Danmark burde have en trivselsminister - Seminarer
Børn & unge
Artikel

Danmark burde have en trivselsminister

Tiden er inde til at Danmark i lighed med flere andre lande får en trivselsminister, mener Martin Seligman. Læs mere i denne artikel.

trivselsminister

Tiden er inde til at Danmark i lighed med flere andre lande får en trivselsminister, mener Martin SeligmanHvis man for 30 år siden havde foreslået, at Danmark skulle have en trivselsminister, var der næppe nogen, der havde taget det alvorligt. Men nu er tiden en helt anden, mener professor Martin Seligman, grundlæggeren af positiv psykologi.

Kom på konference med Martin Seligman om positiv psykologi. Læs mere her. 

“Steder som Dubai og Ecuador har i dag en trivselsminister, og det er fordi mange trivselsproblemer går på tværs af transport, arbejde, retssystemet, militæret osv. Så jeg tror, at man kan have en god sag, hvis man vil oprette et trivselsministerium i et virkelig moderne land som Danmark”, siger Martin Seligman.

Han er sammen med en række kolleger netop i færd med at udarbejde en liste over lande, som enten har en minister for lykke og trivsel eller har en tydelig national forpligtelse til at måle og skabe trivsel.

Der er seks lande på den liste, nemlig Forenede Arabiske Emirater, Mexico, Kazakhstan, Costa Rica, Portugal og Bhutan. Og så er der syv lande, som initiativtagerne mener er tæt på at opfylde kravene: New Zealand, Skotland, Ecuador, Island, Paraguay, Storbritannien og Rwanda.

Der er to grunde til, at ingen ville have taget det alvorligt, hvis man for 30 år siden havde foreslået et trivselsministerium, eller at trivsel skulle være et mål for dansk politik. Den ene er, at trivsel ikke var målbart. Alle de målinger vi kendte handlede om elendighed. Og for det andet var der ingen veldokumenterede metoder, for at øge trivsel. Alle metoder, både farmakologiske og psykologiske, handlede om at reducere elendighed. Men over de sidste 30 år er trivsel blevet lige så målbart som depression og angst. Og der er nu metoder, som kan bruges både i skoler, på arbejdspladser og personligt, som vi ved øger trivsel. Dermed er det blevet langt mere realistisk at oprette et ministerium for trivsel”, siger Martin Seligman.

Hans Henrik Knoop, som er en af de mest markante forskere inden for positiv psykologi herhjemme, forklarer, at i Danmark er idealet om trivsel eksplicit forankret i flere forskellige ministerier.

Statsministeriet har det faktisk som en prioritet, og det samme gælder Børne- og Socialministeriet, Sundhedsministeriet og Undervisningsministeriet for blot at nævne nogle af dem. Så vi har mange indgange til det, men vi har endnu ikke en trivselsminister. Ordet kan måske også have en underlig klang. Men når man har en økonomiminister, som arbejder for materiel rigdom, ville det vel ikke være særlig underligt også at have én, der tager sig af den immaterielle rigdom. Men vi er ikke nået helt dertil endnu”, siger Hans Henrik Knoop.

Vil du vide mere om positiv psykologi, så kom med på vores store positiv psykologi konference med Martin Seligman. Læs mere om dagen her. 

Relevante arrangementer

Temadag om social kontrol
Kursus

Temadag om social kontrol

Jylland & Sjælland

På denne temadag om social kontrol får du stærke temaer, livshistorier og faglig ekspertise – alt med det formål, at du går herfra med en bredere forståelsesramme og et solidt fundament, så du har bedre forudsætninger for at hjælpe unge borgere med anden etnisk baggrund, som enten er underlagt eller reproducerer social kontrol.

Læs mere
Født i den forkerte krop
Kursus

Født i den forkerte krop

Jylland & Sjælland

Hvert år bliver flere hundrede børn henvist til udredning for eventuel hormonbehandling, fordi de føler sig født i den forkerte krop. Med dette kursus bliver du klædt godt på til at støtte og skabe tryghed for transkønnede børn, når psykolog, Rikke Pristed, bl.a. beriger dig med:

Viden om forskellen på kønsudforskning og transkønnethed Viden om, hvad der sker i de børn, der ikke føler sig tilpas i det køn, de er født i Redskaber til, hvordan du som fagprofessionel bedst møder og indgår samarbejde med transkønnede børn og deres forældre Redskaber til, hvordan du som fagprofessionel sikrer barnets færden i sociale relationer, så det er trygt for barnet at indgå i fællesskaber og læringsrum
Læs mere
Undgå udbrændthed i arbejdet med psykisk belastede borgere
Kursus

Undgå udbrændthed i arbejdet med psykisk belastede borgere

Jylland & Sjælland

Oplev en udbytterig kursusdag, der sætter spot på, hvordan du undgår at blive drænet for energi i arbejdet med psykisk belastede borgere. Du bliver undervist af psykolog, Anne Dorthe Hasholt, som bl.a. beriger dig med vigtig viden om:

Hvad det vil sige, når mennesker projicerer egne problemstillinger over i andre mennesker, og hvordan du beskytter dig mod dette Hvordan du effektivt konfliktnedtrapper, såvel i relation til borgeren som dig selv Hvordan dit arbejde med sårbare borgere kan vendes til værdifuld selvindsigt og selvudvikling

Bemærk: Der er deltagerbegrænsning på denne kursusdag.

Læs mere
Computerafhængighed og nettets skyggesider
Kursus

Computerafhængighed og nettets skyggesider

Jylland & Sjælland

Arbejder du med unge, som er, eller risikerer at blive, computerafhængige og dermed isolerede og fremmedgjorte? På dette kursus deler læge, Cecilie Aalund Federspiel, og psykolog, David Madsen, ud af deres store viden på området og beriger dig bl.a. med:

Neurovidenskabelige perspektiver på computerafhængighed, herunder kendskab til hjernens biologi Psykologisk indsigt i, hvordan unge påvirkes emotionelt og socialt ved overforbrug af computerspil Kendskab til narrative samtaler og Acceptance and Comitment Therapy som samtaleteknikker Indblik i, hvordan du taler med forældre eller fagpersoner, som er i berøring med den unge

Kurset afholdes både i Jylland og på Sjælland.

Læs mere