Alle nyheder
Artikel

Robusthed i praksis – boganmeldelse

Hvordan bliver du mere robust? Det er i fokus i bogen "Robusthed i praksis". Her får du en boganmeldelse fra en af vores kunder.

Robusthed i praksis
Af  Sille Trohl, pædagogisk supervisor“Robusthed i Praksis – Individuelt og kollektiv” er skrevet af Malene Mygind og Frans Ørsted Andersen (red) og udgivet på Forlaget Mindspace.

Bogen er en lille grå sag, der umiddelbart ikke ser ud af meget, og heller ikke virker særlig tiltrækkende, men allerede i det første kapitel bliver man fanget af det klare letforståelige sprog og de gode budskaber.

Se også relevant konference: Martin Seligman og positiv psykologi

Gennem 10 kapitler giver bogens 11 forfattere forskellige forklaringer og bud på robusthed og hvorfor det måske nu er vigtigere end nogensinde før at få sat fokus på hvordan vi både hver især og i fællesskab kan udvikle og styrke robusthed.

Bogen “Robusthed i praksis”

Bogen indledes med at forklare forskellen på den mentale og den fysiske robusthed og hvordan de to typer gensidigt forstærker hinanden, idet et godt helbred gør det lettere at håndtere mentale udfordringer, mens et lyst og optimistisk sind oftest møder modgang og svære livsomstændigheder med en tro på at de nok skal komme godt igennem det.

Dette leder så til det store og interessante spørgsmål om hvorfor nogle mennesker forekommer mere robuste og kan klare et utal af svære livsomstændigheder og stadig bevare både håb og optimisme, mens andre hurtigt bliver påvirket og knækker af en smule modgang?

I følge flere forskere bestemmes robusthed 50% af gener, 10% af livsomstændigheder og 40% af hvordan vi tackler udfordringer og modstand. Dvs at vi ud fra det faktisk selv har en ret stor indflydelse på vores trivsel og lykke hvis vi arbejder målrettet på det.

Dette giver bogen flere gode bud på og med specifikke øvelser og anvisninger bliver man ledt igennem vigtigheden af følelsesregulering, positiv kommunikation og problemløsningsstrategier til at (gen)finde det menings- og betydningsfulde i både arbejds- og privatliv.

Se også relevant kursus: Forebyg stress med udgangspunkt i metakognitiv psykologi

De 24 karakterstyrker

Specielt synes jeg at afsnittet med de 24 karakterstyrker er ret interessant. Her kan man gennem 3 faser : kortlægning, udforskning og anvendelse, bliver klogere på sig selv og og efterfølgende arbejde med de styrker man enten ønsker at forstærke eller reducere.

Evnen til at håndtere og regulere følelser og impulser anses som en af det helt centrale faktorer bag robusthed. Et velreguleret nervesystem betyder et væsentligt lavere kortisolniveau, der igen er udtryk for at man er langt bedre til håndtere modgang, stress, vrede og angst langt bedre end personer med lav impulshæmning og følelsesforvaltning

En anden vigtig faktor for vores trivsel og robusthed at tilstedeværelsen af positive sociale relationer. “ Andre mennesker er den bedste medicin mod livets nedture” som en nu afdød amerikansk professor sagde. Og relationer gør noget godt for os. Både for vores psyke, vores fysik og vores robusthed. Alt modgang og sorger bliver lettere at bære, hvis man har nogen at dele det med.

Bogen sluttes meget relevant af med at kigge på hvad der kan gøres ude på de mange arbejdspladser hvor ressourcerne bliver færre og presset stiger – hvordan sikres det at virksomhederne kan blive bedre til at levere det efterspurgte uden at det koster sygemeldinger blandt medarbejderne?

Klart budskab

Her er budskab helt klart, at det ikke kun er op til den enkelte medarbejder at udvikle og styrke sin robusthed, men at det derimod er både en virksomheds- og samfundsmæssig opgave at få skabt en kultur, der sikre en langt bedre balance mellem ressourcer og krav.

Alt i alt byder bogen i løbet af de 233 forholdsvis let-læste sider på mange gode eksempel, øvelser og refleksioner, der helt sikket vil kunne vække genklang hos langt de fleste der arbejder enten som ledelse eller medarbejder indenfor de såkaldte højrisiko-erhverv.

Der er i hvertfald ingen tvivl om at robusthed forekommer mere nødvendig end nogenside og bogen her kan derfor være en god hjælp til at få fokus på vores egen robusthed.

Se også relevant konference: Martin Seligman og positiv psykologi

Relevante arrangementer

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker
Kursus

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker

Jylland & Sjælland

Hvordan sikrer du et trygt og givende relationsarbejde med mennesker, der bærer på et traume? Her kommer den traumebevidste tilgang ind i billedet, og det er netop den, du lærer at anvende på dette kursus.

Det er psykolog Camilla Bechsgaard, der står ved det faglige ror, og hun giver dig:

Et afsæt til at undgå retraumatisering og til at møde borgeren med anerkendelse og forståelse Redskaber til at styrke dit professionelle nærvær og egne reaktioner i mødet med borgeren Viden om, hvordan du arbejder traumebevidst, så du kan genkende traumereaktioner En konkret tilgang til at skabe tillid og tryghed hos mennesker med traumer Kendskab til traumers effekt på individet

Vil du vide mere om kurset? Så læs med herunder.

 

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-grey

5 ud af 6 stjerner

Læs mere
Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge
Kursus

Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge

Jylland & Sjælland

Fællesskaber har en stor betydning for børn og unges trivsel. Så hvordan arbejder du helt konkret med fælleskabsfremmende didaktik og pædagogik, der fremmer trivslen for børn og unge? Dét gør Tine Basse Fisker, ph.d. i pædagogisk psykologi, dig klogere på med kurset her.

På kursusdagen stiller vi skarpt på trivsel og tilhørsforhold, mistrivsel og fravær – både de teoretiske perspektiver bag symptomerne, men i lige så høj grad, hvilke konkrete tilgange, du kan anvende.

I løbet af dagen dykker du og de andre kursister bl.a. ned i:

Fællesskaber på godt og ondt Trivsel i tal Skærmbrug, trivsel og fællesskaber Fællesskabende pædagogik og didaktik Forskellen på at se børn og se MED børn

Med fra kurset tager du også en idébank til forankring i din hverdag.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet
Kursus

Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet

Jylland & Sjælland

Skab styrkede indsatser og tryghed for sårbare gravide med psykosociale problemstillinger og rusmiddelproblematikker gennem den traumebevidste tilgang og tværfagligt samarbejde.

Dét er netop fokus på dette kursus i selskab med Anna-Katherine Højland, klinisk psykolog og jordemoder, og Michela Wedel, socialrådgiver og stifter af foreningen for Fremtidens Børn.

De sørger for, at du som deltager bl.a. bliver klædt på med:

Et traumebevidst perspektiv i mødet med den gravide/familien, hvor der (også) er rusmiddelproblematikker til stede Indsigt i greb til et trygt og transparent rum, hvor tillid kan opbygges Viden om mentalisering og følelsesmæssig regulering ift. tilknytning og omsorg Viden om tilgængelige vejledninger, lovgrundlag og muligheder for sparring som fagperson i kontakten med en sårbar gravid kvinde Tips og inspiration til troværdig kommunikation med den gravide/familien: bevidsthed om sprog og kropssprog
Læs mere
OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer
Kursus

OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer

Jylland & Sjælland

Det kan være komplekst at arbejde med mennesker med OCD – bl.a. fordi man som fagperson helt utilsigtet kan forstærke og vedligeholde symptomerne. På denne kursusdag præsenterer psykolog Hjalti Jonsson dig for alternative måder at intervenere og bidrager med redskaber til at arbejde med at forbedre din praksis.

Mere konkret betyder det, at du får:

Viden om OCD; årsager, symptomer og mekanismer, som vedligeholder og forstærker lidelsen – med en hel masse eksempler fra praksis Kendskab til forskelle, ligheder og evt. overlap med andre diagnoser Viden om, hvordan du og dine kolleger utilsigtet kan blive viklet ind i OCD-symptomerne og blive en del af de mønstre, som vedligeholder og forstærker symptomerne Viden om og redskaber til, hvad du kan gøre for at støtte og hjælpe den OCD-ramte. Hvilke behandlingsmetoder- og tilgange er mest virksomme ift. OCD?

Vil du vide mere? Så læs med lige herunder.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere