Boganmeldelse: Lederens stresshåndbog - Seminarer
Alle nyheder
Artikel

Boganmeldelse: Lederens stresshåndbog

Her får du en anmeldelse af bogen "Lederens stresshåndbog" fra psykoterapeut Betina Buono, som til dagligt arbejder som forstander.

Lederens stresshåndbog
Af Betina Buono, forstander, metakognitiv psykoterapeutDer er skrevet mange bøger om stress, men vil tillade mig at fremhæve ”Lederens stresshåndbog” af Michael Martini Jørgensen, Mads Krarup og Caroline Ahlgren Tøttrup, da den kan bruges som et konkret arbejdsredskab. Den går tæt på os som ledere, og vores ansvar i forhold til stress, samt beskriver og kommer med redskaber til hvordan vi skal forholde os til vores egen stress, for at kunne håndtere medarbejdernes.

Se også relevant kursus: Robuste skrøbelige ledere skaber bedre resultater

Bogen er overskueligt opdelt i 5 kapitler, samt der er tekstbokse undervejs der tilbyder:  fordybelse, refleksion, værktøjer, vigtige pointer samt test dig selv bokse.

Highlights fra bogen

LIGA princippet. Her beskrives 4 niveauer i stressindsatsen (Leder, Individ, Gruppe, Arbejdsplads), som man som arbejdsplads kan tage afsæt i, når der skal udarbejdes en stresspolitik. Der beskrives hvor vigtigt det er, at lederne er klædt på til at tackle stress og om en bæredygtig stressindsats, hvor man som virksomhed skal forholde sig til grønne, gule og røde tiltag. Disse tiltag er gennemgående i hele bogen. Virksomheder har som regel styr på de røde tiltag (når medarbejderen er stressramt) men pointerer, at det jo er langt mere interessant og bæredygtigt at skærpe fokus på de grønne (forebyggelse) og gule tiltag (opdage stressramte) ud fra disse 2 principper beskriver bogen forslag til at opbygge en stresspolitik.

Et andet arbejdsredskab fra bogen: Arbejdspladsens stress arena. Stress-arenaen kan bruges som et afsæt til at kortlægge potentielle kilder til stress og målrette tiltag overfor stress. Den giver 4 forskellige indgange til stress: Krop – Psyke – Struktur – Kultur.

Tanken bag denne model er at sikre, at man som leder vænner sig til at anskue forskellige indgange til arbejdet med stress. Den beskriver meget uddybende de 4 forskellige felter og gav for mig, nogle nye måder at anskue stress på. Som terapeut faldt jeg over den psykiske vinkel, hvor de forklarer, at medarbejdernes værdier og leveregler (stammer fra den kognitive terapi) kan være med til at gøre os mere eller mindre robuste eller sårbare, overfor pres og udfordringer i hverdagen, hvilket er en vigtig vinkel at ha med sig som leder.

I et af bogens kapitler dykker de mere uddybende ned i, at beskrive, hvad stress egentlig er, og hvordan det kan påvirke os fysisk. De taler om TRF modellen (trivsels, risiko og farezonen) og hvilke tegn hos medarbejderne, der tilhører de forskellige zoner, de skriver om TRF modellen i forhold til dig som leder, og hvad dine opgaver er i forhold til dine medarbejdere, når de er i de forskellige zoner.

Dette kapitel synes jeg er meget inspirerende og brugbart, da de kommer med mange konkrete værktøjer til arbejdet som leder.

Det sidste de skriver om i bogen, er måske det de fleste ledere glemmer i en travl hverdag… nemlig at ha fokus på sig selv og ens egen stress. Den har diverse interessante tests, hvor de kommer rundt om dine egene stresssymptomer – din personlighedsprofil og hvordan den er brugbar i din ledelsesstil. Det sidste kapitel runder bogen rigtig godt af.

Hvorfor så læse denne bog, frem for andre bøger om stress?

Den er meget overskuelig og adskiller sig ved at indeholde mange tekstbokse med vigtige pointer, værktøjer og test man kan ta som leder. De forslag den komme med mht. til stresspolitik, er godt beskrevet og relativt nemme at starte op med på arbejdspladsen. Bogen har en meget vigtig pointe til os ledere:

Kend dine egne symptomer på stress, når du bliver opmærksom på disse, kan du være en bedre leder over for dine stressede medarbejdere.

Se også relevant kursus: Unik sammensat temadag med Arne Nielsson og Chris MacDonald

Relevante arrangementer

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker
Kursus

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker

Jylland & Sjælland

Hvordan sikrer du et trygt og givende relationsarbejde med mennesker, der bærer på et traume? Her kommer den traumebevidste tilgang ind i billedet, og det er netop den, du lærer at anvende på dette kursus.

Det er psykolog Camilla Bechsgaard, der står ved det faglige ror, og hun giver dig:

Et afsæt til at undgå retraumatisering og til at møde borgeren med anerkendelse og forståelse Redskaber til at styrke dit professionelle nærvær og egne reaktioner i mødet med borgeren Viden om, hvordan du arbejder traumebevidst, så du kan genkende traumereaktioner En konkret tilgang til at skabe tillid og tryghed hos mennesker med traumer Kendskab til traumers effekt på individet

Vil du vide mere om kurset? Så læs med herunder.

 

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-grey

5 ud af 6 stjerner

Læs mere
Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge
Kursus

Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge

Jylland & Sjælland

Fællesskaber har en stor betydning for børn og unges trivsel. Så hvordan arbejder du helt konkret med fælleskabsfremmende didaktik og pædagogik, der fremmer trivslen for børn og unge? Dét gør Tine Basse Fisker, ph.d. i pædagogisk psykologi, dig klogere på med kurset her.

På kursusdagen stiller vi skarpt på trivsel og tilhørsforhold, mistrivsel og fravær – både de teoretiske perspektiver bag symptomerne, men i lige så høj grad, hvilke konkrete tilgange, du kan anvende.

I løbet af dagen dykker du og de andre kursister bl.a. ned i:

Fællesskaber på godt og ondt Trivsel i tal Skærmbrug, trivsel og fællesskaber Fællesskabende pædagogik og didaktik Forskellen på at se børn og se MED børn

Med fra kurset tager du også en idébank til forankring i din hverdag.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet
Kursus

Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet

Jylland & Sjælland

Skab styrkede indsatser og tryghed for sårbare gravide med psykosociale problemstillinger og rusmiddelproblematikker gennem den traumebevidste tilgang og tværfagligt samarbejde.

Dét er netop fokus på dette kursus i selskab med Anna-Katherine Højland, klinisk psykolog og jordemoder, og Michela Wedel, socialrådgiver og stifter af foreningen for Fremtidens Børn.

De sørger for, at du som deltager bl.a. bliver klædt på med:

Et traumebevidst perspektiv i mødet med den gravide/familien, hvor der (også) er rusmiddelproblematikker til stede Indsigt i greb til et trygt og transparent rum, hvor tillid kan opbygges Viden om mentalisering og følelsesmæssig regulering ift. tilknytning og omsorg Viden om tilgængelige vejledninger, lovgrundlag og muligheder for sparring som fagperson i kontakten med en sårbar gravid kvinde Tips og inspiration til troværdig kommunikation med den gravide/familien: bevidsthed om sprog og kropssprog
Læs mere
OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer
Kursus

OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer

Jylland & Sjælland

Det kan være komplekst at arbejde med mennesker med OCD – bl.a. fordi man som fagperson helt utilsigtet kan forstærke og vedligeholde symptomerne. På denne kursusdag præsenterer psykolog Hjalti Jonsson dig for alternative måder at intervenere og bidrager med redskaber til at arbejde med at forbedre din praksis.

Mere konkret betyder det, at du får:

Viden om OCD; årsager, symptomer og mekanismer, som vedligeholder og forstærker lidelsen – med en hel masse eksempler fra praksis Kendskab til forskelle, ligheder og evt. overlap med andre diagnoser Viden om, hvordan du og dine kolleger utilsigtet kan blive viklet ind i OCD-symptomerne og blive en del af de mønstre, som vedligeholder og forstærker symptomerne Viden om og redskaber til, hvad du kan gøre for at støtte og hjælpe den OCD-ramte. Hvilke behandlingsmetoder- og tilgange er mest virksomme ift. OCD?

Vil du vide mere? Så læs med lige herunder.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere