Boganmeldelse: Lederens stresshåndbog - Seminarer
Alle nyheder
Artikel

Boganmeldelse: Lederens stresshåndbog

Her får du en anmeldelse af bogen "Lederens stresshåndbog" fra psykoterapeut Betina Buono, som til dagligt arbejder som forstander.

Lederens stresshåndbog
Af Betina Buono, forstander, metakognitiv psykoterapeutDer er skrevet mange bøger om stress, men vil tillade mig at fremhæve ”Lederens stresshåndbog” af Michael Martini Jørgensen, Mads Krarup og Caroline Ahlgren Tøttrup, da den kan bruges som et konkret arbejdsredskab. Den går tæt på os som ledere, og vores ansvar i forhold til stress, samt beskriver og kommer med redskaber til hvordan vi skal forholde os til vores egen stress, for at kunne håndtere medarbejdernes.

Se også relevant kursus: Robuste skrøbelige ledere skaber bedre resultater

Bogen er overskueligt opdelt i 5 kapitler, samt der er tekstbokse undervejs der tilbyder:  fordybelse, refleksion, værktøjer, vigtige pointer samt test dig selv bokse.

Highlights fra bogen

LIGA princippet. Her beskrives 4 niveauer i stressindsatsen (Leder, Individ, Gruppe, Arbejdsplads), som man som arbejdsplads kan tage afsæt i, når der skal udarbejdes en stresspolitik. Der beskrives hvor vigtigt det er, at lederne er klædt på til at tackle stress og om en bæredygtig stressindsats, hvor man som virksomhed skal forholde sig til grønne, gule og røde tiltag. Disse tiltag er gennemgående i hele bogen. Virksomheder har som regel styr på de røde tiltag (når medarbejderen er stressramt) men pointerer, at det jo er langt mere interessant og bæredygtigt at skærpe fokus på de grønne (forebyggelse) og gule tiltag (opdage stressramte) ud fra disse 2 principper beskriver bogen forslag til at opbygge en stresspolitik.

Et andet arbejdsredskab fra bogen: Arbejdspladsens stress arena. Stress-arenaen kan bruges som et afsæt til at kortlægge potentielle kilder til stress og målrette tiltag overfor stress. Den giver 4 forskellige indgange til stress: Krop – Psyke – Struktur – Kultur.

Tanken bag denne model er at sikre, at man som leder vænner sig til at anskue forskellige indgange til arbejdet med stress. Den beskriver meget uddybende de 4 forskellige felter og gav for mig, nogle nye måder at anskue stress på. Som terapeut faldt jeg over den psykiske vinkel, hvor de forklarer, at medarbejdernes værdier og leveregler (stammer fra den kognitive terapi) kan være med til at gøre os mere eller mindre robuste eller sårbare, overfor pres og udfordringer i hverdagen, hvilket er en vigtig vinkel at ha med sig som leder.

I et af bogens kapitler dykker de mere uddybende ned i, at beskrive, hvad stress egentlig er, og hvordan det kan påvirke os fysisk. De taler om TRF modellen (trivsels, risiko og farezonen) og hvilke tegn hos medarbejderne, der tilhører de forskellige zoner, de skriver om TRF modellen i forhold til dig som leder, og hvad dine opgaver er i forhold til dine medarbejdere, når de er i de forskellige zoner.

Dette kapitel synes jeg er meget inspirerende og brugbart, da de kommer med mange konkrete værktøjer til arbejdet som leder.

Det sidste de skriver om i bogen, er måske det de fleste ledere glemmer i en travl hverdag… nemlig at ha fokus på sig selv og ens egen stress. Den har diverse interessante tests, hvor de kommer rundt om dine egene stresssymptomer – din personlighedsprofil og hvordan den er brugbar i din ledelsesstil. Det sidste kapitel runder bogen rigtig godt af.

Hvorfor så læse denne bog, frem for andre bøger om stress?

Den er meget overskuelig og adskiller sig ved at indeholde mange tekstbokse med vigtige pointer, værktøjer og test man kan ta som leder. De forslag den komme med mht. til stresspolitik, er godt beskrevet og relativt nemme at starte op med på arbejdspladsen. Bogen har en meget vigtig pointe til os ledere:

Kend dine egne symptomer på stress, når du bliver opmærksom på disse, kan du være en bedre leder over for dine stressede medarbejdere.

Se også relevant kursus: Unik sammensat temadag med Arne Nielsson og Chris MacDonald

Relevante arrangementer

Når traumer sætter sig i kroppen
Kursus

Når traumer sætter sig i kroppen

Jylland & Sjælland

Opnå en større forståelse for kroppens reaktioner på traumer, så du kan være med til at styrke trivslen for børn, unge og voksne med traumer. Det sker på denne kursusdag, der tager afsæt i den psykosomatiske traumemodel.

Din underviser er speciallæge i børne- og ungdomspsykiatri Gitte Retbøll, og hun sørger for, at du får:

Indsigt i, hvordan du kan tale om traumer og et indblik i, hvordan traumer opstår i barndommen og følger mennesker op igennem livet  Indsigt i, hvorfor det er vigtigt at spørge “Hvad er der sket dig”, når du møder en person med et traume  Indsigt i, hvordan kroppen reagerer på traumer, f.eks. barndomstraumer  Viden om, hvordan traumer sætter sig i kroppen som eksempelvis smerter eller ubehag  Viden om, hvordan smerterne forløses, når traumet behandles 

 

Læs mere
DLD – en overset sproglig udviklingsforstyrrelse
Kursus

DLD – en overset sproglig udviklingsforstyrrelse

Jylland & Sjælland

Det anslås, at 7-8% af alle børn har Developmental Language Disorder (DLD), udviklingsmæssig sprogforstyrrelse. Der er dog tale om et skjult handicap, som ofte er svært at opdage. Tag derfor med på denne temadag, som giver dig kompetencer til at spotte og hjælpe børn og unge med DLD. Mere konkret får du:

Viden om generel og forsinket sprogudvikling hos børn Konkret og håndgribelig viden om DLD Redskaber til at spotte de børn, som har brug for hjælp En lang række konkrete og praksisnære tips til, hvordan du kan hjælpe børn med DLD Gode tips til at finde yderligere viden om DLD

Underviser på dagen er ph.d. og audiologopæd Trine Printz.

Læs mere
Traumer og deres effekt på borgere og fagprofessionelle
Kursus

Traumer og deres effekt på borgere og fagprofessionelle

Jylland & Sjælland

Jo mere du ved og forstår om traumer, des bedre kan du gøre en vedvarende forskel for dine borgere og samtidig passe på dig selv i relationen. Kom derfor med på disse temadage i selskab med Louise Brückner Wiwe, specialist i neuropsykologi og psykopatologi, samt Camilla Bechsgaard, cand.psyk. og VISO-specialist.

Ved at tilmelde dig får du to temadage, hhv. en teoridag og en praksisdag, og efter dagene har du:

Opnået en teoretisk forståelse for sammenhængen mellem traumer og udviklingen af bl.a. hjernen, personlighed, sindslidelser, misbrug og spiseforstyrrelser Fået kendskab til ICD-11’s diagnoser af PTSD og kompleks PTSD og kan anvende analyseredskaber til at skabe overblik over borgernes liv og yde støtte Fået indblik i, hvordan du kan være med til at skabe optimale betingelser for en hverdag, som hjælper til at forstå traumernes effekt på nutiden og mindsker effekterne af borgernes traumehåndtering
Læs mere
Skab RO hos borgere med psykiske lidelser
Kursus

Skab RO hos borgere med psykiske lidelser

Jylland & Sjælland

Kom med på dette kursus og få en praksisnær introduktion til træningsmetoden RO-lates, som genskaber kontakten til kroppen.

Når du deltager på kurset, opnår du:

Viden om sammenhængen mellem krop og sind Konkrete redskaber til, hvordan du arbejder ud fra metodens principper Mulighed for at afprøve metoden i praksis

Få mere at vide på siden herunder.

Læs mere