Folkeskolen står overfor en kulturændring - Seminarer
Alle nyheder
Artikel

Folkeskolen står overfor en kulturændring

Folkeskolen står overfor en kulturændring. Lærere skal nu både undervise og have kendskab til at arbejde specialpædagogisk. Dette kræver efteruddannelse og omstrukturering.

Tacha Elung

Af Tacha Elung, Inklusionskonsulent og supervisor

Folkeskolen står overfor et paradigmeskifte, en kulturændring. Lærere skal til at vænne sig til, at de ud over at undervise også skal have kendskab til at arbejde specialpædagogisk. Dette kræver efteruddannelse og omstrukturering.

Se relevant uddannelse: AKT-/Inklusionsvejleder

I mange kommuner spreder ideen sig om ressourcecentre på de enkelte skoler. Dette er en rigtig god ide. Men hvis ressourcecentrene skal kunne bidrage effektivt til at øge inklusionen på den enkelte skole, er det nødvendigt, at de person, der bemander resssourcecentrene, har den fornødne uddannelse. Og her er det ikke nok med de almindelige vejlederuddannelser.

Vi taler om uddannelser, der sætter dem i stand til at kunne supervisere, danne hypoteser og lægge handleplaner. Uddannelser der skaber en tænkningsændring i forhold til, hvordan man griber en problematik an, hvordan man kigger på det enkelte barn, klassedynamikken og ikke mindst på sig selv som en del af et system.

Den systemiske tænkning gør, at vi bliver bevidste om sproget som medskaber af virkeligheden – hvordan taler vi til hinanden, om hinanden, om børnene. Vi bliver bevidste om de dominerende historier og får sat vores eget perspektiv i perspektiv.

Hvis bemandingen i ressorucecentrene har den fornødne uddannelse og viden, vil de være i stand til,- sammen med det pædagogiske personale at kortlægge systemerne rundt om barnet og lægge en handleplan der tager udgangspunkt i hypoteser, der er skabt på baggrund af:

– I hvilken kontekst giver det mening? –

Hvis vi tager udgangspunkt i at alle børn og unge- handler og agere ud fra at skabe mest mulig mening i sit eget liv, så må det første vi skal undersøge være:

– I hvilken kontekst giver det mening, at barnet har den adfærd barnet har? –

For det giver mening…for barnet, ellers ville barnet ikke have den adfærd. Når først vi har lagt en hypotese om – i hvilken kontekst det giver mening – vil vi kunne danne en handleplan, med tiltag der er rettet direkte på at skabe meningen for barnet på en ny måde.

Det vil sige, at vi ikke længere laver tiltag eller konsekvenser som bliver hevet lidt ind efter behov eller forsøgsvis, men at det bliver dannet på baggrund af en kortlægning af systemerne, en hypotese på – I hvilken kontekst det giver mening – og derfra tiltag.

Ligger dette ikke langt ud over vores arbejde som undervisere?

I den inkluderende folkeskole er det et must, og derfor er det også et must at der bliver skabt en fælles referenceramme for hele personalet, sådan at tænkningen bliver en del af vores daglige pædagogiske praksis og ikke noget, der kun bliver hevet ned af hylderne og brugt, når vi støder på problematikker. Derfor er vi nødt til som lærere i den inkluderende folkeskole, at nytænke synet på vores faglighed. så fremtidens lærere vil både undervise og kunne agere specialpædagogisk.

Se relevant uddannelse: AKT-/Inklusionsvejleder

Relevante arrangementer

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker
Kursus

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker

Jylland & Sjælland

Hvordan sikrer du et trygt og givende relationsarbejde med mennesker, der bærer på et traume? Her kommer den traumebevidste tilgang ind i billedet, og det er netop den, du lærer at anvende på dette kursus.

Det er psykolog Camilla Bechsgaard, der står ved det faglige ror, og hun giver dig:

Et afsæt til at undgå retraumatisering og til at møde borgeren med anerkendelse og forståelse Redskaber til at styrke dit professionelle nærvær og egne reaktioner i mødet med borgeren Viden om, hvordan du arbejder traumebevidst, så du kan genkende traumereaktioner En konkret tilgang til at skabe tillid og tryghed hos mennesker med traumer Kendskab til traumers effekt på individet

Vil du vide mere om kurset? Så læs med herunder.

 

Læs mere
Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge
Kursus

Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge

Jylland & Sjælland

Fællesskaber har en stor betydning for børn og unges trivsel. Så hvordan arbejder du helt konkret med fælleskabsfremmende didaktik og pædagogik, der fremmer trivslen for børn og unge? Dét gør Tine Basse Fisker, ph.d. i pædagogisk psykologi, dig klogere på med kurset her.

På kursusdagen stiller vi skarpt på trivsel og tilhørsforhold, mistrivsel og fravær – både de teoretiske perspektiver bag symptomerne, men i lige så høj grad, hvilke konkrete tilgange, du kan anvende.

I løbet af dagen dykker du og de andre kursister bl.a. ned i:

Fællesskaber på godt og ondt Trivsel i tal Skærmbrug, trivsel og fællesskaber Fællesskabende pædagogik og didaktik Forskellen på at se børn og se MED børn

Med fra kurset tager du også en idébank til forankring i din hverdag.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet
Kursus

Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet

Jylland & Sjælland

Skab styrkede indsatser og tryghed for sårbare gravide med psykosociale problemstillinger og rusmiddelproblematikker gennem den traumebevidste tilgang og tværfagligt samarbejde.

Dét er netop fokus på dette kursus i selskab med Anna-Katherine Højland, klinisk psykolog og jordemoder, og Michela Wedel, socialrådgiver og stifter af foreningen for Fremtidens Børn.

De sørger for, at du som deltager bl.a. bliver klædt på med:

Et traumebevidst perspektiv i mødet med den gravide/familien, hvor der (også) er rusmiddelproblematikker til stede Indsigt i greb til et trygt og transparent rum, hvor tillid kan opbygges Viden om mentalisering og følelsesmæssig regulering ift. tilknytning og omsorg Viden om tilgængelige vejledninger, lovgrundlag og muligheder for sparring som fagperson i kontakten med en sårbar gravid kvinde Tips og inspiration til troværdig kommunikation med den gravide/familien: bevidsthed om sprog og kropssprog
Læs mere
OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer
Kursus

OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer

Jylland & Sjælland

Det kan være komplekst at arbejde med mennesker med OCD – bl.a. fordi man som fagperson helt utilsigtet kan forstærke og vedligeholde symptomerne. På denne kursusdag præsenterer psykolog Hjalti Jonsson dig for alternative måder at intervenere og bidrager med redskaber til at arbejde med at forbedre din praksis.

Mere konkret betyder det, at du får:

Viden om OCD; årsager, symptomer og mekanismer, som vedligeholder og forstærker lidelsen – med en hel masse eksempler fra praksis Kendskab til forskelle, ligheder og evt. overlap med andre diagnoser Viden om, hvordan du og dine kolleger utilsigtet kan blive viklet ind i OCD-symptomerne og blive en del af de mønstre, som vedligeholder og forstærker symptomerne Viden om og redskaber til, hvad du kan gøre for at støtte og hjælpe den OCD-ramte. Hvilke behandlingsmetoder- og tilgange er mest virksomme ift. OCD?

Vil du vide mere? Så læs med lige herunder.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere