Bryd tavsheden - Sådan snakker du med unge om psykiske problemer - Seminarer
Alle nyheder
Artikel

Bryd tavsheden – Sådan snakker du med unge om psykiske problemer

Det handler om at komme fordommene om de psykiske problemer til livs og hjælpe dem vi har inde på livet ved at snakke med dem, åbent og fordomsfrit.

ledelsesmæssige strategier

Det kan svært at tale om psykisk sygdom med person en man har tæt inde på livet.  Men hvis man bryder tabu’et og smider sine egne fordomme i skraldespanden, kan man hjælpe personen med psykiske problemer til at få en bedre hverdag.

Se også relevant uddannelse: AKT-/inklusionsvejleder uddannelse

Det handler om at komme fordommene om de psykiske lidelser til livs og hjælpe dem vi har inde på livet ved at snakke med dem, åbent og fordomsfrit, fortæller Vicedirektør i Headspace og Centerchef for Headspace København, Hallur Gilstón Thorsteinsson,

‘Vi skal fordommene om psykiske lidelser til livs, og det skal blandt andet gøres ved at bryde tavsheden overfor dem, der har det svært. Også selvom man ikke forstår, hvad det er, de tumler med.’ siger Hallur Gilstón Thorsteinsson.

Bryd tavsheden med udgangspunkt i dig selv

Ifølge Hallur Gilstón Thorsteinsson er det en god ide at tage udgangspunkt i sig selv, når man prøver at bryde tavsheden overfor en man kender der har en psykisk lidelse.

‘Man kan for eksempel sige: Jeg ser, du er ked af det – det bekymrer mig. Beskriv, hvad det er, du ser, uden at tillægge din ven følelser eller egenskaber, som du reelt ikke ved, om han/hun har.’

Vigtigheden i at få brudt tavsheden omkring unges psykiske problemer, og få dem i tale, kan ses på en ny undersøgelse af de overlevende ofre fra tragedien på den norske ø Utoya. De unge overlevende har så svært ved at tale med andre om deres problemer, at en norsk psykolog nu råber vagt i gevær.

‘De kan føle sig fremmedgjorte og tænke, at der ikke er nogen grund til at fortælle, hvis de andre ikke forstår’ siger seniorforsker og psykolog ved NKVTS Siri Thoresen.

Og der kan være store konsekvenser ved ikke at søge støtte, for ifølge undersøgelsen forekom både posttraumatisk stresssyndrom (PTSD) og generelle psykiske lidelser som angst og depression forekom i højere grad hos de, der undlod at dele deres følelser. og det overraskede faktisk den norske psykolog.

‘Vi blev overraskede over, at der var en så stærk sammenhæng’ siger Siri Thoresen.

Læs mere om undersøgelsen af de overlevende ofre for Utøya tragedien her

Støt, hjælp og vis interesse

Det er samtidig vigtigt at forstå at man ikke skal løse problemerne for personen der har psykiske problemer, det skal professionelle specialister hjælpe personen med. Men det er vigtigt at støtte og hjælpe personen til at modtage den specialiserede og professionelle hjælp. Ifølge Hallur er det også en god ide at være nysgerrig overfor den psykiske sygdom.

‘Man kan hjælpe sin ven med praktiske ting, men man skal ikke tro, at man kan løse de psykiske problemer. Udvis i stedet nysgerrighed, støtte og omsorg, Man må gerne trawle internettet for oplysninger om den psykiske lidelse, som ens ven har inde på livet, siger Hallur Gilstón Thorsteinsson. Gå efter store kvalitetssikrede sites, når du søger oplysninger, for oplysning er også med til at skabe forståelse’.

Du kan også hjælpe personen til at få professionel hjælp, med det er samtidig vigtigt at du ved at din støtte også er vigtig.

‘… og så kan du tage personen i hånden og opsøge praktisk hjælp. Vi har et mantra på Headspace, som lyder nogenlunde sådan her: Hvis man er bekymret for sine venner, så hjælp dem med at undersøge de muligheder, der er for at få hjælp og støtte.  Nu ved vi at det, med den rette støtte, er muligt at opretholde en almindelig hverdag, selvom man er ramt af en psykisk sygdom’ slutter Hallur Gilstón Thorsteinsson.

Kilde: interview med Hallur Gilstón Thorsteinsson. Dr.dk/Tværs ved Mille Fridal Illemann.

Se også relevant uddannelse: AKT-/inklusionsvejleder uddannelse

Relevante arrangementer

Ængstelig personlighed – den oversete lidelse
Kursus

Ængstelig personlighed – den oversete lidelse

Jylland & Sjælland

Få redskaber til at hjælpe borgere og patienter med en ængstelig evasiv personlighedsstruktur

Læs mere
Når traumer sætter sig i kroppen
Kursus

Når traumer sætter sig i kroppen

Jylland & Sjælland

Opnå en større forståelse for kroppens reaktioner på traumer, så du kan være med til at styrke trivslen for børn, unge og voksne med traumer. Det sker på denne kursusdag, der tager afsæt i den psykosomatiske traumemodel.

Din underviser er speciallæge i børne- og ungdomspsykiatri Gitte Retbøll, og hun sørger for, at du får:

Indsigt i, hvordan du kan tale om traumer og et indblik i, hvordan traumer opstår i barndommen og følger mennesker op igennem livet  Indsigt i, hvorfor det er vigtigt at spørge “Hvad er der sket dig”, når du møder en person med et traume  Indsigt i, hvordan kroppen reagerer på traumer, f.eks. barndomstraumer  Viden om, hvordan traumer sætter sig i kroppen som eksempelvis smerter eller ubehag  Viden om, hvordan smerterne forløses, når traumet behandles 

 

Læs mere
DLD – en overset sproglig udviklingsforstyrrelse
Kursus

DLD – en overset sproglig udviklingsforstyrrelse

Jylland & Sjælland

Det anslås, at 7-8% af alle børn har Developmental Language Disorder (DLD), udviklingsmæssig sprogforstyrrelse. Der er dog tale om et skjult handicap, som ofte er svært at opdage. Tag derfor med på denne temadag, som giver dig kompetencer til at spotte og hjælpe børn og unge med DLD. Mere konkret får du:

Viden om generel og forsinket sprogudvikling hos børn Konkret og håndgribelig viden om DLD Redskaber til at spotte de børn, som har brug for hjælp En lang række konkrete og praksisnære tips til, hvordan du kan hjælpe børn med DLD Gode tips til at finde yderligere viden om DLD

Underviser på dagen er ph.d. og audiologopæd Trine Printz.

Læs mere
Traumer og deres effekt på borgere og fagprofessionelle
Kursus

Traumer og deres effekt på borgere og fagprofessionelle

Jylland & Sjælland

Jo mere du ved og forstår om traumer, des bedre kan du gøre en vedvarende forskel for dine borgere og samtidig passe på dig selv i relationen. Kom derfor med på disse temadage i selskab med Louise Brückner Wiwe, specialist i neuropsykologi og psykopatologi, samt Camilla Bechsgaard, cand.psyk. og VISO-specialist.

Ved at tilmelde dig får du to temadage, hhv. en teoridag og en praksisdag, og efter dagene har du:

Opnået en teoretisk forståelse for sammenhængen mellem traumer og udviklingen af bl.a. hjernen, personlighed, sindslidelser, misbrug og spiseforstyrrelser Fået kendskab til ICD-11’s diagnoser af PTSD og kompleks PTSD og kan anvende analyseredskaber til at skabe overblik over borgernes liv og yde støtte Fået indblik i, hvordan du kan være med til at skabe optimale betingelser for en hverdag, som hjælper til at forstå traumernes effekt på nutiden og mindsker effekterne af borgernes traumehåndtering
Læs mere