Alle nyheder
Artikel

Om robusthed og skrøbelighed i lyset af begrebet ”kyndighed”

I denne artikel af Ole Fogh Kirkeby, som er dr. phil. og professor emeritus, får du hans tanker om robusthed og skrøbelighed i lyset af begrebet ”kyndighed”.

Ole Fogh Kirkeby
Af Ole Fogh Kirkeby,  dr. phil. og professor emeritusMin ven, direktør Jens Kirkelund Madsen, bemærkede forleden dag, at robusthed efter hans mening hang sammen med begrebet “kyndighed”. Han brugte således det smukke, gamle, danske ord, der foruden at understrege kunnen og kundskaber også har konnotationer til list og trolddomskunst. Ordet betyder tillige “stolt”.

Se også relevant kursus: Robuste skrøbelige ledere skaber bedre resultater

Jo mere kyndig man er, desto mere stolt kan man være af sin faglige og professionelle identitet. Vi kan derfor også spørge, om det ikke er tilfældet, at kyndighed gør robust?

Men her skylder vi at angive, hvilken form for robusthed vi taler om.

Denne form for robusthed må som genus have generøsitet, og dermed både storsind overfor den enkelte og solidaritet overfor fællesskabet. Den er altså langt fra egoistiske interesser og fra undertrykkelse af egen følsomhed, og, naturligvis, af andres, samt fra uviljen til at leve sig ind i de vilkår, som kolleger og underordnede er underkastede.

Når kyndigheden her skal ses i en kontekst, hvor den styrker en blufærdig, værdibåret selvbevidsthed på arbejdspladsen – og alle andre steder i samfundet i øvrigt – så vil jeg kalde den ”selvkyndighed”.

Selvkyndighed

Selvkyndigheden danner grundlag for en robusthed, hvis kerne er en højt udviklet samvittighed. Den selvkyndige stikker ikke sig selv blår i øjnene, men erkender nøgternt og illusionsløst sine egne motiver og konsekvenserne af sine handlinger. Dermed bliver robustheden moralsk, den sættes i perspektiv af en universel etik, hvis hjørnestene er det gode, det retfærdige, det sande og det skønne. Selvom disse grundværdier må ses i en kulturel kontekst, så har de alle samme kærne.

Arbejdslivspraksis, organisationskultur og ledelsesstil varierer mod det mere brutale så snart vi eksempelvis overskrider de geografiske tærskler mod øst, men det legitimerer ikke, at virksomheder fra den skandinaviske del af verden kan justere deres opfattelser af medarbejdernes robusthed og skrøbelighed i en retning, der bekræfter manglende respekt for den enkelte gennem ignorering af den følelse af retfærdighed og respekt, som vi har udviklet.

Selvkyndigheden indebærer således hos ledere på alle lag, at de ikke kan udvikle et harnisk af robusthed, der gør management uden empowerment og omsorg mulig.

I øvrigt er der pragmatiske og strategiske argumenter, samt såkaldt ”dokumentation”, for det forhold, at ledelsespraksis, der respekterer og om muligt styrker de faglige fællesskaber, herunder tager vare på de skrøbelige, forøger produktiviteten, fordi det forøger trivslen.

Det forebygger vor tids pest, stress. I denne kontekst er det også afgørende, at ledelsen ikke stipulerer en robusthed hos medarbejderne, der kun findes hos de få – eller som hinsides intentionerne producerer en rustet solidaritet baseret på oplevelsen af destruktive modsætninger til ledelsen. Afgørende er at ledelsen handler ud fra omsorg og respekt, og ikke foregøgler sig, at medarbejdere kan være robotter. Hvis robusthed betyder manglende vilje og evne til at efterleve disse indsigter, så er den kontraintuitiv.

Kyndigheden gør stærk og den kan bære betegnelsen ”robust”, fordi den hviler på faglig og professionel stolthed – vel at mærke, hvis denne mødes med ægte tillid og respekt.

Selvkyndighed er det uomgængelige grundlag for al ledelse.

Mere viden?

