Se også relevant kursus: Robuste skrøbelige ledere skaber bedre resultater
Bogen er overskueligt opdelt i 5 kapitler, samt der er tekstbokse undervejs der tilbyder: fordybelse, refleksion, værktøjer, vigtige pointer samt test dig selv bokse.
Highlights fra bogen
LIGA princippet. Her beskrives 4 niveauer i stressindsatsen (Leder, Individ, Gruppe, Arbejdsplads), som man som arbejdsplads kan tage afsæt i, når der skal udarbejdes en stresspolitik. Der beskrives hvor vigtigt det er, at lederne er klædt på til at tackle stress og om en bæredygtig stressindsats, hvor man som virksomhed skal forholde sig til grønne, gule og røde tiltag. Disse tiltag er gennemgående i hele bogen. Virksomheder har som regel styr på de røde tiltag (når medarbejderen er stressramt) men pointerer, at det jo er langt mere interessant og bæredygtigt at skærpe fokus på de grønne (forebyggelse) og gule tiltag (opdage stressramte) ud fra disse 2 principper beskriver bogen forslag til at opbygge en stresspolitik.
Et andet arbejdsredskab fra bogen: Arbejdspladsens stress arena. Stress-arenaen kan bruges som et afsæt til at kortlægge potentielle kilder til stress og målrette tiltag overfor stress. Den giver 4 forskellige indgange til stress: Krop – Psyke – Struktur – Kultur.
Tanken bag denne model er at sikre, at man som leder vænner sig til at anskue forskellige indgange til arbejdet med stress. Den beskriver meget uddybende de 4 forskellige felter og gav for mig, nogle nye måder at anskue stress på. Som terapeut faldt jeg over den psykiske vinkel, hvor de forklarer, at medarbejdernes værdier og leveregler (stammer fra den kognitive terapi) kan være med til at gøre os mere eller mindre robuste eller sårbare, overfor pres og udfordringer i hverdagen, hvilket er en vigtig vinkel at ha med sig som leder.
I et af bogens kapitler dykker de mere uddybende ned i, at beskrive, hvad stress egentlig er, og hvordan det kan påvirke os fysisk. De taler om TRF modellen (trivsels, risiko og farezonen) og hvilke tegn hos medarbejderne, der tilhører de forskellige zoner, de skriver om TRF modellen i forhold til dig som leder, og hvad dine opgaver er i forhold til dine medarbejdere, når de er i de forskellige zoner.
Dette kapitel synes jeg er meget inspirerende og brugbart, da de kommer med mange konkrete værktøjer til arbejdet som leder.
Det sidste de skriver om i bogen, er måske det de fleste ledere glemmer i en travl hverdag… nemlig at ha fokus på sig selv og ens egen stress. Den har diverse interessante tests, hvor de kommer rundt om dine egene stresssymptomer – din personlighedsprofil og hvordan den er brugbar i din ledelsesstil. Det sidste kapitel runder bogen rigtig godt af.
Hvorfor så læse denne bog, frem for andre bøger om stress?
Den er meget overskuelig og adskiller sig ved at indeholde mange tekstbokse med vigtige pointer, værktøjer og test man kan ta som leder. De forslag den komme med mht. til stresspolitik, er godt beskrevet og relativt nemme at starte op med på arbejdspladsen. Bogen har en meget vigtig pointe til os ledere:
Kend dine egne symptomer på stress, når du bliver opmærksom på disse, kan du være en bedre leder over for dine stressede medarbejdere.
Se også relevant kursus: Unik sammensat temadag med Arne Nielsson og Chris MacDonald