Karakterstyrker er en hjørnesten i positiv psykologi - Seminarer
Alle nyheder
Artikel

Karakterstyrker er en hjørnesten i positiv psykologi

Vi har talt med Lester Johannessen Henry, som har en master i positiv psykologi, om Martin Seligmans 24 karakterstyrker. Læs artiklen her.

Karakterstyrker

Martin Seligman har udviklet et diagnosesystem, som ikke handler om sygdomme, men om styrker.

Mange har stiftet bekendtskab med begreber som ICD og DSM, som opstiller en masse kriterier for forskellige sygdomme. Færre er bekendt med, at der også findes et diagnosesystem, som beskæftiger sig med folks sunde og stærke sider.

Systematiseringen af karakterstyrker er en hjørnesten i positiv psykologi. Det er et klassifikationssystem, der kategoriserer det bedste i mennesket”, fortæller Lester Johannessen Henry, som har en master i positiv psykologi og desuden er uddannet i politisk videnskab og offentlig administration. 

Her får du et overblik over den spændende psykologiske retning.

Bag klassifikationssystemet står grundlæggeren af positiv psykologi, Martin Seligman, og et par af de forskere, han arbejdede tæt sammen med omkring årtusindskiftet, hvor positiv psykologi blev grundlagt.

Ved at gennemføre et stort forskningsprojekt fik Seligman og hans folk sat kriterier op for, hvad styrker er. Der er defineret 24 styrker, og man kan gennemføre en test på nettet, som viser, hvilke styrker der er mest veludviklede. I dag har over syv millioner mennesker taget testen på hjemmesiden www.viacharacter.org.

Den består af 120 spørgsmål, hvor man skal tage stilling til, i hvor høj grad forskellige udsagn passer på ens egen person.


Grafik lavet af Christian Jensen, www.konsulentcj.dk

Kræver hårdt arbejde

Lester Johannessen Henry har taget testen regelmæssigt siden 2008, og han noterer sig, at mange af de samme styrker scorer højt år efter år. Kendetegnende for styrkerne er, at det er noget, som kommer let til personen, og det giver energi at bruge de styrker, som scorer højest.

Antagelsen bag er, at, hvis du kan benytte dig af dine topstyrker på dit arbejde eller i fritiden, så vil du trives bedre, være mere robust og mere produktiv. Der er mange positive elementer ved at kunne arbejde med sine styrker, men det kræver et stykke arbejde, og man er nødt til at blive hjulpet ind processen med at se styrkerne og forstå, hvordan man kommer i gang med at omsætte dem i ens liv. Som med al positiv psykologi er der en indsats forbundet med at gøre det. Det er ikke nok at have en viden om det, du skal også i gang med at gøre det”, siger Lester Johannessen Henry.

Han henviser i den forbindelse til et citat fra Hans Henrik Knoop, en af de mest profilerede fortalere for positiv psykologi herhjemme, som har sagt, at hvis man ikke gør noget aktivt for at få det godt, så får man det dårligt. De fleste ved godt, at det forholder sig sådan, når vi taler om motion, men pointen her er, at det også gælder personlig udvikling og stort set alle andre områder. Hvis du ikke gør noget aktivt, er der noget i systemet, som sygner hen.

Lester Johannessen Henry anbefaler, at man ikke blot nøjes med at tage styrketesten, men også betaler for at få en mere detaljeret rapport, som kan hjælpe én med at gøre brug af styrkerne.

Via rapporten kan man også blive gjort opmærksom på risikoen for, at man overforbruger nogle af sine topstyrker.

Der er en tendens til, at personer, som arbejder inden for det sociale område, slår ud med signaturstyrkerne social intelligens og empati, og at de overbruger disse styrker på jobbet. Den negative konsekvens af dette kan så være, at de rammes af relations- og omsorgstræthed, når de kommer hjem til familien. Her kan det være godt at blive bevidst om fordelen ved at trække på andre styrker, som gør, at de kan holde igen med at give det hele af sig selv på jobbet, fordi de har noget derhjemme, som måske er vigtigere end arbejde. Så der er meget at arbejde med, men det kræver, at man har kræfterne til det”, siger Lester Johannessen.

Fakta om karakterstyrke-testen

  • Testen tages på www.viacharacter.org
  • Man skal lade sig registrere for at deltage.
  • Hjemmesiden er på engelsk, men når man først har registreret sig er selve testen på dansk.
  • Man skal forholde sig til 120 udsagn og afkrydse i hvilken grad de er sande for én selv.
  • Efterfølgende får man gratis en liste over de 24 styrker eller kvaliteter i rækkefølge.
  • Mod betaling kan man få forskellige rapporter, som kan benyttes til at lære, hvordan man kan få gavn af testens resultater.
  • De 24 karakterstyrker kan man se i denne artikel

Relevante arrangementer

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker
Kursus

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker

Jylland & Sjælland

Hvordan sikrer du et trygt og givende relationsarbejde med mennesker, der bærer på et traume? Her kommer den traumebevidste tilgang ind i billedet, og det er netop den, du lærer at anvende på dette kursus.

Det er psykolog Camilla Bechsgaard, der står ved det faglige ror, og hun giver dig:

Et afsæt til at undgå retraumatisering og til at møde borgeren med anerkendelse og forståelse Redskaber til at styrke dit professionelle nærvær og egne reaktioner i mødet med borgeren Viden om, hvordan du arbejder traumebevidst, så du kan genkende traumereaktioner En konkret tilgang til at skabe tillid og tryghed hos mennesker med traumer Kendskab til traumers effekt på individet

Vil du vide mere om kurset? Så læs med herunder.

 

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-grey

5 ud af 6 stjerner

Læs mere
Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge
Kursus

Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge

Jylland & Sjælland

Fællesskaber har en stor betydning for børn og unges trivsel. Så hvordan arbejder du helt konkret med fælleskabsfremmende didaktik og pædagogik, der fremmer trivslen for børn og unge? Dét gør Tine Basse Fisker, ph.d. i pædagogisk psykologi, dig klogere på med kurset her.

På kursusdagen stiller vi skarpt på trivsel og tilhørsforhold, mistrivsel og fravær – både de teoretiske perspektiver bag symptomerne, men i lige så høj grad, hvilke konkrete tilgange, du kan anvende.

I løbet af dagen dykker du og de andre kursister bl.a. ned i:

Fællesskaber på godt og ondt Trivsel i tal Skærmbrug, trivsel og fællesskaber Fællesskabende pædagogik og didaktik Forskellen på at se børn og se MED børn

Med fra kurset tager du også en idébank til forankring i din hverdag.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet
Kursus

Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet

Jylland & Sjælland

Skab styrkede indsatser og tryghed for sårbare gravide med psykosociale problemstillinger og rusmiddelproblematikker gennem den traumebevidste tilgang og tværfagligt samarbejde.

Dét er netop fokus på dette kursus i selskab med Anna-Katherine Højland, klinisk psykolog og jordemoder, og Michela Wedel, socialrådgiver og stifter af foreningen for Fremtidens Børn.

De sørger for, at du som deltager bl.a. bliver klædt på med:

Et traumebevidst perspektiv i mødet med den gravide/familien, hvor der (også) er rusmiddelproblematikker til stede Indsigt i greb til et trygt og transparent rum, hvor tillid kan opbygges Viden om mentalisering og følelsesmæssig regulering ift. tilknytning og omsorg Viden om tilgængelige vejledninger, lovgrundlag og muligheder for sparring som fagperson i kontakten med en sårbar gravid kvinde Tips og inspiration til troværdig kommunikation med den gravide/familien: bevidsthed om sprog og kropssprog
Læs mere
OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer
Kursus

OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer

Jylland & Sjælland

Det kan være komplekst at arbejde med mennesker med OCD – bl.a. fordi man som fagperson helt utilsigtet kan forstærke og vedligeholde symptomerne. På denne kursusdag præsenterer psykolog Hjalti Jonsson dig for alternative måder at intervenere og bidrager med redskaber til at arbejde med at forbedre din praksis.

Mere konkret betyder det, at du får:

Viden om OCD; årsager, symptomer og mekanismer, som vedligeholder og forstærker lidelsen – med en hel masse eksempler fra praksis Kendskab til forskelle, ligheder og evt. overlap med andre diagnoser Viden om, hvordan du og dine kolleger utilsigtet kan blive viklet ind i OCD-symptomerne og blive en del af de mønstre, som vedligeholder og forstærker symptomerne Viden om og redskaber til, hvad du kan gøre for at støtte og hjælpe den OCD-ramte. Hvilke behandlingsmetoder- og tilgange er mest virksomme ift. OCD?

Vil du vide mere? Så læs med lige herunder.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere