Alle nyheder
Artikel

Linjefag på skole giver nye muligheder for børn og unge

Linjefag på skoler sørger for, at elever kan finde ligesindede på tværs af årgange og interesser. Det kan du læse mere om i denne artikel.

inklusion

En skole ved Bülowsvej på Frederiksberg giver deres elever mulighed for at vælge fag, som deres lærere og pædagoger er særligt engagerede i. Samtidigt får eleverne nye klassekammerater, og de møder fag som ikke findes på et normalt skoleskema.

Se også relevant vejlederuddannelse i Cool Kids

Et af dem er en linje inspireret af Cool Kids-programmet. Linjen henvender sig til børn med begyndende angstsymptomer. Andre alternative fag er Kend dig selv, Skovskole, Mad og sprog, Overlevelse, Turist i egen by og Tysk ultra for de elever, som er dygtige til sproget. Omvendt er der også fag for dem, som har brug for ekstra undervisning for at kunne følge med i den almindelige undervisning.

Hvert fag kører fire lektioner i rap én dag om ugen.

Klubleder, Helene Bech, er begejstret for ordningen, som startede på de ældste klassetrin, men de sidste to år er blevet bredt ud til resten af skolen.

Den linjekonstellation vi har er helt fantastisk, fordi den åbner op for en meget stor omstillingsparathed, da vi på forhånd har allokeret de her fire lektioner til et linjeforløb. De børn, der har brug for ekstra hjælp, er så væk fra deres klasse, men det er alle de andre børn også. Man er ude ude på linjerne på kryds og tværs efter interesser”, fortæller hun.

Hun mener, at ordningen også skærper elevernes evne til træffe selvstændige valg. I begyndelsen vælger de det samme som kammeraterne, men snart finder de ud af, at det er sjovere at vælge noget, som de selv er interesseret i.

Børn finder ligesindede

Eleverne er blevet interviewet om, hvad de mener om linjeordningen, og et af børnene svarede, at det er skønt at finde ud af, at der også findes andre elever, som er vilde med et bestemt fag.

“Normalt lærer man at indordne sig og sige, at man også synes, at biologi er dødsygt, fordi de stærke drenge synes det. Her lærer de at stole på sig selv ved at finde sammen med andre med samme interesser som dem selv. Så hvis man føler, at man er den mærkelige i klassen, kan det være rart at vide, at der er nogle i de andre klasser, der er lige så mærkelige. Så måske er man ikke så mærkelig alligevel”, siger Helene Bech.

Se også relevant vejlederuddannelse i Cool Kids

Eleverne på mellemtrinnet vælger en linje fire gange på et skoleår. Men de børn, som har det svært med bestemte fag, har ikke et helt frit valg, fordi ekstra-undervisningen ligger i de samme perioder.

Skolen ved Bülowsvej vandt i 2016 Frederiksberg Kommunes innovationspris for sit arbejde med linjeforløb.  

Vil du læse mere om skolen ved Bülowsvej og linjen inspireret af Cool Kids-forløbet, har vi skrevet en uddybende artikel her. 

Relevante arrangementer

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker
Kursus

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker

Jylland & Sjælland

Hvordan sikrer du et trygt og givende relationsarbejde med mennesker, der bærer på et traume? Her kommer den traumebevidste tilgang ind i billedet, og det er netop den, du lærer at anvende på dette kursus.

Det er psykolog Camilla Bechsgaard, der står ved det faglige ror, og hun giver dig:

Et afsæt til at undgå retraumatisering og til at møde borgeren med anerkendelse og forståelse Redskaber til at styrke dit professionelle nærvær og egne reaktioner i mødet med borgeren Viden om, hvordan du arbejder traumebevidst, så du kan genkende traumereaktioner En konkret tilgang til at skabe tillid og tryghed hos mennesker med traumer Kendskab til traumers effekt på individet

Vil du vide mere om kurset? Så læs med herunder.

 

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-grey

5 ud af 6 stjerner

Læs mere
Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge
Kursus

Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge

Jylland & Sjælland

Fællesskaber har en stor betydning for børn og unges trivsel. Så hvordan arbejder du helt konkret med fælleskabsfremmende didaktik og pædagogik, der fremmer trivslen for børn og unge? Dét gør Tine Basse Fisker, ph.d. i pædagogisk psykologi, dig klogere på med kurset her.

På kursusdagen stiller vi skarpt på trivsel og tilhørsforhold, mistrivsel og fravær – både de teoretiske perspektiver bag symptomerne, men i lige så høj grad, hvilke konkrete tilgange, du kan anvende.

I løbet af dagen dykker du og de andre kursister bl.a. ned i:

Fællesskaber på godt og ondt Trivsel i tal Skærmbrug, trivsel og fællesskaber Fællesskabende pædagogik og didaktik Forskellen på at se børn og se MED børn

Med fra kurset tager du også en idébank til forankring i din hverdag.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet
Kursus

Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet

Jylland & Sjælland

Skab styrkede indsatser og tryghed for sårbare gravide med psykosociale problemstillinger og rusmiddelproblematikker gennem den traumebevidste tilgang og tværfagligt samarbejde.

Dét er netop fokus på dette kursus i selskab med Anna-Katherine Højland, klinisk psykolog og jordemoder, og Michela Wedel, socialrådgiver og stifter af foreningen for Fremtidens Børn.

De sørger for, at du som deltager bl.a. bliver klædt på med:

Et traumebevidst perspektiv i mødet med den gravide/familien, hvor der (også) er rusmiddelproblematikker til stede Indsigt i greb til et trygt og transparent rum, hvor tillid kan opbygges Viden om mentalisering og følelsesmæssig regulering ift. tilknytning og omsorg Viden om tilgængelige vejledninger, lovgrundlag og muligheder for sparring som fagperson i kontakten med en sårbar gravid kvinde Tips og inspiration til troværdig kommunikation med den gravide/familien: bevidsthed om sprog og kropssprog
Læs mere
OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer
Kursus

OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer

Jylland & Sjælland

Det kan være komplekst at arbejde med mennesker med OCD – bl.a. fordi man som fagperson helt utilsigtet kan forstærke og vedligeholde symptomerne. På denne kursusdag præsenterer psykolog Hjalti Jonsson dig for alternative måder at intervenere og bidrager med redskaber til at arbejde med at forbedre din praksis.

Mere konkret betyder det, at du får:

Viden om OCD; årsager, symptomer og mekanismer, som vedligeholder og forstærker lidelsen – med en hel masse eksempler fra praksis Kendskab til forskelle, ligheder og evt. overlap med andre diagnoser Viden om, hvordan du og dine kolleger utilsigtet kan blive viklet ind i OCD-symptomerne og blive en del af de mønstre, som vedligeholder og forstærker symptomerne Viden om og redskaber til, hvad du kan gøre for at støtte og hjælpe den OCD-ramte. Hvilke behandlingsmetoder- og tilgange er mest virksomme ift. OCD?

Vil du vide mere? Så læs med lige herunder.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere