (at det ikke kun afslapning og stress håndteringsteknik). Bogen giver desuden eksempler på, hvordan du kan implementere det i din hverdag, uden at det bliver et krævende projekt, der tager ekstra tid.

I bogen “Efter Mindfulness” beskriver forfatterne på fin vis, hvordan gamle traumer kan dukke op, når du begynder at meditere og ”være stille”, og hvordan du kan arbejde med det på egen hånd, og hvornår der er behov for professionel støtte. De giver et billede af at mindfulness ikke bare er en pop smart teknik til stress håndtering, men hvordan det kan transformere dit liv. Hvis du tør gå ind i processen.

Jeg elsker, at de bruger ordet modningsproces, fremfor personlig udvikling (til trods for jeg selv arbejder med personlig udvikling). Jeg har taget dette begreb til mig, at vi som mennesker modnes, og derved kommer til at stå stærkere i vores liv. Det giver så fint et billede af, at vi aldrig bliver færdige, men det er en livslang modningsproces.

Bogen hjælper dig til at forstå hvad den vedholdende træning består af, at du skal opøve en disciplin, så du  øver dig igen og igen. Du får en forståelse af, at mindfulness ikke bare er dejligt og afslappende. Men også stiller dig overfor dine indre monstre og traumer. Hvilket kan være ubehageligt.

Se også relevant uddannelse: Kognitivbaseret Mindfulness

Den viser, hvordan du er med følelserne, også når de overvælder dig og føles ubehagelige. Jeg har ofte i mindfulness-sammenhænge, fået af vide ” du skal være med dine følelser”, men ikke hvordan jeg er det. Det får man indblik i, i denne bog.

Forfatterne kommer desuden ind på bla. angst, vrede, skam, sorg, bekymringer og rastløshed. De introducerer dig til det fleksible sind, igen et ord/begreb jeg elsker. At vi ikke skal gå efter at være ”happy” hele tiden, men være i stand til at veksle mellem forskellige følelsesmæssige tilstande. Derved bliver vi bedre til at håndtere følelserne, som de er, uden at ville undertrykke eller gemme dem væk.

Et realistisk billede

Dine forventninger til mindfulness bliver justeret, og bliver efter min mening mere realistiske efter at have læst bogen “Efter Mindfulness”. Du får indsigt i, hvad du kan forvente, og at mindfulness opnås i glimt, og ikke en langvarig tilstand, man ellers kan foranlediges til at tro.

Forfatterne bevæger sig mellem det meget jordnære og konkrete, men løfter sig også op i et mere filosofisk plan. Du bliver ramt, lettet og måske provokeret lidt. Men mest af alt sidder jeg tilbage med følelsen af at bliver rummet.

De beskriver mindfulness, ikke bare som et redskab til at håndtere stress og skabe pauser, men en indstilling eller måde at være i livet på, som modner/udvikler dig, transformere og heler, hvis du harmodet til at gå hele vejen.

En rigtig god bog jeg vil anbefale til alle der er interesseret i mindfulness uanset om du er nybegynder eller erfaring, så vil du få noget ud af den. Jeg føler den giver et mere realistisk billede af mindfulness, end jeg er stødt på i andre bøger.

Se også relevant uddannelse: Kognitivbaseret Mindfulness

Relevante arrangementer

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker
Kursus

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker

Jylland & Sjælland

Hvordan sikrer du et trygt og givende relationsarbejde med mennesker, der bærer på et traume? Her kommer den traumebevidste tilgang ind i billedet, og det er netop den, du lærer at anvende på dette kursus.

Det er psykolog Camilla Bechsgaard, der står ved det faglige ror, og hun giver dig:

Et afsæt til at undgå retraumatisering og til at møde borgeren med anerkendelse og forståelse Redskaber til at styrke dit professionelle nærvær og egne reaktioner i mødet med borgeren Viden om, hvordan du arbejder traumebevidst, så du kan genkende traumereaktioner En konkret tilgang til at skabe tillid og tryghed hos mennesker med traumer Kendskab til traumers effekt på individet

Vil du vide mere om kurset? Så læs med herunder.

 

Læs mere
Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge
Kursus

Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge

Jylland & Sjælland

Fællesskaber har en stor betydning for børn og unges trivsel. Så hvordan arbejder du helt konkret med fælleskabsfremmende didaktik og pædagogik, der fremmer trivslen for børn og unge? Dét gør Tine Basse Fisker, ph.d. i pædagogisk psykologi, dig klogere på med kurset her.

På kursusdagen stiller vi skarpt på trivsel og tilhørsforhold, mistrivsel og fravær – både de teoretiske perspektiver bag symptomerne, men i lige så høj grad, hvilke konkrete tilgange, du kan anvende.

I løbet af dagen dykker du og de andre kursister bl.a. ned i:

Fællesskaber på godt og ondt Trivsel i tal Skærmbrug, trivsel og fællesskaber Fællesskabende pædagogik og didaktik Forskellen på at se børn og se MED børn

Med fra kurset tager du også en idébank til forankring i din hverdag.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet
Kursus

Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet

Jylland & Sjælland

Skab styrkede indsatser og tryghed for sårbare gravide med psykosociale problemstillinger og rusmiddelproblematikker gennem den traumebevidste tilgang og tværfagligt samarbejde.

Dét er netop fokus på dette kursus i selskab med Anna-Katherine Højland, klinisk psykolog og jordemoder, og Michela Wedel, socialrådgiver og stifter af foreningen for Fremtidens Børn.

De sørger for, at du som deltager bl.a. bliver klædt på med:

Et traumebevidst perspektiv i mødet med den gravide/familien, hvor der (også) er rusmiddelproblematikker til stede Indsigt i greb til et trygt og transparent rum, hvor tillid kan opbygges Viden om mentalisering og følelsesmæssig regulering ift. tilknytning og omsorg Viden om tilgængelige vejledninger, lovgrundlag og muligheder for sparring som fagperson i kontakten med en sårbar gravid kvinde Tips og inspiration til troværdig kommunikation med den gravide/familien: bevidsthed om sprog og kropssprog
Læs mere
OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer
Kursus

OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer

Jylland & Sjælland

Det kan være komplekst at arbejde med mennesker med OCD – bl.a. fordi man som fagperson helt utilsigtet kan forstærke og vedligeholde symptomerne. På denne kursusdag præsenterer psykolog Hjalti Jonsson dig for alternative måder at intervenere og bidrager med redskaber til at arbejde med at forbedre din praksis.

Mere konkret betyder det, at du får:

Viden om OCD; årsager, symptomer og mekanismer, som vedligeholder og forstærker lidelsen – med en hel masse eksempler fra praksis Kendskab til forskelle, ligheder og evt. overlap med andre diagnoser Viden om, hvordan du og dine kolleger utilsigtet kan blive viklet ind i OCD-symptomerne og blive en del af de mønstre, som vedligeholder og forstærker symptomerne Viden om og redskaber til, hvad du kan gøre for at støtte og hjælpe den OCD-ramte. Hvilke behandlingsmetoder- og tilgange er mest virksomme ift. OCD?

Vil du vide mere? Så læs med lige herunder.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere