Belastningspsykologi: Forebyg belastning & traumatisering - i et psykisk krævende job
”Jeg gik tilbage til min centerleder og sagde, at uddannelsen næsten er en uddannelse, man skal have for at være i sådan en organisation, som den vi har, og i et arbejde med så høj belastningsgrad.” - Ann Pia Brunbjerg, afdelingsleder på institution for børn og unge med blandingshandicap
Er følelsesmæssige belastninger, vold, trusler og andre former for traumatiske hændelser en del af jeres arbejde? Skal I være professionelle og omsorgsfulde på samme tid? Kan I – både ledere og medarbejdere – balancere mellem at blive overinvolveret med risiko for at blive tyndhudet – eller modsat – underinvolveret med risiko for at blive tykhudet? Balancen er ikke altid let, men kan godt lade sig gøre!
Følelsesmæssige belastninger og traumatiske hændelser er ofte faktorer for øget sygefravær og førtidigt arbejdsophør. Det er derfor nødvendigt, at arbejdsmiljøorganisationen, ledere og arbejdsmiljørepræsentanter har indsigt i, hvad der belaster, og hvordan relevant forebyggelse bliver iværksat.
Har jeres afdeling eller organisation overblik over belastningerne? Kender I kravene i Arbejdsmiljøloven, og ved I, hvordan I skal sikre forebyggelsen af følelsesmæssige belastninger og traumatiske hændelser? Som leder og arbejdsmiljørepræsentant har du en central rolle!
Litteratur, feltarbejde og produkt
På belastningspsykologi-uddannelsens første dag bliver holdet delt ind i mindre grupper, som skal tjene som arbejdsgrupper forløbet igennem. Du får udleveret læseplanen og “Grundbog i belastningspsykologi – forebyggelse af primær og sekundær traumatisering ved psykisk krævende arbejde”, som udgør den obligatoriske litteratur på uddannelsen. Undervisningen er desuden krydret med praksisnære cases, små film og gruppeøvelser.
Mellem hver uddannelsesdag, som er placeret med ca. 1 måneds mellemrum, får du konkrete opgaver og læse-lektier i grundbogen. Opgaverne hjælper dig til at identificere jeres belastninger, sætte aktiviteter i gang og lægge et relevant forebyggende niveau.
I løbet af uddannelsen har du mulighed for at få skræddersyede svar på netop dine spørgsmål og dermed en unik mulighed for at reflektere over jeres belastninger, forebyggelse og muligheder. I denne henseende kan det derfor være en fordel, hvis I samler teamet og tager flere afsted.
Ved endt uddannelse får du mulighed for at udarbejde relevante strategiske og praktiske handleplaner til brug på din arbejdsplads og dermed omsætte uddannelsens viden til konkrete initiativer.