Alle nyheder
Artikel

Boganmeldelse: “Kort og godt om stress”

Så er vi klar med endnu en boganmeldelse! Denne gang er det stresscoach Lone Beier Lauridsen, som anmelder bogen "Kort og godt om stress".

Af Lone Beier Lauridsen

Boganmelder - konsulent, stresscoach, mindfulnessinstruktør og supervisor.

Kort og godt om stress

Lone Beier Lauridsen anmelder selvhjælpbogen: Kort og godt om stress. Jeg har i mit virke som konsulent og stresscoach m.m. læst mange bøger om stress, både bøger baseret på forskning, informative bøger, selvhjælpsbøger, de mere spirituelt anlagte bøger og alle med et godt formål om at oplyse, give nye perspektiver eller hjælpe stressramte.

Se også relevant kursus: Forebyg stress med udgangspunkt i metakognitiv psykologi

2. udgaven af “Kort og godt om stress” skrevet af Yun Ladegaard, Pernille Rasmussen, Malene Friis Andersen og Bo Netterstrøm har en ambition om at give et kort overblik over viden om stress, hvad man som stressramt selv kan gøre og hvor man kan få hjælp. Bogen er i sin 2. udgave fået tilføjet et afsnit om tilbagevenden på arbejdet.

’Kort og godt om stress’  er nuanceret, velunderbygget og løsningsorienteret. Den favner alt lige fra de klassiske problemstillinger med søvn, fysiske symptomer og sygemeldinger til udfordringerne med tilbagevenden på arbejdet. Som behandler, pårørende, leder eller fagprofessionel giver bogen således et rigtigt fint overblik og indblik i stress, både årsager, forebyggelse og håndtering og ikke mindst den kompleksitet, der er i at gøre noget ved en stresstilstand.

Stress og ledere

Mange ledere og stressramte har svært ved at tilrettelægge den stressramtes tilbagevenden til arbejdet. Og bogen beskriver fint det svære dilemma, hvor den stressramte ofte fanges ind i enten at ville for hurtigt tilbage eller venter for lang tid og hvor lederen enten er bange for at kræve for meget eller presser for hårdt på.  Afsnittet om tilbagevenden til arbejdet kan være et godt konkret værktøj for både ledere og evt. tillidsrepræsentanter, når de skal hjælpe en stressramt medarbejder tilbage.

Bogen adresserer også behovet for at kunne tale åbent om stress både mellem leder og stressramte samt ift. kollegerne.

Bogens største styrke er, at den faktisk favner det, at et stressforløb kan være meget forskelligt fra person til person og løsningerne ligeså. Bogens forfattere begår ikke den fejl, at angive eksempelvis motion, meditation, sygemeldinger, serier i fjernsynet eller gåture som endegyldige løsninger, men giver læseren en mulighed for selv at vurdere, hvad der giver mening for den enkelte. Og netop dette er vigtigt for en stressramt – at kunne vælge nogle små skridt, som giver mening og gør en forskel, fremfor at målet fra starten er at revolutionere hele ens liv.

Se også relevant kursus: Stresskonference for ledere

Målgruppe

Bogens primære målgruppe er dem, det er sværest at skrive en bog til. De er nemlig ramt af stress, og mange af dem lider af koncentrationsbesvær, hukommelsesbesvær og mangler ofte overblik til at kunne sortere i, hvad de skal handle på og ikke handle på. Flere har oven i købet svært ved at læse i en periode. Så ikke alle stressramte vil være i stand til at læse hele bogen, men bogen kan sagtens bruges som et opslagsværk, hvor man kan vælge kun at læse de kapitler, der giver mening.

Og bogen kan også give rigtig god mening for alle dem, der gerne vil forebygge, at de rammes af stress endnu en gang. Ved at læse den efter et stressforløb, tror jeg mange vil kunne nikke genkendende og kunne finde inspiration til, hvad de skal gøre, for ikke at havne i samme situation en gang til.

Min erfaring

Min erfaring er, at når et menneske rammes af stress, er der to ting de brændende ønsker: at forstå, hvad stress er og hjælp til at kunne handle sig ud af tilstanden. Dermed genfinder de en oplevelse af kontrol over tilværelsen samt en tro og et håb for fremtiden.

Og her er der behov for dialog:

  • Dialog med de fagprofessionelle, der kan hjælpe med at afklare og behandle stresstilstanden
  • Dialog med arbejdspladsen, der kan hjælpe en tilbage på arbejdet
  • Dialog med de pårørende om støtte og opbakning
  • Og ikke mindst dialogen med en selv om, hvordan man får truffet nogle valg så man får troen på livet tilbage igen

Og ’Kort og godt om stress’ kan være med til at kvalificere den dialog med viden og konkrete løsningsforslag.

Se også relevant kursus: Stresskonference for ledere

Relevante arrangementer

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker
Kursus

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker

Jylland & Sjælland

Hvordan sikrer du et trygt og givende relationsarbejde med mennesker, der bærer på et traume? Her kommer den traumebevidste tilgang ind i billedet, og det er netop den, du lærer at anvende på dette kursus.

Det er psykolog Camilla Bechsgaard, der står ved det faglige ror, og hun giver dig:

Et afsæt til at undgå retraumatisering og til at møde borgeren med anerkendelse og forståelse Redskaber til at styrke dit professionelle nærvær og egne reaktioner i mødet med borgeren Viden om, hvordan du arbejder traumebevidst, så du kan genkende traumereaktioner En konkret tilgang til at skabe tillid og tryghed hos mennesker med traumer Kendskab til traumers effekt på individet

Vil du vide mere om kurset? Så læs med herunder.

 

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-grey

5 ud af 6 stjerner

Læs mere
Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge
Kursus

Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge

Jylland & Sjælland

Fællesskaber har en stor betydning for børn og unges trivsel. Så hvordan arbejder du helt konkret med fælleskabsfremmende didaktik og pædagogik, der fremmer trivslen for børn og unge? Dét gør Tine Basse Fisker, ph.d. i pædagogisk psykologi, dig klogere på med kurset her.

På kursusdagen stiller vi skarpt på trivsel og tilhørsforhold, mistrivsel og fravær – både de teoretiske perspektiver bag symptomerne, men i lige så høj grad, hvilke konkrete tilgange, du kan anvende.

I løbet af dagen dykker du og de andre kursister bl.a. ned i:

Fællesskaber på godt og ondt Trivsel i tal Skærmbrug, trivsel og fællesskaber Fællesskabende pædagogik og didaktik Forskellen på at se børn og se MED børn

Med fra kurset tager du også en idébank til forankring i din hverdag.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet
Kursus

Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet

Jylland & Sjælland

Skab styrkede indsatser og tryghed for sårbare gravide med psykosociale problemstillinger og rusmiddelproblematikker gennem den traumebevidste tilgang og tværfagligt samarbejde.

Dét er netop fokus på dette kursus i selskab med Anna-Katherine Højland, klinisk psykolog og jordemoder, og Michela Wedel, socialrådgiver og stifter af foreningen for Fremtidens Børn.

De sørger for, at du som deltager bl.a. bliver klædt på med:

Et traumebevidst perspektiv i mødet med den gravide/familien, hvor der (også) er rusmiddelproblematikker til stede Indsigt i greb til et trygt og transparent rum, hvor tillid kan opbygges Viden om mentalisering og følelsesmæssig regulering ift. tilknytning og omsorg Viden om tilgængelige vejledninger, lovgrundlag og muligheder for sparring som fagperson i kontakten med en sårbar gravid kvinde Tips og inspiration til troværdig kommunikation med den gravide/familien: bevidsthed om sprog og kropssprog
Læs mere
OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer
Kursus

OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer

Jylland & Sjælland

Det kan være komplekst at arbejde med mennesker med OCD – bl.a. fordi man som fagperson helt utilsigtet kan forstærke og vedligeholde symptomerne. På denne kursusdag præsenterer psykolog Hjalti Jonsson dig for alternative måder at intervenere og bidrager med redskaber til at arbejde med at forbedre din praksis.

Mere konkret betyder det, at du får:

Viden om OCD; årsager, symptomer og mekanismer, som vedligeholder og forstærker lidelsen – med en hel masse eksempler fra praksis Kendskab til forskelle, ligheder og evt. overlap med andre diagnoser Viden om, hvordan du og dine kolleger utilsigtet kan blive viklet ind i OCD-symptomerne og blive en del af de mønstre, som vedligeholder og forstærker symptomerne Viden om og redskaber til, hvad du kan gøre for at støtte og hjælpe den OCD-ramte. Hvilke behandlingsmetoder- og tilgange er mest virksomme ift. OCD?

Vil du vide mere? Så læs med lige herunder.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere