Se også relevant kursus med Imran Rashid: Social eller digital?
Imran Rashid er speciallæge i medicin og til dagligt ansat som innovationschef ved Aleris-Hamlet Hospitaler. Han har gennem mange år undervist i emnet tværkulturel kommunikation i sundhedsvæsenet.
En bog i 2 dele
SLUK er inddelt i to store afsnit. Del 1. Det komplekse liv og del 2. Et liv i flow.
I første afsnit læser vi om internettets og smartphonens påvirkning af vores tilværelse. Vi læser om de sociale mediers magt og om menneskets mulige afhængighed af disse. Vi læser om hjernens overbelastning af ustandselig informationstilstrømning og påvirkning fra div. kommunikationsplatforme, notifikationer osv. Videre beskrives også den fysiske belastning ved at være styret af sit smartphoneforbrug. Ifølge Rashid viser nyere undersøgelser, at unge tjekker deres telefon op til 150 gange i døgnet..
Første del afsluttes med Imran Rashids bekymring for fremtidens hjerner. Får vores hjerne og vores krop den nødvendige pause i en fortravlet hverdag, eller bliver vi forstyrret nat og dag af smartphonens kalden?
Hvad der kan gøres, og hvem der har ansvaret for dette, handler andet afsnit af bogen om. Det handler om Flow, et begreb med baggrund i positiv psykologi. Imran Rashid bruger begrebet som indgang til et nyt sundhedsbegreb – sundhedsflow. Sundhedsflow handler om “evnen til at kunne prioritere og forpligte sig til de dele af livet, der betyder mest for en, og samtidig fravælge eller styre forbruget af tidstyve og hurtige dopaminfix”. Afsnittet har mange bud på, hvad der kan distrahere og forstyrre os, men heldigvis også mange idéer til at SLUK-ke og dermed overleve i en digital verden.
Imran Rashids SLUK kan/bør læses af alle, der gerne vil forholde sig til digitaliseringen, og hvad den vil betyde på sigt.
Se også relevant kursus med Imran Rashid: Social eller digital?