Alle nyheder
Artikel

TOPI kunne ikke stå alene mod mistrivsel

Mistrivsel blandt børn er et kæmpe problem. I Slagelse har man sendt pædagoger fra næsten samtlige dagtilbud på kursus i at opspore børn der mistrives. Pædagoger fra stort set samtlige dagtilbud i Slagelse har været væk fra deres job i 37 timer for at de kunne blive bedre til  at opspore børn i en udsat […]

odd

Mistrivsel blandt børn er et kæmpe problem. I Slagelse har man sendt pædagoger fra næsten samtlige dagtilbud på kursus i at opspore børn der mistrives.

Pædagoger fra stort set samtlige dagtilbud i Slagelse har været væk fra deres job i 37 timer for at de kunne blive bedre til  at opspore børn i en udsat position. Timerne blev dækket ind med vikarer, for at indsatsen ikke skulle ske på bekostning af normeringerne i dagtilbuddene, fortæller Rie Haslund, pædagogisk udviklingskonsulent.  

Kommunen havde gennem halvandet år været i gang med TOPI trivselsmålinger for at opspore mistrivsel, men man syntes, at der skulle lægges et ekstra lag på.

“Vi kunne se, at pædagogerne var blevet gode til at potionere børnene i henholdsvis grøn, gul og rød position, men vi ønskede nogle flere redskaber til, hvordan man kunne arbejde med det ude i dagtilbuddene, hvis et barn eksempelvis var blevet placeret i gul position med risiko for mistrivsel. Det er ikke nok at få øje på børnene. Man skal også sætte en indsats i gang”, forklarer Rie Haslund om baggrunden for den kommunale satsning på kurser.

Se Relevant kursus til tidlig indsats: Fra diagnoser til udviklingsstøttende kontakt

Fælles sprog for mistrivsel

Et andet formål var at forsøge at undgå, at der var forskel fra den ene daginstitution til den anden på, hvordan man vurderede børnene. Et fælles sprog, et mere fælles syn på børnene og en større grad af systematik lød kommunens forhåbning. Derfor passede det godt ind i den overordnede plan, at næsten alle daginstitutionsledere havde et ønske om at få ikke blot én men helst to eller tre medarbejdere med på kurset. Desuden deltog alle kommunens dagplejepædagoger.

Samtidigt blev kurset delt op i tre moduler, så deltagerne havde mulighed for at anvende deres nye viden i praksis for så at vende tilbage til undervisningen med deres erfaringer og spørgsmål. Evalueringerne har efterfølgende vist, at kursisterne var glade for den model.

Øjenkontakt afspejler trivsel

Kurserne blev arrangeret af Seminarer.dk, som har gennemført det samme kursusforløb i to omgange i Slagelse. Én af de fem kursusdage blev brugt til undervisning i at skærpe deltagernes evne til at vurdere børns trivsel. Det har ført til, at pædagogerne i trivselsvurderingerne har tilføjet eksempelvis børnenes øjenkontakt med andre, ligesom de er blevet mere opmærksomme på børnenes tilknytningsmønster.

“At pædagogerne har fået de her redskaber betyder, at der sker en mere ensartet vurdering, og i den forbindelse har det også hjulpet, at personale fra forskellige dagtilbud har siddet sammen på kurserne og arbejdet med konkrete cases. Man kan nok ikke helt undgå, at der vil være forskellige vurderinger, men der ligger en stor værdi i systematisk at gennemgå alle børns trivsel to gange om året, siger Rie Haslund.

Selv om der er gået mange ressourcer til de to kursusforløb, har man ikke fortrudt satsningen i Slagelse:

“Hvis man skal lave trivselsundersøgelser og tidlig opsporing, og det skal virke, så er man nødt til at gøre det ordentligt. Det betyder, at der skal arbejdes systematisk og med praksisnære indsatser”, siger Rie Haslund.

Det seneste kursusforløb sluttede først ved udgangen af 2018, så det er endnu for tidligt at sige, om den nyerhvervede viden betyder, at der spottes flere børn, som har brug for en tidlig indsats.

Kursusforløb hos jer?

Hold øje med det nye Børnekatalog fra Socialstyrelsen, hvis du vil rekvirere et kursus i opsporing.

Relevante arrangementer

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker
Kursus

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker

Jylland & Sjælland

Hvordan sikrer du et trygt og givende relationsarbejde med mennesker, der bærer på et traume? Her kommer den traumebevidste tilgang ind i billedet, og det er netop den, du lærer at anvende på dette kursus.

Det er psykolog Camilla Bechsgaard, der står ved det faglige ror, og hun giver dig:

Et afsæt til at undgå retraumatisering og til at møde borgeren med anerkendelse og forståelse Redskaber til at styrke dit professionelle nærvær og egne reaktioner i mødet med borgeren Viden om, hvordan du arbejder traumebevidst, så du kan genkende traumereaktioner En konkret tilgang til at skabe tillid og tryghed hos mennesker med traumer Kendskab til traumers effekt på individet

Vil du vide mere om kurset? Så læs med herunder.

 

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-grey

5 ud af 6 stjerner

Læs mere
Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge
Kursus

Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge

Jylland & Sjælland

Fællesskaber har en stor betydning for børn og unges trivsel. Så hvordan arbejder du helt konkret med fælleskabsfremmende didaktik og pædagogik, der fremmer trivslen for børn og unge? Dét gør Tine Basse Fisker, ph.d. i pædagogisk psykologi, dig klogere på med kurset her.

På kursusdagen stiller vi skarpt på trivsel og tilhørsforhold, mistrivsel og fravær – både de teoretiske perspektiver bag symptomerne, men i lige så høj grad, hvilke konkrete tilgange, du kan anvende.

I løbet af dagen dykker du og de andre kursister bl.a. ned i:

Fællesskaber på godt og ondt Trivsel i tal Skærmbrug, trivsel og fællesskaber Fællesskabende pædagogik og didaktik Forskellen på at se børn og se MED børn

Med fra kurset tager du også en idébank til forankring i din hverdag.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet
Kursus

Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet

Jylland & Sjælland

Skab styrkede indsatser og tryghed for sårbare gravide med psykosociale problemstillinger og rusmiddelproblematikker gennem den traumebevidste tilgang og tværfagligt samarbejde.

Dét er netop fokus på dette kursus i selskab med Anna-Katherine Højland, klinisk psykolog og jordemoder, og Michela Wedel, socialrådgiver og stifter af foreningen for Fremtidens Børn.

De sørger for, at du som deltager bl.a. bliver klædt på med:

Et traumebevidst perspektiv i mødet med den gravide/familien, hvor der (også) er rusmiddelproblematikker til stede Indsigt i greb til et trygt og transparent rum, hvor tillid kan opbygges Viden om mentalisering og følelsesmæssig regulering ift. tilknytning og omsorg Viden om tilgængelige vejledninger, lovgrundlag og muligheder for sparring som fagperson i kontakten med en sårbar gravid kvinde Tips og inspiration til troværdig kommunikation med den gravide/familien: bevidsthed om sprog og kropssprog
Læs mere
OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer
Kursus

OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer

Jylland & Sjælland

Det kan være komplekst at arbejde med mennesker med OCD – bl.a. fordi man som fagperson helt utilsigtet kan forstærke og vedligeholde symptomerne. På denne kursusdag præsenterer psykolog Hjalti Jonsson dig for alternative måder at intervenere og bidrager med redskaber til at arbejde med at forbedre din praksis.

Mere konkret betyder det, at du får:

Viden om OCD; årsager, symptomer og mekanismer, som vedligeholder og forstærker lidelsen – med en hel masse eksempler fra praksis Kendskab til forskelle, ligheder og evt. overlap med andre diagnoser Viden om, hvordan du og dine kolleger utilsigtet kan blive viklet ind i OCD-symptomerne og blive en del af de mønstre, som vedligeholder og forstærker symptomerne Viden om og redskaber til, hvad du kan gøre for at støtte og hjælpe den OCD-ramte. Hvilke behandlingsmetoder- og tilgange er mest virksomme ift. OCD?

Vil du vide mere? Så læs med lige herunder.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere