Af Lene Wiis, Master i positiv psykologiJeg har anmeldt bogen “At lykkes – en perspektivrig positiv psykologi om lykke og trivsel”, som er skrevet af Martin Seligman.
Det er ikke uden grund, at bogen “At lykkes” er en del af pensum på Masteruddannelsen i Positiv Psykologi. Martin Seligman er grundlæggeren af Positiv Psykologi, og han har kæmpet en vedvarende kamp for at få anerkendt denne nyere gren af psykologien, hvor man i stedet for at studere menneskets psykiske lidelser, har fokus på den menneskelige trivsel. Seligmann startede ud med teorien ”lykke”, som blev udviklet til teorien ”trivsel”.
Her får du et overblik over den spændende psykologiske retning – positiv psykologi.
Seligmann har defineret fem karakteristika i sin PERMA-teori, som er positive følelser, engagement, positiv relationer, mening og det at lykkes med at nå sine mål. Hans forskning viser, at hvis vi arbejder med de fem karakteristika, øges vores trivsel såvel i privatlivet som arbejdslivet.
Bogen “At lykkes” giver ikke blot læseren et indblik i teorien om trivsel, men den har også en række bud på praktiske øvelser, som er meget simple, som ex. at skrive tre gode ting ned hver aften for at træne sin hjerne i at tænke positivt. Bogen giver også eksempler på anvendt positiv psykologi i en amerikansk skole, hvordan den amerikanske hær er trænet i resilens (modstandskraft), og hvordan traumer er vendt til vækst. Endvidere kommer den ind på en ny form for intelligens, GRIT som er kendetegnet ved standhaftighed (udholdenhed og passion for langsigtede mål). En helt anden måde at betragte intelligens på, som kan vise sig at være værdifuld ind i arbejdet med uddannelse og læring.
Seligman har tidligere forsket i depression og har derfor kendskab til medicinalindustrien og dens magt. Et kapitel i bogen er et modstykke til dette, som er om optimismens biologi. Som Seligman skriver, er positiv psykisk sundhed ikke blot fraværet af psykisk sygdom, men at man trives og dermed har et nærvær af positive emotioner, engagement, mening, gode relationer og præstation. Bogen rundes af med en debat om trivslens politik og økonomi.
Se også relevant konference: Martin Seligman og positiv psykologi
Alt i alt en bog, der kommer langt omkring. En bog, som tager læseren med ind i det akademiske univers men også giver også et bud på, hvordan teorien omsættes til praksis, og ikke mindst, hvorfor tænkningen er værdifuldt i hverdagslivet, i skolerne, på arbejdspladsen og i samfundet som helhed.