Alle nyheder
Artikel

Nyt ungdomskriminalitetsnævn: “Alle handlinger har konsekvenser”

I denne artikel får du informationer om reglerne om et nyt ungdomskriminalitetsnævn, som trådte i kraft 1. januar 2019. Læs den her.

Af Cand.jur. ph.d. Nicolaj Sivan Holst og cand.jur. Bente Adolphsen
Nyt Ungdomskriminalitetsnævn

Den 1. januar 2019 trådte reglerne om et nyt ungdomskriminalitetsnævnene i kraft. Nævnene er en del af en større reform, der har det overordnede mål, at unge ikke ender i en kriminel løbebane. Målet skal nås gennem forskellige tiltag, hvoraf en væsentlig del er, at gribe målrettet ind over for ”fødekæden til den hårde kerne”, som det kaldes i udspillet.

Sanktioner overfor 10 årige med et nyt ungdomskriminalitetsnævn

Under overskriften “Alle handlinger har konsekvenser” lancerede regeringen en række nye initiativer af både forebyggende og foranstaltningsmæssig karakter. Der er tale om en kombineret social- og strafferetlig indsats, der bl.a. gør det muligt for ungenævnene at udstede en form for ”sanktion” til børn helt ned til 10-års alderen, som begår alvorlig kriminalitet.

Herudover indeholder reformen en række nyskabelser i form af begreber, indsatser, foranstaltninger og forebyggelses- og samarbejdsformer.

Der er som sagt bl.a. tale om en ny ungelavalder, men herudover indeholder reglerne også straksreaktioner og forbedringsforløb, samt ”ansvarliggørelse” af unge og deres forældre gennem styrkelse af brugen af unge- og forældrepålæg, ligesom der nu kan træffes forpligtende afgørelser over for de unge, der kan håndhæves af politiet.

I udspillet er der også fokus på kommunernes ansvar og forpligtelser på området og der skal skabes en ny ramme for SSP-samarbejdet.

Nye konkrete regler

Der er således tale om en lang række nye konkrete regler og på den måde adskiller denne reform sig ikke fra de mange andre lovændringer, vi gennem de seneste mange år har skullet sætte os ind i og arbejde efter på børneområdet.

Nej, den helt store udfordring for praktikerne vil formentlig ligge i det helt grundlæggende skift i tilgangen til hvordan vi skal forstå og forholde os til børns uhensigtsmæssige adfærd.

Hvor vi igennem mange år har haft den opfattelse, at børn skal hjælpes gennem en social indsats og pædagogisk opdragelse, skal vi nu til at ”diagnosticere” børn ned til 10-års alderen som kriminelle og kanalisere dem ind i et mellemområde mellem det sociale og det strafferetlige.

Der er imidlertid hverken tale om et strafferetligt organ i den traditionelle forstand med, hvad deraf følger af retsgarantier eller et klart adskilt socialretligt forløb.

Det er formentlig indlysende at se, at reformen derfor ikke blot ændrer grundlæggende på opfattelsen af børn og deres handlinger, men at den også udfordrer vores opfattelse af og forventning til strafferetten og dens placering i retsstaten.

Dette meget store paradigmeskift vil det naturligvis være vanskeligt at omstille sig til, men hertil kommer de mere konkrete og lavpraktiske vanskeligheder, som vil opstå i arbejdet med disse børn og unge og deres familier. Der er derfor et stort behov for, at alle involverede parter arbejder ihærdigt på, at loven implementeres så skånsomt og målrettet som muligt over for vores allermest udsatte børn og unge.

– og så giver indførelsen af ungenævnene anledning til at erindre om, at der oftest går en lige linje fra et massivt omsorgssvigt af det lille barn til risiko for en kriminel adfærd hos den unge.

Så måske skal vi stadig holde os for øje, at den gode målrettede indsats, der griber ind over for skadelige opvækstvilkår hos det lille barn – alt andet lige er det bedste bud på at undgå en senere kriminel løbebane, men det er selvfølgelig ikke det, denne reform handler om.

