Styrkelse af mental sundhed og psykologisk tryghed på arbejdspladsen er vigtigt. Mange medarbejdere bliver ramt af stress og udbrændthed, og vi har alle vores personlige ”rygsække” med på arbejdet, som i perioder kan indeholde forskellige udfordringer - f.eks. psykisk sårbarhed, sygdom, traumer, kriser og sorg. Det er vigtigt, at vi som ledere møder medarbejderne med rummelighed og accept. Og at vi tør være åbne og gøre det kulturelt acceptabelt at tale om svære emner, psykiske belastninger og bekymringer – for herigennem at skabe bedre trivsel.
Når vi arbejder med følelsesmæssige og psykologiske udfordringer på arbejdspladsen, kan det også være gavnligt at se dem som mulige uudnyttede potentialer, der f.eks. kan være med til at skabe holdånd og teamfølelse. Det sker netop ved at åbne op og sætte udfordringerne fri i stedet for at lukke dem ned i en kasse eller en bestemt forståelse. Herved bliver det en fælles opgave at være inkluderende og åben på arbejdspladsen, men skal det lykkes, kræver det, at du som leder har en bevidst tilgang til åbenheden i din organisation.
Reflekteret åbenhed
De mest fremsynede organisationer hylder i dag åbenhed om det svære, som vi hver især har med os. De yngre generationer på arbejdsmarkedet er mere åbne – og stiller ofte også som et krav, at de har lov til at være det, når de vælger job. Men hvordan arbejder vi kvalitativt med åbenhed på arbejdspladsen? Åbenhed kommer nemlig ikke uden en pris, medmindre du som leder gør dig nogle grundlæggende overvejelser.
På det individuelle plan kan du med fordel arbejde med reflekteret åbenhed i mødet med dine medarbejdere. Her er det centralt at stille spørgsmålet ”Hvad er formålet med åbenheden?”.
Hvis du i praksis ønsker at skabe en inkluderende arbejdsplads, bliver du ofte også nødt til at se på de organisatoriske rammer, og hvordan du kan arbejde med dem. Hvis du arbejder struktureret med din åbenhedskultur, undgår du faldgruber - f.eks. medarbejdere, der kan opleve kontekstbaseret forskelsbehandling som urimeligt. Spændinger og følelsesmæssige udfordringer på arbejdspladsen kan undgås, og det er tilmed muligt at vende, hvad der umiddelbart ses som sårbarheder til styrker og særlige kompetencer.