Helhedsindsats mod kriminalitet og misbrug kan fungere i praksis - Seminarer
Alle nyheder
Artikel

Helhedsindsats mod kriminalitet og misbrug kan fungere i praksis

Det kræver en helhedsindsats, hvis man skal få unge ud af kriminalitet og/eller misbrug. Det ved Jan Petersen fra Petersen Consult alt til.

Artikelbillede_600x450px_

Mange taler om helhedsindsats, koordineret indsats og  en tovholder til hver familie. Jan Petersen fra Petersen Consult, som dagligt hjælper unge ud af kriminalitet og misbrug, har gode erfaringer fra den virkelige verden.

Det dukker jævnligt op i skåltaler og målsætninger, men når det kommer til en praktisk gennemførelse er det straks vanskeligere. Vi taler om helhedsindsatser, som i lighed med kært barn har mange navne: Koordineret indsats, helhedsorienteret indsats, én kontaktperson, tovholder. Fælles for dem alle er at udsatte familier, som har kontakt med flere af kommunens forvaltninger, får tilbudt én indgang.

Se også relevant kursus: I misbrugets fangarme

Jan Petersen har i samarbejde med Holstebro Kommune lavet en særlig variant af en koordineret indsats.

Her er vi mellemleddet mellem de udsatte unge på den ene side og Kriminalforsorgen, kommunen, skolerne og alle andre instanser på den anden, så vi hele tiden kan koordinere indsatsen ud fra den handleplan, der er lavet. Så kan hver instans fastholde de arbejdsområder, de har, mens vi sørger for, at der er en helhed i det. Det har vi rigtig gode erfaringer med. Jeg ser i andre kommuner, at der er fire forskellige instanser inde over, og de kører i hver sin retning og derfor ender det med at gå galt”, siger Jan Petersen.

Han understreger, at han og hans ansatte arbejder ude i familierne med en massiv helhedsindsats, fordi det ikke kun er de unge, men også forældrene, der skal være mønsterbrydere. Og de skal lære at være forældre på en ny måde.

Der bliver hver gang lavet en familiekontrakt, hvor der arbejdes med tre målbare målsætninger ad gangen, så familierne kan se, at de har rykket sig. En helhedsindsats er altafgørende.

Vi gør, hvad der skal til for at undgå, at en familie går i stykker. Hvis forældrene er misbrugere, går jeg ind og fortæller dem, at de er ved at føre deres smerte videre over i deres barn. Jeg møder dem ikke med misforstået omsorg, og den meget direkte facon kan virke meget provokerende i nogle kommuner. Derfor er det ikke alle, der har lyst til at samarbejde med os”, siger Jan Petersen.

Fakta om Jan Petersen

helhedsindsats

Født 1973
Udsendt til krigen på Balkan i to omgange i 1995 og 1996
Færdig med kriminalitet i 1999
Blev clean som 29-årig i 2001
Tog en læreruddannelse på Ribe statsseminarium fra 2002 til 2006
Ansat som lærer i Esbjerg Ungdomsskole fra 2006 til 2016
Ungecentralen, Aabenraa, 2007-2008
Sofiedal, døgninstitution 2002-2005
SSP-medarbejder fra 2001 til 2002, Tønder
Oprettede Petersen Consult oktober 2012
Firmaet har i dag 18 ansatte og 6 faste eksterne fagpersoner
Samarbejder med en lang række kommuner og har især et tæt samarbejde med Holstebro Kommune.
Kendt fra dokumentarserien “Krigerne i det jyske narkoland”. Tre afsnit. Kan findes på dr.dk.

Se også relevant kursus: I misbrugets fangarme

Relevante arrangementer

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker
Kursus

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker

Jylland & Sjælland

Hvordan sikrer du et trygt og givende relationsarbejde med mennesker, der bærer på et traume? Her kommer den traumebevidste tilgang ind i billedet, og det er netop den, du lærer at anvende på dette kursus.

Det er psykolog Camilla Bechsgaard, der står ved det faglige ror, og hun giver dig:

Et afsæt til at undgå retraumatisering og til at møde borgeren med anerkendelse og forståelse Redskaber til at styrke dit professionelle nærvær og egne reaktioner i mødet med borgeren Viden om, hvordan du arbejder traumebevidst, så du kan genkende traumereaktioner En konkret tilgang til at skabe tillid og tryghed hos mennesker med traumer Kendskab til traumers effekt på individet

Vil du vide mere om kurset? Så læs med herunder.

 

Læs mere
Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge
Kursus

Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge

Jylland & Sjælland

Fællesskaber har en stor betydning for børn og unges trivsel. Så hvordan arbejder du helt konkret med fælleskabsfremmende didaktik og pædagogik, der fremmer trivslen for børn og unge? Dét gør Tine Basse Fisker, ph.d. i pædagogisk psykologi, dig klogere på med kurset her.

På kursusdagen stiller vi skarpt på trivsel og tilhørsforhold, mistrivsel og fravær – både de teoretiske perspektiver bag symptomerne, men i lige så høj grad, hvilke konkrete tilgange, du kan anvende.

I løbet af dagen dykker du og de andre kursister bl.a. ned i:

Fællesskaber på godt og ondt Trivsel i tal Skærmbrug, trivsel og fællesskaber Fællesskabende pædagogik og didaktik Forskellen på at se børn og se MED børn

Med fra kurset tager du også en idébank til forankring i din hverdag.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet
Kursus

Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet

Jylland & Sjælland

Skab styrkede indsatser og tryghed for sårbare gravide med psykosociale problemstillinger og rusmiddelproblematikker gennem den traumebevidste tilgang og tværfagligt samarbejde.

Dét er netop fokus på dette kursus i selskab med Anna-Katherine Højland, klinisk psykolog og jordemoder, og Michela Wedel, socialrådgiver og stifter af foreningen for Fremtidens Børn.

De sørger for, at du som deltager bl.a. bliver klædt på med:

Et traumebevidst perspektiv i mødet med den gravide/familien, hvor der (også) er rusmiddelproblematikker til stede Indsigt i greb til et trygt og transparent rum, hvor tillid kan opbygges Viden om mentalisering og følelsesmæssig regulering ift. tilknytning og omsorg Viden om tilgængelige vejledninger, lovgrundlag og muligheder for sparring som fagperson i kontakten med en sårbar gravid kvinde Tips og inspiration til troværdig kommunikation med den gravide/familien: bevidsthed om sprog og kropssprog
Læs mere
OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer
Kursus

OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer

Jylland & Sjælland

Det kan være komplekst at arbejde med mennesker med OCD – bl.a. fordi man som fagperson helt utilsigtet kan forstærke og vedligeholde symptomerne. På denne kursusdag præsenterer psykolog Hjalti Jonsson dig for alternative måder at intervenere og bidrager med redskaber til at arbejde med at forbedre din praksis.

Mere konkret betyder det, at du får:

Viden om OCD; årsager, symptomer og mekanismer, som vedligeholder og forstærker lidelsen – med en hel masse eksempler fra praksis Kendskab til forskelle, ligheder og evt. overlap med andre diagnoser Viden om, hvordan du og dine kolleger utilsigtet kan blive viklet ind i OCD-symptomerne og blive en del af de mønstre, som vedligeholder og forstærker symptomerne Viden om og redskaber til, hvad du kan gøre for at støtte og hjælpe den OCD-ramte. Hvilke behandlingsmetoder- og tilgange er mest virksomme ift. OCD?

Vil du vide mere? Så læs med lige herunder.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere