Undersøgelse om behandling af angst hos børn og unge i 2021
Alle nyheder
Artikel

Undersøgelse skal bane vejen for behandling af angst hos børn og unge

I denne artikel fra DR.dk kan du møde 11-årige Frederik, der lider af seperationsangst, hvilket betyder at han bekymrer sig i ekstrem grad om, at noget slemt skal ske med hans forældre, når han ikke er sammen med dem.Frederik bliver eksempelvis enormt bekymret, hvis han bliver hentet for sent efter skole, og han er tvunget […]

angst2

I denne artikel fra DR.dk kan du møde 11-årige Frederik, der lider af seperationsangst, hvilket betyder at han bekymrer sig i ekstrem grad om, at noget slemt skal ske med hans forældre, når han ikke er sammen med dem.Frederik bliver eksempelvis enormt bekymret, hvis han bliver hentet for sent efter skole, og han er tvunget til at tage med forældrene ud at handle, selvom han egentlig hellere vil blive derhjemme på sofaen og spille computer. Angsten er så slem, at han ikke har været alene hjemme i mere end halvandet år. Før en novemberdag i 2013.

Er du interesseret i arbejdet med angstramte børn, unge og voksne?
Vi har samlet alle vores kurser, uddannelser og artikler om angst her på siden: Angst-kursus oversigt

Frederik er i gang med at få styr på angsten gennem et forløb på Aarhus universitetshospital, og har allerede opnået at kunne være alene hjemme i tyve minutter. Det kunne ikke lade sig gøre inden forløbet.

Men det lå slet ikke i kortene at Frederik skulle i behandling. Frederik var nemlig ikke syg nok til, at han kunne komme i psykiatrisk behandling på et hospital. I Danmark er det nemlig kun børn med de sværeste og mest invaliderende angstlidelser, der behandles på de børne- og ungdomspsykiatriske centre, der hører under regionerne.

For børn med lettere angstlidelser som Frederik findes der blot ganske få offentlige tilbud, selvom både forældre og eksperter er enige om, at det kan skade børnenes udvikling, hvis der ikke bliver taget hånd om angsten i tide.

Ny undersøgelse skal bane vejen

En ny undersøgelse af angst hos børn og unge skal nu bane vejen for at der bliver et offentligt tilbud til de børn de måtte have brug derfor. De to forskere der står i spidsen for undersøgelsen advarer nemlig mod at man bare lader børn og unge gå med deres angst, uden at behandle den. Det kan nemlig have store negative konsekvenser.

‘- Vi ved, at halvdelen af alle voksne med angstlidelser startede med deres angstlidelse allerede i barnealderen, og at ubehandlet angst i mange tilfælde bliver mere kronisk og kan udvikle sig til depression, mere angst eller misbrug,’ siger Mikael Thastum, professor i børnesundhedspsykologi og klinisk børnepsykologi på psykiologisk institut ved Aarhus universitet og medstifter af Angstklinikken for Børn og Unge.

‘- Angsten kan være meget tyngende for hele familien og bliver et problem, når børn bliver ude af stand til at deltage i alderssvarende aktiviteter. Måske skal de ringe til forældrene hvert tiende minut, eller de kan ikke sove alene, selvom de er 10-12 år gamle. Og nogle går slet ikke skole. Måske går angsten over af sig selv, men vi ved, at den ubehandlet i op mod otte ud af ti tilfælde kommer tilbage som en boomerang – også i voksenalderen,’ siger Mikael Thastum og peger på, at de fleste voksne med angst oplevede angstproblemerne første gang i barndommen.

Tidlig indsats forebygger problemer

Professor i børnepsykologi ved Aarhus universitet, Mikael Thastum og Anders Hede fra TrygFonden vil undersøge og kortlægge angst hos børn og unge for at give børn og unge med angst et behandlingstilbud i offentligt regi.  For selvom angst er den hyppigste psykiske lidelse blandt børn og unge, har børn og unge med angst har i dag reelt ingen andre steder at gå hen end en privatpraktiserende psykolog. De bliver sjældent opdaget i skolen, fordi de oftest ikke gør meget væsen af sig selv, og de kommunale Pædagogisk Psykologiske Rådgivninger har ofte ikke relevante tilbud. Samtidig vejes angstlidelserne typisk for lette til psykiatrien.

Målet er, at forskningsprojektets resultater skal bane vejen for at give børn og unge med angst et behandlingstilbud i offentligt regi. Et mål der giver rigtig god mening hvis man kigger på fremtiden for de børn der kommer til at gå rundt med en ubehandlet angst:

Ubehandlet angst er ikke blot stærkt belastende. Det øger også risikoen for, at man senere får problemer med at gennemføre uddannelse, fastholde job, ender i alkoholmisbrug osv. En tidlig behandling af angst giver mennesker nogle redskaber, som de kan trække på, hvis de senere bliver presset. Anders Hede, forskningschef i TrygFonden, mener derfor, det er vigtigt at skride tidligt ind.

– Når vi samtidig ved, at angst er en af de psykiske lidelser, der burde være lettest at behandle, er det her jo faktisk en lavthængende frugt inden for mental sundhed, som det er meget dumt ikke at prøve at plukke. Med dette projekt afprøver vi nu en meget lovende behandling i forskellige situationer og med forskellige målgrupper for at se, om metoden holder, hvad den lover, siger Anders Hede.

Er du interesseret i arbejdet med angstramte børn, unge og voksne?

Vi har samlet alle vores kurser, uddannelser og artikler om angst her på siden: Angst-kursus oversigt

 

Relevante arrangementer

Ængstelig personlighed – den oversete lidelse
Kursus

Ængstelig personlighed – den oversete lidelse

Jylland & Sjælland

Få redskaber til at hjælpe borgere og patienter med en ængstelig evasiv personlighedsstruktur

Læs mere
Når traumer sætter sig i kroppen
Kursus

Når traumer sætter sig i kroppen

Jylland & Sjælland

Opnå en større forståelse for kroppens reaktioner på traumer, så du kan være med til at styrke trivslen for børn, unge og voksne med traumer. Det sker på denne kursusdag, der tager afsæt i den psykosomatiske traumemodel.

Din underviser er speciallæge i børne- og ungdomspsykiatri Gitte Retbøll, og hun sørger for, at du får:

Indsigt i, hvordan du kan tale om traumer og et indblik i, hvordan traumer opstår i barndommen og følger mennesker op igennem livet  Indsigt i, hvorfor det er vigtigt at spørge “Hvad er der sket dig”, når du møder en person med et traume  Indsigt i, hvordan kroppen reagerer på traumer, f.eks. barndomstraumer  Viden om, hvordan traumer sætter sig i kroppen som eksempelvis smerter eller ubehag  Viden om, hvordan smerterne forløses, når traumet behandles 

 

Læs mere
DLD – en overset sproglig udviklingsforstyrrelse
Kursus

DLD – en overset sproglig udviklingsforstyrrelse

Jylland & Sjælland

Det anslås, at 7-8% af alle børn har Developmental Language Disorder (DLD), udviklingsmæssig sprogforstyrrelse. Der er dog tale om et skjult handicap, som ofte er svært at opdage. Tag derfor med på denne temadag, som giver dig kompetencer til at spotte og hjælpe børn og unge med DLD. Mere konkret får du:

Viden om generel og forsinket sprogudvikling hos børn Konkret og håndgribelig viden om DLD Redskaber til at spotte de børn, som har brug for hjælp En lang række konkrete og praksisnære tips til, hvordan du kan hjælpe børn med DLD Gode tips til at finde yderligere viden om DLD

Underviser på dagen er ph.d. og audiologopæd Trine Printz.

Læs mere
Traumer og deres effekt på borgere og fagprofessionelle
Kursus

Traumer og deres effekt på borgere og fagprofessionelle

Jylland & Sjælland

Jo mere du ved og forstår om traumer, des bedre kan du gøre en vedvarende forskel for dine borgere og samtidig passe på dig selv i relationen. Kom derfor med på disse temadage i selskab med Louise Brückner Wiwe, specialist i neuropsykologi og psykopatologi, samt Camilla Bechsgaard, cand.psyk. og VISO-specialist.

Ved at tilmelde dig får du to temadage, hhv. en teoridag og en praksisdag, og efter dagene har du:

Opnået en teoretisk forståelse for sammenhængen mellem traumer og udviklingen af bl.a. hjernen, personlighed, sindslidelser, misbrug og spiseforstyrrelser Fået kendskab til ICD-11’s diagnoser af PTSD og kompleks PTSD og kan anvende analyseredskaber til at skabe overblik over borgernes liv og yde støtte Fået indblik i, hvordan du kan være med til at skabe optimale betingelser for en hverdag, som hjælper til at forstå traumernes effekt på nutiden og mindsker effekterne af borgernes traumehåndtering
Læs mere