Tværfaglighed - Seminarer
Alle nyheder
Artikel

Tværfaglighed

Tværfaglighed er på dagsordenen i mange jobcentre rundt om i landet, men vi må sande, at det er en vanskelig øvelse. Tværfagligheden støder imod forskellige budgetter, kulturer, faglig stolthed og ejerskabsfølelser blandt de samarbejdende parter. Hvis tværfaglighed skal være en succes, kræver det mere end hensigtserklæringer og ambitiøse strategier. Tværfaglighed er hårdt arbejde, hvis det […]

Af Annette Juul Jensen, Seniorkonsulent i Cabi
tværfaglighed

Tværfaglighed er på dagsordenen i mange jobcentre rundt om i landet, men vi må sande, at det er en vanskelig øvelse. Tværfagligheden støder imod forskellige budgetter, kulturer, faglig stolthed og ejerskabsfølelser blandt de samarbejdende parter. Hvis tværfaglighed skal være en succes, kræver det mere end hensigtserklæringer og ambitiøse strategier. Tværfaglighed er hårdt arbejde, hvis det skal lykkes.

Få mere viden om tværfaglighed på den 22. socialretlige konference til september

Tværfaglighed er ikke en ny disciplin, selvom vi sommetider taler om det som om, det er en banebrydende tilgang

Tværfagligheden har bare haft forskellige betingelser op i gennem årene, særligt i det offentlige. Nogle lovkomplekser har været mere egnet til tværfaglighed end andre. Og i takt med, at velfærdsområderne blev mere og mere specialiserede, fik tværfagligheden forandrede betingelser. Der er blevet langt mellem de parter, som skal samarbejde både kulturelt, fagligt og sågar geografisk. Med specialiseringen i fokus, svandt den tværfaglige disciplin ind som grundlæggende kompetence. Det betyder, at vi i disse og de kommende år skal have generhvervet ikke bare evnen, men også betingelserne.

For hvad kræver tværfaglighed egentligt, hvis det skal virke?

At tværfaglighed i f.eks. beskæftigelseslovgivningen er et krav og forudsætning for en god opgaveløsning. En anden ting er at leve tværfaglighed ud i praksis.

For at tværfaglighed har gode betingelser, kræver det, at vi alle har et ønske om forståelse og anerkendelse af hinandens arbejdsområder. At give plads til hinandens synspunkter og tilgange i behandlingen af en borger er et godt udgangspunkt. Dernæst kræver tværfaglighed kendskab til sine samarbejdspartere og et reelt ønske om at nå hinanden. Denne øvelse kan i sig selv være vanskelig, hvis man internt i kommunen er spredt på forskellige adresser, endda i forskellige byer for nogles vedkommende. Men hindringerne kan overkommes, hvis man oprigtigt ønsker det. Brug telefonen mere end mailen, prioritér det fysiske møde, eller de forskellige muligheder der er for videomøder. Med andre ord: se giraffen, det har ofte den effekt, at velviljen stiger, og barrieren bliver mindre.

Kulturen er heller ikke uden betydning. Hersker der en kultur blandt medarbejdere, teams og afdelinger, at det er os og de andre, kan tværfagligheden ofte have trange kår. Man er som samarbejdspart nød til at stole på, at alle gør deres bedste og ikke med intentionen om at obstruere forløbet.

Og vigtigst så skal der være, ikke bare ledelsesmæssig opbakning, men ledelserne skal også turde gå foran. Som ledelse er man det stærkeste eksempel på, om tværfagligheden er en reel metode mere end en pseudoværdi. Det betyder, at sværdslag mellem afdelingerne skal slås i kulissen, således at man står sammen som ledelse – også når det ikke gælder ens eget fagområde. Nogle gange skal man endda tåle, at en leders ledelse rækker ind på ens eget fagområde.

Tværfaglighed handler nemlig ikke om at få de andre med ombord i sin egen version af, hvor rejsen skal gå hen, men at forpligte sig på et fælles mål, nemlig vores borgeres velbefindende.

Få mere viden om tværfaglighed på den 22. socialretlige konference til september

Relevante arrangementer

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker
Kursus

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker

Jylland & Sjælland

Hvordan sikrer du et trygt og givende relationsarbejde med mennesker, der bærer på et traume? Her kommer den traumebevidste tilgang ind i billedet, og det er netop den, du lærer at anvende på dette kursus.

Det er psykolog Camilla Bechsgaard, der står ved det faglige ror, og hun giver dig:

Et afsæt til at undgå retraumatisering og til at møde borgeren med anerkendelse og forståelse Redskaber til at styrke dit professionelle nærvær og egne reaktioner i mødet med borgeren Viden om, hvordan du arbejder traumebevidst, så du kan genkende traumereaktioner En konkret tilgang til at skabe tillid og tryghed hos mennesker med traumer Kendskab til traumers effekt på individet

Vil du vide mere om kurset? Så læs med herunder.

 

Læs mere
Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge
Kursus

Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge

Jylland & Sjælland

Fællesskaber har en stor betydning for børn og unges trivsel. Så hvordan arbejder du helt konkret med fælleskabsfremmende didaktik og pædagogik, der fremmer trivslen for børn og unge? Dét gør Tine Basse Fisker, ph.d. i pædagogisk psykologi, dig klogere på med kurset her.

På kursusdagen stiller vi skarpt på trivsel og tilhørsforhold, mistrivsel og fravær – både de teoretiske perspektiver bag symptomerne, men i lige så høj grad, hvilke konkrete tilgange, du kan anvende.

I løbet af dagen dykker du og de andre kursister bl.a. ned i:

Fællesskaber på godt og ondt Trivsel i tal Skærmbrug, trivsel og fællesskaber Fællesskabende pædagogik og didaktik Forskellen på at se børn og se MED børn

Med fra kurset tager du også en idébank til forankring i din hverdag.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet
Kursus

Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet

Jylland & Sjælland

Skab styrkede indsatser og tryghed for sårbare gravide med psykosociale problemstillinger og rusmiddelproblematikker gennem den traumebevidste tilgang og tværfagligt samarbejde.

Dét er netop fokus på dette kursus i selskab med Anna-Katherine Højland, klinisk psykolog og jordemoder, og Michela Wedel, socialrådgiver og stifter af foreningen for Fremtidens Børn.

De sørger for, at du som deltager bl.a. bliver klædt på med:

Et traumebevidst perspektiv i mødet med den gravide/familien, hvor der (også) er rusmiddelproblematikker til stede Indsigt i greb til et trygt og transparent rum, hvor tillid kan opbygges Viden om mentalisering og følelsesmæssig regulering ift. tilknytning og omsorg Viden om tilgængelige vejledninger, lovgrundlag og muligheder for sparring som fagperson i kontakten med en sårbar gravid kvinde Tips og inspiration til troværdig kommunikation med den gravide/familien: bevidsthed om sprog og kropssprog
Læs mere
OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer
Kursus

OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer

Jylland & Sjælland

Det kan være komplekst at arbejde med mennesker med OCD – bl.a. fordi man som fagperson helt utilsigtet kan forstærke og vedligeholde symptomerne. På denne kursusdag præsenterer psykolog Hjalti Jonsson dig for alternative måder at intervenere og bidrager med redskaber til at arbejde med at forbedre din praksis.

Mere konkret betyder det, at du får:

Viden om OCD; årsager, symptomer og mekanismer, som vedligeholder og forstærker lidelsen – med en hel masse eksempler fra praksis Kendskab til forskelle, ligheder og evt. overlap med andre diagnoser Viden om, hvordan du og dine kolleger utilsigtet kan blive viklet ind i OCD-symptomerne og blive en del af de mønstre, som vedligeholder og forstærker symptomerne Viden om og redskaber til, hvad du kan gøre for at støtte og hjælpe den OCD-ramte. Hvilke behandlingsmetoder- og tilgange er mest virksomme ift. OCD?

Vil du vide mere? Så læs med lige herunder.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere