Alle børn har ret til en barndom præget af tryghed og frihed. Med Barnets Lov ønsker Folketinget at skabe en mere overskuelig lov med fokus på barnets rettigheder. Formålet med loven er bl.a., at det gennem en enklere sagsbehandling - hvor barnet får mulighed for i højere grad at få indflydelse på sit eget liv - sikres, at kommunen hurtigere når frem til den rette hjælp for barnet og familien.
Barnets lov skal være med til at sikre:
- at udsatte børn anbringes tidligere
- at flere anbringelser gøres permanente
- at balancen mellem hensynet til forældrene samt barnet ændres, så hensynet til barnet træder tydeligere frem.
Men hvad betyder den nye lov egentlig for dit arbejde med børnesager? Hvordan forholder du dig til de nye bestemmelser, som har så stor betydning for, hvordan du griber den enkelte sag an? Og vil loven sikre, at barnet reelt bliver inddraget i sagen?
En lang række af lovens bestemmelser svarer i deres indhold til regler, der tidligere fandtes i Serviceloven. Særligt screeningsbestemmelsen er dog i sin form væsentligt anderledes i Barnets Lov. Hertil kommer, at lovens opbygning og reglerne om anbringelse og adoption før barnets fødsel bryder med de principper, der har været bærende i den sociale lovgivning indtil nu.
På dette kursus kommer vi ind på formålet med Barnets Lov og de syv temaer fra aftalen om Børnene Først, som blev indgået i 2021, som også har stor betydning for forhold vedr. børn og familier, men som ligger uden for selve Barnets Lov. Vi dykker ned i de vigtigste lovændringer, du som sagsbehandler oplever og skal arbejde ud fra, herunder bl.a. ift. barnets rettigheder, hjælp og indsatser samt adoption uden samtykke.
På kursusdagen kommer vi ind på alle disse emner og dykker særligt ned i:
- Børnene Først
- Lovens opbygning og formålsbestemmelserne, underretningspligt mv.
- Barnets rettigheder
- Screening, afdækning og undersøgelse
- Hjælp og indsatser
- Anbringelse – herunder hjælp til familien/forældrene
- Adoption uden samtykke
- Retssikkerhedsloven og andre relaterede lovændringer
Efter dette kursus om barnets lov har du bl.a. fået en større indsigt i, hvad barnets rettigheder er, hvornår der skal fortages en screening, afdækning og undersøgelse.
Med Barnets Lov følger mere end 1.000 siders forarbejder, hvoraf en række af lovens kriterier fremgår. Ved gennemgangen af lovændringerne vil forarbejdet derfor få en særlig plads, så vi på denne kursusdag har mulighed for at gå i dybden med, hvordan man håndterer de konkrete udfordringer i forhold til Barnets Lov.