Mange taler om helhedsindsats, koordineret indsats og en tovholder til hver familie. Jan Petersen fra Petersen Consult, som dagligt hjælper unge ud af kriminalitet og misbrug, har gode erfaringer fra den virkelige verden.
Det dukker jævnligt op i skåltaler og målsætninger, men når det kommer til en praktisk gennemførelse er det straks vanskeligere. Vi taler om helhedsindsatser, som i lighed med kært barn har mange navne: Koordineret indsats, helhedsorienteret indsats, én kontaktperson, tovholder. Fælles for dem alle er at udsatte familier, som har kontakt med flere af kommunens forvaltninger, får tilbudt én indgang.
Se også relevant kursus: I misbrugets fangarme
Jan Petersen har i samarbejde med Holstebro Kommune lavet en særlig variant af en koordineret indsats.
“Her er vi mellemleddet mellem de udsatte unge på den ene side og Kriminalforsorgen, kommunen, skolerne og alle andre instanser på den anden, så vi hele tiden kan koordinere indsatsen ud fra den handleplan, der er lavet. Så kan hver instans fastholde de arbejdsområder, de har, mens vi sørger for, at der er en helhed i det. Det har vi rigtig gode erfaringer med. Jeg ser i andre kommuner, at der er fire forskellige instanser inde over, og de kører i hver sin retning og derfor ender det med at gå galt”, siger Jan Petersen.
Han understreger, at han og hans ansatte arbejder ude i familierne med en massiv helhedsindsats, fordi det ikke kun er de unge, men også forældrene, der skal være mønsterbrydere. Og de skal lære at være forældre på en ny måde.
Der bliver hver gang lavet en familiekontrakt, hvor der arbejdes med tre målbare målsætninger ad gangen, så familierne kan se, at de har rykket sig. En helhedsindsats er altafgørende.
“Vi gør, hvad der skal til for at undgå, at en familie går i stykker. Hvis forældrene er misbrugere, går jeg ind og fortæller dem, at de er ved at føre deres smerte videre over i deres barn. Jeg møder dem ikke med misforstået omsorg, og den meget direkte facon kan virke meget provokerende i nogle kommuner. Derfor er det ikke alle, der har lyst til at samarbejde med os”, siger Jan Petersen.
Fakta om Jan Petersen
Født 1973
Udsendt til krigen på Balkan i to omgange i 1995 og 1996
Færdig med kriminalitet i 1999
Blev clean som 29-årig i 2001
Tog en læreruddannelse på Ribe statsseminarium fra 2002 til 2006
Ansat som lærer i Esbjerg Ungdomsskole fra 2006 til 2016
Ungecentralen, Aabenraa, 2007-2008
Sofiedal, døgninstitution 2002-2005
SSP-medarbejder fra 2001 til 2002, Tønder
Oprettede Petersen Consult oktober 2012
Firmaet har i dag 18 ansatte og 6 faste eksterne fagpersoner
Samarbejder med en lang række kommuner og har især et tæt samarbejde med Holstebro Kommune.
Kendt fra dokumentarserien “Krigerne i det jyske narkoland”. Tre afsnit. Kan findes på dr.dk.