E-mail blev ikke sendt!
Prøv venligst igen.
 
Tak for din besked!
Vi svarer hurtigst
muligt tilbage.

Havnegade 90
5000 Odense C
Telefon 66 15 90 43
Fax 66 15 96 49
CVR 29621896
seminarer@seminarer.dk

Indsend
< Artikler fra Seminarer.dk – Kategorioversigt / Hans Henrik Knoop: Positiv psykologi var en vej ud af mismodet

Hans Henrik Knoop: Positiv psykologi var en vej ud af mismodet

For Hans Henrik Knoop blev mødet med positiv psykologi afgørende for hans arbejdsliv.

Mange psykologer var ved at miste arbejdsglæden, fordi der var et overvældende fokus på det, der ikke fungerede.

Sådan ser Hans Henrik Knoop tilbage på 1990’erne, hvor han selv som ung psykolog stiftede bekendtskab med positiv psykologi.

“Jeg hørte om det kort efter, at idéen kom frem for cirka 20 år siden. På det tidspunkt arbejdede jeg sammen med nogle af de folk, som blev afgørende for udviklingen af positiv psykologi, og jeg så det som en naturlig udvikling af det, vi lavede i forvejen, men også som et led i opgøret med det mismod, som var ved at brede sig: Den psykologiske behandlingsverden blev mørkere og mørkere, der var mere og mere fokus på tristhed og depression samtidigt med at sagstyngden voksede. Kun en meget lille del af pengene blev brugt på forebyggelse, mens den altovervejende del af budgettet var rettet mod behandling efter skaderne var sket. Det kan ikke undre, at mange inklusive jeg selv tog mod positiv psykologi med kyshånd”, fortæller Hans Henrik Knoop.

Tilhængerne af positiv psykologi underbyggede bl.a. deres argumenter med hvor mange studier af sygdom der var lavet i forhold til studier af livets lysere sider. En optælling for perioden 1967 til 2000 viste, at der var 54.040 studier af depression og 415 af nydelse.

Hans Henrik Knoop er underviser på vores store positiv psykologi konference sammen med Martin Seligman. Læs mere om dagen her!

En vej op af hullet

De nye strømninger i psykologien blev afgørende for Hans Henrik Knoop:

“Der var pludselig nye veje ud i lyset. Der var et momentum. Der var en måde at tænke på, som var så livsbekræftende, at den i mine og rigtig mange andres ører talte for sig selv. Så det har jeg arbejdet med lige siden”.

Hans Henrik Knoop er i dag ansat på Aarhus Universitet på DPU, Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse, hvor han forsker i positiv psykologi og underviser på masteruddannelsen i positiv psykologi.

Han har været præsident for European Network for Positive Psychology og siddet i bestyrelsen for den internationale forening for positiv psykologi (IPPA) fra dens grundlæggelse i 2007.

Nogle af de oplevelser med positiv psykologi, som gjorde størst indtryk på ham, var læsning af bøgerne Flow: The Psychology of Optimal Experience og The Evolving Self af Mihaly Csikszentmihalyi.

“Jeg kan huske, at jeg tænkte, at det var da fantastisk, at man kunne skrive så enkelt om noget så storslået, og at man kunne gribe så meget af videnskaben, på måder som var så relativ let tilgængelig uden at forsimple eller reducere noget”, fortæller Knoop.

Han har selv siden midten af 1990’erne arbejdet sammen med professorerne Howard Gardner, William Damon og den føromtalte Mihaly Csikszentmihalyi i The Good Work Project, som blev en væsentlig del af fundamentet for positiv psykologi.

Seligmans store betydning

Knoop er en af oplægsholderne, når den amerikanske professor og en af grundlæggerne af positiv psykologi Martin Seligman kommer til Danmark næste år på en konference arrangeret af Seminarer.dk. Læs mere om konferencen her!

De to har også siddet sammen i bestyrelsen for den internationale positiv psykologi-forening i 10 år fra 2007 til 2017.

Hans Henrik Knoop glæder sig til gensynet med Seligman:

“Jeg vil selv betragte det som en enestående mulighed for at få førstehåndsviden om, hvad vi ved om menneskelig trivsel i dag, og hvad vi kan gøre som enkeltpersoner og som arbejdsplads og som samfund for at fungere godt i hverdagen. Det er førsteklasses videnskab serveret af en hovedperson i det her videnskabelige felt”, siger han.

Han fremhæver blandt andet Seligmans forskning i optimisme.

“Den påviste, at det at have en grundlæggende tro på, at det er umagen værd at gøre sig umage, er helt afgørende for, hvordan ens liv kommer til at udfolde sig. Det er næsten uhyggeligt, hvor meget det betyder. Det er forskning, som har taget fart siden positiv psykologi opstod, men som han allerede påbegyndte med sine skelsættende studier af lært hjælpeløshed i slutningen af 1960’erne. Og så var det altså Seligman, der som formand for den amerikanske psykologforening fra 1998 til 2000 gjorde det til sin missionserklæring at skabe en bedre balance mellem det positive og det negative i psykologien, hvilket blev begyndelsen til positiv psykologi som videnskabeligt fagområde. Så han har haft meget stor indflydelse”, understreger Hans Henrik Knoop.

Blå bog – Hans Henrik Knoop

 • Bor i Rønde på Djursland med sin kone Anne Kirketerp.
 • Er lektor med særlige kvalifikationer på DPU, Aarhus Universitet og ekstraordinær professor på North-West University, Sydafrika.
 • Forsker for tiden især i trivsel og resiliens hos skoleelever.
 • Underviser på masteruddannelsen i positiv psykologi.
 • Var præsident for European Network for Positive Psychology i to perioder fra 2010 til 2014.
 • Har været medlem af bestyrelsen for IPPA, International Positive Psychology Association, fra 2007 til 2017 og rådgiver fortsat foreningen.

Vil du opleve Hans Henrik Knoop og Martin Seligman på samme konference? Så har du en helt unik chance for at opleve dem begge den 19. september 2019 i København. Læs mere om konferencen her!

 • Relevante kurser

  Martin Seligman
  Martin Seligman og positiv psykologi


 • Se alle aktuelle kurser, temadage og konferencer fra Seminarer.dk her

 • Blogkategorier

Gå til top