I denne artikel fra DR.dk kan du møde 11-årige Frederik, der lider af seperationsangst, hvilket betyder at han bekymrer sig i ekstrem grad om, at noget slemt skal ske med hans forældre, når han ikke er sammen med dem.Frederik bliver eksempelvis enormt bekymret, hvis han bliver hentet for sent efter skole, og han er tvunget til at tage med forældrene ud at handle, selvom han egentlig hellere vil blive derhjemme på sofaen og spille computer. Angsten er så slem, at han ikke har været alene hjemme i mere end halvandet år. Før en novemberdag i 2013.
Er du interesseret i arbejdet med angstramte børn, unge og voksne?
Vi har samlet alle vores kurser, uddannelser og artikler om angst her på siden: Angst-kursus oversigt
Frederik er i gang med at få styr på angsten gennem et forløb på Aarhus universitetshospital, og har allerede opnået at kunne være alene hjemme i tyve minutter. Det kunne ikke lade sig gøre inden forløbet.
Men det lå slet ikke i kortene at Frederik skulle i behandling. Frederik var nemlig ikke syg nok til, at han kunne komme i psykiatrisk behandling på et hospital. I Danmark er det nemlig kun børn med de sværeste og mest invaliderende angstlidelser, der behandles på de børne- og ungdomspsykiatriske centre, der hører under regionerne.
For børn med lettere angstlidelser som Frederik findes der blot ganske få offentlige tilbud, selvom både forældre og eksperter er enige om, at det kan skade børnenes udvikling, hvis der ikke bliver taget hånd om angsten i tide.
Ny undersøgelse skal bane vejen
En ny undersøgelse af angst hos børn og unge skal nu bane vejen for at der bliver et offentligt tilbud til de børn de måtte have brug derfor. De to forskere der står i spidsen for undersøgelsen advarer nemlig mod at man bare lader børn og unge gå med deres angst, uden at behandle den. Det kan nemlig have store negative konsekvenser.
‘- Vi ved, at halvdelen af alle voksne med angstlidelser startede med deres angstlidelse allerede i barnealderen, og at ubehandlet angst i mange tilfælde bliver mere kronisk og kan udvikle sig til depression, mere angst eller misbrug,’ siger Mikael Thastum, professor i børnesundhedspsykologi og klinisk børnepsykologi på psykiologisk institut ved Aarhus universitet og medstifter af Angstklinikken for Børn og Unge.
‘- Angsten kan være meget tyngende for hele familien og bliver et problem, når børn bliver ude af stand til at deltage i alderssvarende aktiviteter. Måske skal de ringe til forældrene hvert tiende minut, eller de kan ikke sove alene, selvom de er 10-12 år gamle. Og nogle går slet ikke skole. Måske går angsten over af sig selv, men vi ved, at den ubehandlet i op mod otte ud af ti tilfælde kommer tilbage som en boomerang – også i voksenalderen,’ siger Mikael Thastum og peger på, at de fleste voksne med angst oplevede angstproblemerne første gang i barndommen.
Tidlig indsats forebygger problemer
Professor i børnepsykologi ved Aarhus universitet, Mikael Thastum og Anders Hede fra TrygFonden vil undersøge og kortlægge angst hos børn og unge for at give børn og unge med angst et behandlingstilbud i offentligt regi. For selvom angst er den hyppigste psykiske lidelse blandt børn og unge, har børn og unge med angst har i dag reelt ingen andre steder at gå hen end en privatpraktiserende psykolog. De bliver sjældent opdaget i skolen, fordi de oftest ikke gør meget væsen af sig selv, og de kommunale Pædagogisk Psykologiske Rådgivninger har ofte ikke relevante tilbud. Samtidig vejes angstlidelserne typisk for lette til psykiatrien.
Målet er, at forskningsprojektets resultater skal bane vejen for at give børn og unge med angst et behandlingstilbud i offentligt regi. Et mål der giver rigtig god mening hvis man kigger på fremtiden for de børn der kommer til at gå rundt med en ubehandlet angst:
Ubehandlet angst er ikke blot stærkt belastende. Det øger også risikoen for, at man senere får problemer med at gennemføre uddannelse, fastholde job, ender i alkoholmisbrug osv. En tidlig behandling af angst giver mennesker nogle redskaber, som de kan trække på, hvis de senere bliver presset. Anders Hede, forskningschef i TrygFonden, mener derfor, det er vigtigt at skride tidligt ind.
– Når vi samtidig ved, at angst er en af de psykiske lidelser, der burde være lettest at behandle, er det her jo faktisk en lavthængende frugt inden for mental sundhed, som det er meget dumt ikke at prøve at plukke. Med dette projekt afprøver vi nu en meget lovende behandling i forskellige situationer og med forskellige målgrupper for at se, om metoden holder, hvad den lover, siger Anders Hede.
Er du interesseret i arbejdet med angstramte børn, unge og voksne?
Vi har samlet alle vores kurser, uddannelser og artikler om angst her på siden: Angst-kursus oversigt