Vil du vide mere, og lære fra Ole Fogh Kirkeby? Så kom med den 18. september 2018 på Park Inn i København, hvor Ole Fogh Kirkeby og cand. psych. Kristian Dahl er undervisere på temadagen: Robuste skrøbelige ledere skaber bedre resultater

Relevante arrangementer

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker
Kursus

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker

Jylland & Sjælland

Hvordan sikrer du et trygt og givende relationsarbejde med mennesker, der bærer på et traume? Her kommer den traumebevidste tilgang ind i billedet, og det er netop den, du lærer at anvende på dette kursus.

Det er psykolog Camilla Bechsgaard, der står ved det faglige ror, og hun giver dig:

Et afsæt til at undgå retraumatisering og til at møde borgeren med anerkendelse og forståelse Redskaber til at styrke dit professionelle nærvær og egne reaktioner i mødet med borgeren Viden om, hvordan du arbejder traumebevidst, så du kan genkende traumereaktioner En konkret tilgang til at skabe tillid og tryghed hos mennesker med traumer Kendskab til traumers effekt på individet

Vil du vide mere om kurset? Så læs med herunder.

 

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-grey

5 ud af 6 stjerner

Læs mere
Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge
Kursus

Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge

Jylland & Sjælland

Fællesskaber har en stor betydning for børn og unges trivsel. Så hvordan arbejder du helt konkret med fælleskabsfremmende didaktik og pædagogik, der fremmer trivslen for børn og unge? Dét gør Tine Basse Fisker, ph.d. i pædagogisk psykologi, dig klogere på med kurset her.

På kursusdagen stiller vi skarpt på trivsel og tilhørsforhold, mistrivsel og fravær – både de teoretiske perspektiver bag symptomerne, men i lige så høj grad, hvilke konkrete tilgange, du kan anvende.

I løbet af dagen dykker du og de andre kursister bl.a. ned i:

Fællesskaber på godt og ondt Trivsel i tal Skærmbrug, trivsel og fællesskaber Fællesskabende pædagogik og didaktik Forskellen på at se børn og se MED børn

Med fra kurset tager du også en idébank til forankring i din hverdag.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet
Kursus

Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet

Jylland & Sjælland

Skab styrkede indsatser og tryghed for sårbare gravide med psykosociale problemstillinger og rusmiddelproblematikker gennem den traumebevidste tilgang og tværfagligt samarbejde.

Dét er netop fokus på dette kursus i selskab med Anna-Katherine Højland, klinisk psykolog og jordemoder, og Michela Wedel, socialrådgiver og stifter af foreningen for Fremtidens Børn.

De sørger for, at du som deltager bl.a. bliver klædt på med:

Et traumebevidst perspektiv i mødet med den gravide/familien, hvor der (også) er rusmiddelproblematikker til stede Indsigt i greb til et trygt og transparent rum, hvor tillid kan opbygges Viden om mentalisering og følelsesmæssig regulering ift. tilknytning og omsorg Viden om tilgængelige vejledninger, lovgrundlag og muligheder for sparring som fagperson i kontakten med en sårbar gravid kvinde Tips og inspiration til troværdig kommunikation med den gravide/familien: bevidsthed om sprog og kropssprog
Læs mere
OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer
Kursus

OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer

Jylland & Sjælland

Det kan være komplekst at arbejde med mennesker med OCD – bl.a. fordi man som fagperson helt utilsigtet kan forstærke og vedligeholde symptomerne. På denne kursusdag præsenterer psykolog Hjalti Jonsson dig for alternative måder at intervenere og bidrager med redskaber til at arbejde med at forbedre din praksis.

Mere konkret betyder det, at du får:

Viden om OCD; årsager, symptomer og mekanismer, som vedligeholder og forstærker lidelsen – med en hel masse eksempler fra praksis Kendskab til forskelle, ligheder og evt. overlap med andre diagnoser Viden om, hvordan du og dine kolleger utilsigtet kan blive viklet ind i OCD-symptomerne og blive en del af de mønstre, som vedligeholder og forstærker symptomerne Viden om og redskaber til, hvad du kan gøre for at støtte og hjælpe den OCD-ramte. Hvilke behandlingsmetoder- og tilgange er mest virksomme ift. OCD?

Vil du vide mere? Så læs med lige herunder.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere