Ved første øjekast virker bogen “Kort og Godt om Personlighedsforstyrrelser” som en lettilgængelig indføring i emnet. Det lille format og “Kort og Godt om” signalerer tilsammen, at her er tale om en bog for den ikke-professionelle, og den imødekommer de forventninger på de første 30 sider.
Se relevant kursusforløb: Masterclass i personlighedsforstyrrelser
Her er en gennemgang af forskellige personlighedstyper beskrevet ud fra kendte figurer fra litteraturen og filmens verden. Det er dejligt letlæst og en god måde at levendegøre de faglige termer såsom den emotionelt ustabile, borderline-personligheden og den paranoide.
Lige så underholdende er et afsnit om, hvordan forskellige personlighedstyper ofte bliver tiltrukket af hinanden, fordi de passer ind i hinandens mønstre som to puslebrikker, for så til sidst at blive frastødt af hinanden, fordi de samme karaktertræk ender med at være trættende.
Men herefter bliver bogen desværre lidt mere kompliceret i sin kommunikation. Det ses eksempelvis i passagen: “For personlighedstræks vedkommende mener Rothbart og andre, at ekstroversion primært er knyttet til det dopaminerge neurotransmittersystem, for den negative affekt det serotonerge og noradrenerge neurotransmittersystem”.
Sætningen er tilmed en del af en halvanden side lang passage, og den manglende brug af afsnit går igen i store dele af bogen, hvor end ikke ændringer i temaer afføder et linjeskift.
For svær for målgruppen
Ifølge bogens bagside er den primære målgruppe mennesker, der har en personlighedsforstyrrelse, og som gerne vil vide mere om emnet og hvad de selv kan gøre. Min vurdering er at bogen muligvis rammer forbi sin målgruppe, fordi den for mange vil være svær at læse.
Flere steder virker det også som om, at forfatteren har haft en anden målgruppe i tankerne under skrivningen, nemlig studerende i fag som psykiatri, medicin og psykologi. De vil formentligt få et større udbytte af bogens svære kapitler.
Alle disse forbehold til trods kan der være mange gode grunde til at bruge nogle timer på “Kort og Godt om personlighedsforstyrrelser”, hvis man har de rette forudsætninger og en interesse for området. Og med sine 117 sider i et lille format er den trods den svingende sværhedsgrad til at overskue og bestemt ikke uinteressant.
Man får svar på hvad en personlighedsforstyrrelse er, hvad der kendetegner de forskellige typer, hvordan diagnosen stilles og hvordan behandlingen foregår – om end jeg gerne ville have læst mere om det sidste emne på bekostning af kapitlerne om, hvordan man skelner mellem personlighedsforstyrrelser og forskellige psykiske lidelser.
Kort og godt om personlighedsforstyrrelser. Skrevet af Erik Simonsen, speciallæge i psykiatri. Dansk Psykologisk Forlag (2018).
Se relevant kursusforløb: Masterclass i personlighedsforstyrrelser