Alle nyheder
Artikel

Springet fra specialist til leder – hvordan lykkes det?

Når du går fra at være medarbejder til leder, vil du stå over for en masse problematikker. I artiklen får du indblik i, hvordan du lykkes med springet!

Marianne Løwe

Af: erhvervspsykolog Marianne Løwe Faglige specialister, der klarer sig godt i deres arbejde, kan risikere og måske fejlagtigt at blive forfremmet, hvor de havner i en lederstilling, men ikke klarer sig godt. Hvorfor? Fordi mange ledere udpeges for deres faglige dygtighed og ikke for deres lederegenskaber. I forbifarten er der måske ovenikøbet nogen, der har glemt at fortælle dem, at de ikke længere er specialister indenfor deres felt, men nu skal bruge mere tid til at lede.

Motivation for at ville være leder

Afdæk din motivation for at ville gå ind i en lederrolle. Stil dig selv spørgsmålet: Hvorfor vil jeg gerne være leder? Find ud af, at hvis det handler om at have indflydelse og ansvar, om du så også er oprigtig interesseret i at lede andre. Afdæk det du behøver at lære for at kunne indgå som leder. Se f.eks på hvad det er, som du har brug for at kompetenceudvikle i forhold til planlægning og styring, ledelse af medarbejdere og dine personlige egenskaber. Måske din virksomhed kan tilbyde, at du gradvist får mere og mere ansvar. Af den vej finder du ud af, om det er ledelseskarrierevejen, som du skal holde fast i. Dels fordi du trives i denne lederrolle, og dels fordi du viser, at du kan.

Erkendelsen skal være afklaret og helhjertet

Nøglen til en succesfuld overgang fra specialist til leder ligger dér, hvor lederen erkender, at han/hun ikke længere ser sig udelukkende som specialist, men i høj grad som leder. Dette gælder også, selvom du er delvis udførende på faglige opgaver, og kun noget af tiden optræder som spillende træner. Du skal ”relancere” sig selv i en ny version og vide, at du er forpligtet loyalt som en del af jeres ledelse. Det er hårdt arbejde for mange og kræver en personlig omstilling.

Forfremmet til leder og en ny rolle

`Jeg er jo bare den person, jeg hele tiden har været, så hvorfor bliver der stille nu, når jeg kommer ind på vores kontor?` Tænk over at din rolle og loyalitet vil ændre sig til et leder-medarbejderforhold, også selvom du er leder af en mindre projektgruppe. Omverden vil se din rolle være forandret, og du skal derfor være meget opmærksom på, hvad du kan dele med andre. Også i uformelle sammenhænge f.eks. til en fredagscafè.

En god opstartsplan og udviklingsproces

Planlæg din opstart så du kommer godt fra start allerede dag nr. 1. Udarbejd en god handlingsplan i samråd med din chef. Sørg for input og sparring fra andre ledere der har startet ligesom du og oplevet denne overgang fra specialist og kollega til at være leder. De ved, hvad det handler om og kan ofte være nyttige sparringspartnere.

Åben ledelsesstil

Meld åbent ud hvad din gruppe får med dig som leder. Brug `elevatortalen` og fortæl hvad du står for og vil lægge dig i selen for, så I sammen når jeres og virksomhedens mål. Det betyder, at andre ved, hvor de har dig, ved hvad du vil give dig på og hvad ikke. Sæt ord på din nye rolle så alle er klar over, at du er lederen/ projektlederen og hvilket ansvar, der hænger på dig. Vis andre tillid og involver folk så I meget tydeligt får forventningsafstemt allerede fra start. Hvad vil dine medarbejdere gerne arbejde med, hvad har de brug for fra dig og hvad har du brug for den anden vej. Start meget gerne med jævnlige fælles møder og 1:1 samtaler i den første tid. Det er ikke godt nok at vente til MUS-samtalerne.

Kursus “Fra medarbejder til leder”

Du kan møde Marianne Løwe på vores eftertragtede kursus “Fra medarbejder til leder“, hvor du får viden om, hvordan du håndterer de dilemmaer, der opstår, når du går fra at være kollega og medarbejder til at være leder.


Marianne Løwe er erhvervspsykolog og specialiseret inden for HR, ledelse, organisation og læring. Derudover har hun stor erfaring fra den offentlige sektor. Marianne Løwe er selv gået fra medarbejder til leder, og kender til udfordringerne på egen krop. Hun har desuden mere end 20 års erfaring med undervisning, facilitering og rådgivning. Hun er kendt for sit engagement og sin nærværende undervisning.

Relevante arrangementer

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker
Kursus

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker

Jylland & Sjælland

Hvordan sikrer du et trygt og givende relationsarbejde med mennesker, der bærer på et traume? Her kommer den traumebevidste tilgang ind i billedet, og det er netop den, du lærer at anvende på dette kursus.

Det er psykolog Camilla Bechsgaard, der står ved det faglige ror, og hun giver dig:

Et afsæt til at undgå retraumatisering og til at møde borgeren med anerkendelse og forståelse Redskaber til at styrke dit professionelle nærvær og egne reaktioner i mødet med borgeren Viden om, hvordan du arbejder traumebevidst, så du kan genkende traumereaktioner En konkret tilgang til at skabe tillid og tryghed hos mennesker med traumer Kendskab til traumers effekt på individet

Vil du vide mere om kurset? Så læs med herunder.

 

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-grey

5 ud af 6 stjerner

Læs mere
Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge
Kursus

Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge

Jylland & Sjælland

Fællesskaber har en stor betydning for børn og unges trivsel. Så hvordan arbejder du helt konkret med fælleskabsfremmende didaktik og pædagogik, der fremmer trivslen for børn og unge? Dét gør Tine Basse Fisker, ph.d. i pædagogisk psykologi, dig klogere på med kurset her.

På kursusdagen stiller vi skarpt på trivsel og tilhørsforhold, mistrivsel og fravær – både de teoretiske perspektiver bag symptomerne, men i lige så høj grad, hvilke konkrete tilgange, du kan anvende.

I løbet af dagen dykker du og de andre kursister bl.a. ned i:

Fællesskaber på godt og ondt Trivsel i tal Skærmbrug, trivsel og fællesskaber Fællesskabende pædagogik og didaktik Forskellen på at se børn og se MED børn

Med fra kurset tager du også en idébank til forankring i din hverdag.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet
Kursus

Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet

Jylland & Sjælland

Skab styrkede indsatser og tryghed for sårbare gravide med psykosociale problemstillinger og rusmiddelproblematikker gennem den traumebevidste tilgang og tværfagligt samarbejde.

Dét er netop fokus på dette kursus i selskab med Anna-Katherine Højland, klinisk psykolog og jordemoder, og Michela Wedel, socialrådgiver og stifter af foreningen for Fremtidens Børn.

De sørger for, at du som deltager bl.a. bliver klædt på med:

Et traumebevidst perspektiv i mødet med den gravide/familien, hvor der (også) er rusmiddelproblematikker til stede Indsigt i greb til et trygt og transparent rum, hvor tillid kan opbygges Viden om mentalisering og følelsesmæssig regulering ift. tilknytning og omsorg Viden om tilgængelige vejledninger, lovgrundlag og muligheder for sparring som fagperson i kontakten med en sårbar gravid kvinde Tips og inspiration til troværdig kommunikation med den gravide/familien: bevidsthed om sprog og kropssprog
Læs mere
OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer
Kursus

OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer

Jylland & Sjælland

Det kan være komplekst at arbejde med mennesker med OCD – bl.a. fordi man som fagperson helt utilsigtet kan forstærke og vedligeholde symptomerne. På denne kursusdag præsenterer psykolog Hjalti Jonsson dig for alternative måder at intervenere og bidrager med redskaber til at arbejde med at forbedre din praksis.

Mere konkret betyder det, at du får:

Viden om OCD; årsager, symptomer og mekanismer, som vedligeholder og forstærker lidelsen – med en hel masse eksempler fra praksis Kendskab til forskelle, ligheder og evt. overlap med andre diagnoser Viden om, hvordan du og dine kolleger utilsigtet kan blive viklet ind i OCD-symptomerne og blive en del af de mønstre, som vedligeholder og forstærker symptomerne Viden om og redskaber til, hvad du kan gøre for at støtte og hjælpe den OCD-ramte. Hvilke behandlingsmetoder- og tilgange er mest virksomme ift. OCD?

Vil du vide mere? Så læs med lige herunder.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere