Kort og godt om svære samtaler - boganmeldelse - Seminarer
Alle nyheder
Artikel

Kort og godt om svære samtaler – boganmeldelse

Skal du i dit arbejde have svære samtaler, så har vi bogen til dig. "Kort og godt om svære samtaler" giver dig et hurtigt indblik i de svære samtaler.

Af Lene Flensborg

Erhvervspsykolog og specialist i leder- og talentudvikling

Svære samtaler

Bogen “Kort og godt om svære samtaler” er skrevet af erhvervspsykolog og specialist i leder- og talentudvikling Lene Flensborg og udgivet af Dansk Psykologisk Forlag i 2019.”Kort og godt om svære samtaler” giver dig som læser, hvad du kan forvente – en kort gennemgang af svære samtaler. Men alligevel når den rigtig langt omkring – faktisk hele vejen fra forberedelsen til opfølgningen.

Se også relevante uddannelse: I belastningspsykologi og forebyggelse.

I det første kapitel bliver der stillet skarp på din rolle som leder, og du bliver præsenteret for en række spørgsmål, som får dig til at reflektere over din aktuelle tilgang til de svære samtaler samt hvilke svære samtaler, du kan stå overfor som f.eks. attitudeproblemer, værdigrundlagsproblemer, samarbejdsproblemer, kvalitetsproblemer eller kompetenceproblemer. Det kan være emner, som der ofte er svære at tage fat på, og som kan skabe angst og tvivl. Men ved at gennemgå dem og indkredse, hvilke udfordringer du kan møde, samt hvad du er bekymret for, så står du langt stærkere, når samtalen så endelig finder sted.

Når du har set på din rolle som leder, bliver du introduceret til den løsningsfokuserede metode, som er et redskaber, der med fordel kan bruges til at skabe mere konstruktive dialoger om problemer. Du bliver her bl.a. introduceret til 7 principper, som er nyttige at bruge ind i de vanskelige samtaler samt to greb som bringer den løsningsfokuserede metode endnu mere over i arbejdslivets udfordringer.

Forberedelse af den svære samtale

Forberedelse til svære samtaler er altafgørende. Derfor har bogen “Kort og godt om svære samtaler” også stort fokus på forberedelsesdelen. Her får du stillet spørgsmål 7 spørgsmål, som du med fordel kan gennemgå inden samtalen, så du er bedst muligt forberedt. Det er spørgsmål som f.eks. Hvordan du vil præsentere problemet, hvad du ønsker at opnå og hvordan du præsenterer dine budskaber. I dette kapitel får du tilmed forskellige sætninger og vendinger, som du kan bruge, for at samtalen bliver positiv og produktiv.

Hele vejen gennem følger du medarbejderen Johan, som man skal have en svær samtale med. Johan fungerer som et praktisk eksempel på din nylærte viden, så du hele tiden kan se, hvordan din viden kan bruges i praksis. Den praksisnærhed er virkelig brugbar.

Samtalefasen

I kapitlet om samtalefasen bliver du præsenteret for 5 punkter, som en samtale består af:

  1. Rammesætning: præsentation af problem og formål med samtalen
  2. Medarbejderens oplevelse af situationen
  3. Udforskning af de fælles ønske
  4. Udforskning af mulige løsninger
  5. Konklusion og aftaler om næste skridt

I bogen “Kort og godt om svære samtaler” gennemgås hver af disse 5 punkter, og du får tilmed en række eksempler på spørgsmål, som du kan stille ud af den løsningsfokuserede metode.

Opfølgning

Opfølgning af en svær samtale er altid vigtig, da der kan komme tanker og følelser efterfølgende, som der ikke var ved samtalen. Svære samtaler skal derfor ses som en proces, hvor du efterfølgende sammen med medarbejderen skal vurdere, hvilket fremskridt der er gjort. Og hvis der ikke er sket et positiv fremskridt, hvad er næste skridt så?

Afslutning

Bogen slutter af med en kort gennemgang af de metoder, som du har lært i bogen, som med fordel også kan bruges i andre samtaler end de svære.

Alt i alt kommer bogen “Kort og godt om svære samtaler” meget langt omkring på få sider, og du lære en masse nemme og effektfulde redskaber, som ikke kun gør dig stærk, når du står overfor svære samtaler, men også med fordel kan bruges i andre samtaler. Dine kommunikationsevner får derfor et klart løft.

Relevante arrangementer

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker
Kursus

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker

Jylland & Sjælland

Hvordan sikrer du et trygt og givende relationsarbejde med mennesker, der bærer på et traume? Her kommer den traumebevidste tilgang ind i billedet, og det er netop den, du lærer at anvende på dette kursus.

Det er psykolog Camilla Bechsgaard, der står ved det faglige ror, og hun giver dig:

Et afsæt til at undgå retraumatisering og til at møde borgeren med anerkendelse og forståelse Redskaber til at styrke dit professionelle nærvær og egne reaktioner i mødet med borgeren Viden om, hvordan du arbejder traumebevidst, så du kan genkende traumereaktioner En konkret tilgang til at skabe tillid og tryghed hos mennesker med traumer Kendskab til traumers effekt på individet

Vil du vide mere om kurset? Så læs med herunder.

 

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-grey

5 ud af 6 stjerner

Læs mere
Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge
Kursus

Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge

Jylland & Sjælland

Fællesskaber har en stor betydning for børn og unges trivsel. Så hvordan arbejder du helt konkret med fælleskabsfremmende didaktik og pædagogik, der fremmer trivslen for børn og unge? Dét gør Tine Basse Fisker, ph.d. i pædagogisk psykologi, dig klogere på med kurset her.

På kursusdagen stiller vi skarpt på trivsel og tilhørsforhold, mistrivsel og fravær – både de teoretiske perspektiver bag symptomerne, men i lige så høj grad, hvilke konkrete tilgange, du kan anvende.

I løbet af dagen dykker du og de andre kursister bl.a. ned i:

Fællesskaber på godt og ondt Trivsel i tal Skærmbrug, trivsel og fællesskaber Fællesskabende pædagogik og didaktik Forskellen på at se børn og se MED børn

Med fra kurset tager du også en idébank til forankring i din hverdag.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet
Kursus

Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet

Jylland & Sjælland

Skab styrkede indsatser og tryghed for sårbare gravide med psykosociale problemstillinger og rusmiddelproblematikker gennem den traumebevidste tilgang og tværfagligt samarbejde.

Dét er netop fokus på dette kursus i selskab med Anna-Katherine Højland, klinisk psykolog og jordemoder, og Michela Wedel, socialrådgiver og stifter af foreningen for Fremtidens Børn.

De sørger for, at du som deltager bl.a. bliver klædt på med:

Et traumebevidst perspektiv i mødet med den gravide/familien, hvor der (også) er rusmiddelproblematikker til stede Indsigt i greb til et trygt og transparent rum, hvor tillid kan opbygges Viden om mentalisering og følelsesmæssig regulering ift. tilknytning og omsorg Viden om tilgængelige vejledninger, lovgrundlag og muligheder for sparring som fagperson i kontakten med en sårbar gravid kvinde Tips og inspiration til troværdig kommunikation med den gravide/familien: bevidsthed om sprog og kropssprog
Læs mere
OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer
Kursus

OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer

Jylland & Sjælland

Det kan være komplekst at arbejde med mennesker med OCD – bl.a. fordi man som fagperson helt utilsigtet kan forstærke og vedligeholde symptomerne. På denne kursusdag præsenterer psykolog Hjalti Jonsson dig for alternative måder at intervenere og bidrager med redskaber til at arbejde med at forbedre din praksis.

Mere konkret betyder det, at du får:

Viden om OCD; årsager, symptomer og mekanismer, som vedligeholder og forstærker lidelsen – med en hel masse eksempler fra praksis Kendskab til forskelle, ligheder og evt. overlap med andre diagnoser Viden om, hvordan du og dine kolleger utilsigtet kan blive viklet ind i OCD-symptomerne og blive en del af de mønstre, som vedligeholder og forstærker symptomerne Viden om og redskaber til, hvad du kan gøre for at støtte og hjælpe den OCD-ramte. Hvilke behandlingsmetoder- og tilgange er mest virksomme ift. OCD?

Vil du vide mere? Så læs med lige herunder.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere