Psykologisk tryghed og mod
Der tales i disse år meget om psykologisk tryghed. Begrebet refererer til en kultur på arbejdspladsen, hvor man som medarbejder føler sig sikker på, at man ikke bliver nedgjort eller ydmyget, hvis man peger på en fejl, stiller spørgsmålstegn ved det det, der sker, eller deler en idé eller bekymring. Nytænkning og stærke faglige løsninger kræver både psykologisk tryghed, faglig dedikation og ikke mindst mod. Hvis man har sådan en kultur på arbejdspladsen, øges ikke kun trivsel og samarbejde, men også idéløsning og resultater kvalificeres.
Læs meget mere om psykologisk tryghed i artiklerne her.
Derfor skal vi sige vores mening
Psykologisk tryghed er naturligvis vigtigt på alle arbejdspladser, men det er særligt vigtigt, hvis man har et psykisk krævende arbejde – et mentalt risikojob. Det vil sige et arbejde, hvor man regelmæssigt bliver konfronteret med ulykker, trusler, traumer, overgreb, død eller andre voldsomme begivenheder, eller hvor der stilles store krav om indlevelse og krav om at håndtere andre menneskers smertefulde følelser. På sådanne arbejdspladser bliver det ekstra vigtigt, at man føler sig tryg - af mindst to årsager:
Ansatte i mentale højrisikojobs har ofte ansvar for beslutninger, der kan have langsigtede konsekvenser for dem, de skal hjælpe. Ansvar og magt er to sider af samme sag og kræver samvittighedsfulde og trygge professionelle, der skal kunne foretage kloge skøn og vurderinger for at kunne finde frem til den rigtige løsning. Et psykologisk utrygt arbejdsmiljø kan skabe medarbejdere/ledere, der ufrivilligt kommer til at svigte deres ansvar og dermed misbruge deres magt.
- For at bevare trivsel og et godt arbejdsmiljø
Psykologisk tryghed er ekstra vigtigt for ansatte i mentale højrisikojobs, fordi der er så tæt sammenhæng mellem den psykologiske tryghed og det psykiske arbejdsmiljø. Konfrontationen med voldsomme og måske traumatiske hændelser og mødet med andre menneskers tragedier udgør en risiko for udbrændthed, medfølelsestræthed, stress og i værste fald traumatisering af den professionelle. Fagfolk, der er under pres, forsøger ofte at skjule deres naturlige reaktionsmønstre og prøver i stedet at fremstå upåvirket. Det gør det svært for både lederen og kollegaen at opdage ubalancen.
Forebyggelse af mental slagside kræver en helhedsorienteret indsats, hvor alle i organisationen er bevidste om egne roller, ansvar og handlemuligheder. Det kræver psykologisk tryghed, faglig dedikation og en fælles aftale om altid at gå efter bolden og ikke manden.
Dagens indhold
På denne temadag sætter psykolog Rikke Høgsted fokus på, hvordan man sammen med sine kolleger i praksis kan styrke den psykologiske tryghed, så alles ressourcer bliver brugt, så de mennesker, man går på arbejde for at hjælpe, får så god og sikker en hjælp som overhovedet muligt.
Temadagen veksler mellem oplæg og øvelser og vil have sit fokus på det anvendelsesorienterede. Du vil blive præsenteret for metoder som ”Undtagelsen”, ”Lærerige maveplaskere”, ”Djævlens advokat”, ”Kunsten at få dårlige ideer” ”Kintsugi”, ”Høflige gule og røde kort” og ”Havnefest i Juelsminde”. Rikke Høgsted skriver i øjeblikket på en bog om emnet ”Tør I lade være – psykologisk tryghed i et belastningspsykologisk perspektiv”, og har derfor højaktuel viden og indsigt om emnet.
Målgruppe
Kurset retter sig mod ledere, HR, TR og medarbejdere, der arbejder med og interesserer sig for trivsel og psykologisk tryghed på arbejdspladsen.