Se også relevant kursus: Nyt ungdomskriminalitetsnævn

Relevante arrangementer

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker
Kursus

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker

Jylland & Sjælland

Hvordan sikrer du et trygt og givende relationsarbejde med mennesker, der bærer på et traume? Her kommer den traumebevidste tilgang ind i billedet, og det er netop den, du lærer at anvende på dette kursus.

Det er psykolog Camilla Bechsgaard, der står ved det faglige ror, og hun giver dig:

Et afsæt til at undgå retraumatisering og til at møde borgeren med anerkendelse og forståelse Redskaber til at styrke dit professionelle nærvær og egne reaktioner i mødet med borgeren Viden om, hvordan du arbejder traumebevidst, så du kan genkende traumereaktioner En konkret tilgang til at skabe tillid og tryghed hos mennesker med traumer Kendskab til traumers effekt på individet

Vil du vide mere om kurset? Så læs med herunder.

 

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-grey

5 ud af 6 stjerner

Læs mere
Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge
Kursus

Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge

Jylland & Sjælland

Fællesskaber har en stor betydning for børn og unges trivsel. Så hvordan arbejder du helt konkret med fælleskabsfremmende didaktik og pædagogik, der fremmer trivslen for børn og unge? Dét gør Tine Basse Fisker, ph.d. i pædagogisk psykologi, dig klogere på med kurset her.

På kursusdagen stiller vi skarpt på trivsel og tilhørsforhold, mistrivsel og fravær – både de teoretiske perspektiver bag symptomerne, men i lige så høj grad, hvilke konkrete tilgange, du kan anvende.

I løbet af dagen dykker du og de andre kursister bl.a. ned i:

Fællesskaber på godt og ondt Trivsel i tal Skærmbrug, trivsel og fællesskaber Fællesskabende pædagogik og didaktik Forskellen på at se børn og se MED børn

Med fra kurset tager du også en idébank til forankring i din hverdag.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet
Kursus

Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet

Jylland & Sjælland

Skab styrkede indsatser og tryghed for sårbare gravide med psykosociale problemstillinger og rusmiddelproblematikker gennem den traumebevidste tilgang og tværfagligt samarbejde.

Dét er netop fokus på dette kursus i selskab med Anna-Katherine Højland, klinisk psykolog og jordemoder, og Michela Wedel, socialrådgiver og stifter af foreningen for Fremtidens Børn.

De sørger for, at du som deltager bl.a. bliver klædt på med:

Et traumebevidst perspektiv i mødet med den gravide/familien, hvor der (også) er rusmiddelproblematikker til stede Indsigt i greb til et trygt og transparent rum, hvor tillid kan opbygges Viden om mentalisering og følelsesmæssig regulering ift. tilknytning og omsorg Viden om tilgængelige vejledninger, lovgrundlag og muligheder for sparring som fagperson i kontakten med en sårbar gravid kvinde Tips og inspiration til troværdig kommunikation med den gravide/familien: bevidsthed om sprog og kropssprog
Læs mere
OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer
Kursus

OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer

Jylland & Sjælland

Det kan være komplekst at arbejde med mennesker med OCD – bl.a. fordi man som fagperson helt utilsigtet kan forstærke og vedligeholde symptomerne. På denne kursusdag præsenterer psykolog Hjalti Jonsson dig for alternative måder at intervenere og bidrager med redskaber til at arbejde med at forbedre din praksis.

Mere konkret betyder det, at du får:

Viden om OCD; årsager, symptomer og mekanismer, som vedligeholder og forstærker lidelsen – med en hel masse eksempler fra praksis Kendskab til forskelle, ligheder og evt. overlap med andre diagnoser Viden om, hvordan du og dine kolleger utilsigtet kan blive viklet ind i OCD-symptomerne og blive en del af de mønstre, som vedligeholder og forstærker symptomerne Viden om og redskaber til, hvad du kan gøre for at støtte og hjælpe den OCD-ramte. Hvilke behandlingsmetoder- og tilgange er mest virksomme ift. OCD?

Vil du vide mere? Så læs med lige herunder.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere