Hjælp til unge, der har det svært
Det kan svært at tale om psykisk sygdom med person en man har tæt inde på livet. Men hvis man bryder tabu’et og smider sine egne fordomme i skraldespanden, kan man hjælpe personen med psykiske problemer til at få en bedre hverdag.
Se også relevant uddannelse: AKT-/inklusionsvejleder uddannelse
Det handler om at komme fordommene om de psykiske lidelser til livs og hjælpe dem vi har inde på livet ved at snakke med dem, åbent og fordomsfrit, fortæller Vicedirektør i Headspace og Centerchef for Headspace København, Hallur Gilstón Thorsteinsson,
‘Vi skal fordommene om psykiske lidelser til livs, og det skal blandt andet gøres ved at bryde tavsheden overfor dem, der har det svært. Også selvom man ikke forstår, hvad det er, de tumler med.’ siger Hallur Gilstón Thorsteinsson.
Se alle vores kurser og uddannelser om udsatte børn og unge
Hallur Gilstón Thorsteinsson: “Bryd tavsheden med udgangspunkt i dig selv”
Ifølge Hallur Gilstón Thorsteinsson er det en god ide at tage udgangspunkt i sig selv, når man prøver at bryde tavsheden overfor en man kender der har en psykisk lidelse.
‘Man kan for eksempel sige: Jeg ser, du er ked af det – det bekymrer mig. Beskriv, hvad det er, du ser, uden at tillægge din ven følelser eller egenskaber, som du reelt ikke ved, om han/hun har.’
Vigtigheden i at få brudt tavsheden omkring unges psykiske problemer, og få dem i tale, kan ses på en ny undersøgelse af de overlevende ofre fra tragedien på den norske ø Utoya. De unge overlevende har så svært ved at tale med andre om deres problemer, at en norsk psykolog nu råber vagt i gevær.
Se alle vores kurser og uddannelser om udsatte børn og unge
‘De kan føle sig fremmedgjorte og tænke, at der ikke er nogen grund til at fortælle, hvis de andre ikke forstår’ siger seniorforsker og psykolog ved NKVTS Siri Thoresen.
Og der kan være store konsekvenser ved ikke at søge støtte, for ifølge undersøgelsen forekom både posttraumatisk stresssyndrom (PTSD) og generelle psykiske lidelser som angst og depression forekom i højere grad hos de, der undlod at dele deres følelser. og det overraskede faktisk den norske psykolog.
‘Vi blev overraskede over, at der var en så stærk sammenhæng’ siger Siri Thoresen.
Læs mere om undersøgelsen af de overlevende ofre for Utøya tragedien her
Støt, hjælp og vis interesse
Det er samtidig vigtigt at forstå at man ikke skal løse problemerne for personen der har psykiske problemer, det skal professionelle specialister hjælpe personen med. Men det er vigtigt at støtte og hjælpe personen til at modtage den specialiserede og professionelle hjælp. Ifølge Hallur er det også en god ide at være nysgerrig overfor den psykiske sygdom.
‘Man kan hjælpe sin ven med praktiske ting, men man skal ikke tro, at man kan løse de psykiske problemer. Udvis i stedet nysgerrighed, støtte og omsorg, Man må gerne trawle internettet for oplysninger om den psykiske lidelse, som ens ven har inde på livet, siger Hallur Gilstón Thorsteinsson. Gå efter store kvalitetssikrede sites, når du søger oplysninger, for oplysning er også med til at skabe forståelse’.
Du kan også hjælpe personen til at få professionel hjælp, med det er samtidig vigtigt at du ved at din støtte også er vigtig.
‘… og så kan du tage personen i hånden og opsøge praktisk hjælp. Vi har et mantra på Headspace, som lyder nogenlunde sådan her: Hvis man er bekymret for sine venner, så hjælp dem med at undersøge de muligheder, der er for at få hjælp og støtte. Nu ved vi at det, med den rette støtte, er muligt at opretholde en almindelig hverdag, selvom man er ramt af en psykisk sygdom’ slutter Hallur Gilstón Thorsteinsson.
Kilde: interview med Hallur Gilstón Thorsteinsson. Dr.dk/Tværs ved Mille Fridal Illemann.