Danmark burde have en trivselsminister - Seminarer
Alle nyheder
Artikel

Danmark burde have en trivselsminister

Tiden er inde til at Danmark i lighed med flere andre lande får en trivselsminister, mener Martin Seligman. Læs mere i denne artikel.

trivselsminister

Tiden er inde til at Danmark i lighed med flere andre lande får en trivselsminister, mener Martin SeligmanHvis man for 30 år siden havde foreslået, at Danmark skulle have en trivselsminister, var der næppe nogen, der havde taget det alvorligt. Men nu er tiden en helt anden, mener professor Martin Seligman, grundlæggeren af positiv psykologi.

Kom på konference med Martin Seligman om positiv psykologi. Læs mere her. 

“Steder som Dubai og Ecuador har i dag en trivselsminister, og det er fordi mange trivselsproblemer går på tværs af transport, arbejde, retssystemet, militæret osv. Så jeg tror, at man kan have en god sag, hvis man vil oprette et trivselsministerium i et virkelig moderne land som Danmark”, siger Martin Seligman.

Han er sammen med en række kolleger netop i færd med at udarbejde en liste over lande, som enten har en minister for lykke og trivsel eller har en tydelig national forpligtelse til at måle og skabe trivsel.

Der er seks lande på den liste, nemlig Forenede Arabiske Emirater, Mexico, Kazakhstan, Costa Rica, Portugal og Bhutan. Og så er der syv lande, som initiativtagerne mener er tæt på at opfylde kravene: New Zealand, Skotland, Ecuador, Island, Paraguay, Storbritannien og Rwanda.

Der er to grunde til, at ingen ville have taget det alvorligt, hvis man for 30 år siden havde foreslået et trivselsministerium, eller at trivsel skulle være et mål for dansk politik. Den ene er, at trivsel ikke var målbart. Alle de målinger vi kendte handlede om elendighed. Og for det andet var der ingen veldokumenterede metoder, for at øge trivsel. Alle metoder, både farmakologiske og psykologiske, handlede om at reducere elendighed. Men over de sidste 30 år er trivsel blevet lige så målbart som depression og angst. Og der er nu metoder, som kan bruges både i skoler, på arbejdspladser og personligt, som vi ved øger trivsel. Dermed er det blevet langt mere realistisk at oprette et ministerium for trivsel”, siger Martin Seligman.

Hans Henrik Knoop, som er en af de mest markante forskere inden for positiv psykologi herhjemme, forklarer, at i Danmark er idealet om trivsel eksplicit forankret i flere forskellige ministerier.

Statsministeriet har det faktisk som en prioritet, og det samme gælder Børne- og Socialministeriet, Sundhedsministeriet og Undervisningsministeriet for blot at nævne nogle af dem. Så vi har mange indgange til det, men vi har endnu ikke en trivselsminister. Ordet kan måske også have en underlig klang. Men når man har en økonomiminister, som arbejder for materiel rigdom, ville det vel ikke være særlig underligt også at have én, der tager sig af den immaterielle rigdom. Men vi er ikke nået helt dertil endnu”, siger Hans Henrik Knoop.

Vil du vide mere om positiv psykologi, så kom med på vores store positiv psykologi konference med Martin Seligman. Læs mere om dagen her. 

Relevante arrangementer

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker
Kursus

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker

Jylland & Sjælland

Hvordan sikrer du et trygt og givende relationsarbejde med mennesker, der bærer på et traume? Her kommer den traumebevidste tilgang ind i billedet, og det er netop den, du lærer at anvende på dette kursus.

Det er psykolog Camilla Bechsgaard, der står ved det faglige ror, og hun giver dig:

Et afsæt til at undgå retraumatisering og til at møde borgeren med anerkendelse og forståelse Redskaber til at styrke dit professionelle nærvær og egne reaktioner i mødet med borgeren Viden om, hvordan du arbejder traumebevidst, så du kan genkende traumereaktioner En konkret tilgang til at skabe tillid og tryghed hos mennesker med traumer Kendskab til traumers effekt på individet

Vil du vide mere om kurset? Så læs med herunder.

 

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-grey

5 ud af 6 stjerner

Læs mere
Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge
Kursus

Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge

Jylland & Sjælland

Fællesskaber har en stor betydning for børn og unges trivsel. Så hvordan arbejder du helt konkret med fælleskabsfremmende didaktik og pædagogik, der fremmer trivslen for børn og unge? Dét gør Tine Basse Fisker, ph.d. i pædagogisk psykologi, dig klogere på med kurset her.

På kursusdagen stiller vi skarpt på trivsel og tilhørsforhold, mistrivsel og fravær – både de teoretiske perspektiver bag symptomerne, men i lige så høj grad, hvilke konkrete tilgange, du kan anvende.

I løbet af dagen dykker du og de andre kursister bl.a. ned i:

Fællesskaber på godt og ondt Trivsel i tal Skærmbrug, trivsel og fællesskaber Fællesskabende pædagogik og didaktik Forskellen på at se børn og se MED børn

Med fra kurset tager du også en idébank til forankring i din hverdag.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet
Kursus

Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet

Jylland & Sjælland

Skab styrkede indsatser og tryghed for sårbare gravide med psykosociale problemstillinger og rusmiddelproblematikker gennem den traumebevidste tilgang og tværfagligt samarbejde.

Dét er netop fokus på dette kursus i selskab med Anna-Katherine Højland, klinisk psykolog og jordemoder, og Michela Wedel, socialrådgiver og stifter af foreningen for Fremtidens Børn.

De sørger for, at du som deltager bl.a. bliver klædt på med:

Et traumebevidst perspektiv i mødet med den gravide/familien, hvor der (også) er rusmiddelproblematikker til stede Indsigt i greb til et trygt og transparent rum, hvor tillid kan opbygges Viden om mentalisering og følelsesmæssig regulering ift. tilknytning og omsorg Viden om tilgængelige vejledninger, lovgrundlag og muligheder for sparring som fagperson i kontakten med en sårbar gravid kvinde Tips og inspiration til troværdig kommunikation med den gravide/familien: bevidsthed om sprog og kropssprog
Læs mere
OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer
Kursus

OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer

Jylland & Sjælland

Det kan være komplekst at arbejde med mennesker med OCD – bl.a. fordi man som fagperson helt utilsigtet kan forstærke og vedligeholde symptomerne. På denne kursusdag præsenterer psykolog Hjalti Jonsson dig for alternative måder at intervenere og bidrager med redskaber til at arbejde med at forbedre din praksis.

Mere konkret betyder det, at du får:

Viden om OCD; årsager, symptomer og mekanismer, som vedligeholder og forstærker lidelsen – med en hel masse eksempler fra praksis Kendskab til forskelle, ligheder og evt. overlap med andre diagnoser Viden om, hvordan du og dine kolleger utilsigtet kan blive viklet ind i OCD-symptomerne og blive en del af de mønstre, som vedligeholder og forstærker symptomerne Viden om og redskaber til, hvad du kan gøre for at støtte og hjælpe den OCD-ramte. Hvilke behandlingsmetoder- og tilgange er mest virksomme ift. OCD?

Vil du vide mere? Så læs med lige herunder.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere