Fire skarpe til Arne Nielsson, ti-dobbelt verdensmester, olympisk sølvvinder i kanoroning og certificeret kognitiv coach. Her kan du læse om, hvad der karakteriserer et vinderteam, hvad en god ledelse er, og vigtigheden af samtidig at sætte fokus på trivsel i teamet.Hvad karakteriserer en vinderkultur i et team?
En vinderkultur er det at have lysten til at hjælpe hinanden med at få succes. I et vinderteam bør og skal man kunne vise sårbarhed – man skal turde at blotte sig – hvad er jeg god til, og hvad er jeg ikke så god til. Det er vigtigt, at være bevidst om hinanden i teamet – jo mere, man ved om hinanden, jo mere kan man spille hinanden gode. I en vinderkultur tør man at sætte sig ambitiøse mål, men man skal vide, hvorfor de pågældende mål er sat. De fleste ved godt, hvad målet er, og hvordan man gør det, men de ved ikke, hvorfor de gør det. Jo større hvorfor’et er, jo større ejerskab skabes der i teamet.
For at skabe en vinderkultur kræver det en god ledelse. En god ledelse er karakteriseret ved, at der ledes med gennemsigtighed og ingen skjult dagsorden, som ingen kan forholde sig til, for det skaber demotivation. Gode ledere siger så meget af sandheden, som de nu kan. Gode ledere tør også at fortælle de dårlige nyheder. Det kan godt gøres på en motiverende måde.
For at have et godt team, skal man have gode medarbejdere. Men hvordan skaber lederen en god medarbejder?
Ved at fremelske selvværd hos medarbejderen – en følelse af at være god nok. Jo bedre lederen forstår den enkelte persontype og personlighed, jo bedre kan lederen skabe motivation. For nogle medarbejdere kan det være tryghed, for andre tid til refleksion, eller handlekraft samt medbestemmelse og for andre igen ros/anerkendelse eller frihed. Jo bedre lederen kender sine medarbejdere, jo bedre kan lederen skabe en god stab til teamet. Interessen for mennesker er en vigtig egenskab at have som leder.
Kan du nævne de tre vigtigste ledelsesredskaber til skabelsen af et vinderteam, der præsterer og samtidig trives?
- Sørg for at have en fælles retning.
2. Skab en hverdags-kultur, hvor alle både tør at lege og at være frustrerede sammen og samtidig acceptere, at det også er en del af rejsen mod målet.
3. Hav tydelige delmål, så alle kan følge, at teamet er på rette vej. Mange ved godt, hvilken vej de skal, men er i tvivl om, hvorvidt de er på rette vej.
Hvorfor skal man som leder deltage på denne dag?
Fordi lederen får værktøjer, inspiration og motivation til at blive ved med at udvikle sig. En dygtig leder lykkedes oftere og en leder, der lykkedes har flere gode dage, der smitter af på omgivelserne – både på arbejdspladsen og i familien. En leder, der lykkes, øger sit selvværd og sin personlige livskvalitet. Så alt i alt får man som leder viden og inspiration til at blive en bedre udgave af sig selv både på jobbet og i familien og dermed opnå større livskvalitet.
Mød to af landets mest forespurgte foredragsholdere Arne Nielsson og Chris MacDonald – Læs mere her!