På den første del af dagen ser Anna-Katherine Højland nærmere på teoretiske aspekter af mødet mellem fagprofessionelle og den gravide kvinde samt vordende familie i både et eksistentielt fænomenologisk perspektiv og et traumebevidst perspektiv.
Vi fokuserer på den tidlige relationsudvikling med det ufødte barn, på relationsdannelsen efter fødsel og den postnatale tilknytning. Samtidig udfoldes mentaliseringsbegrebet i forhold til forældre-barn-relationen, og vi ser på, hvordan vi kan hjælpe forældre med egen indre lidelse og vanskeligheder i en relationsstøttende indsats med fokus på det sårbare barns signaler og behov.
Traumer, livssituation og tilknytningshistorik hos sårbare forældre kan påvirke mentaliseringsevnen negativt. Det er vigtigt, at arbejdet i graviditet og barselsperiode tilrettelægges med blik for dette. Graviditet er en periode, hvor der er forøget risiko for en aktivering og reaktivering af psykiske sygdomme og symptomer, og hvor tidligere traumer kan spille en stor rolle for, hvordan samarbejdet forløber fremadrettet med den gravide og den vordende familie.
Det er derfor også af stor betydning, at du selv som fagperson er bevidst om, hvad du bærer med ind i mødet med familien, og hvad der kan aktiveres i dig i disse møder. For hvilken forestilling og fortælling kommer du selv med, og er der noget, du ubevidst kan komme til at trigge hos kvinden?
Anna-Katherine Højland giver dig indsigt i:
- Et eksistentielt-fænomenologisk perspektiv i mødet med familien, hvor der (også) er rusmiddelproblematikker til stede
- Et traumebevidst perspektiv
- At genbesøge traumer kort som et afsæt for at forstå familiens historik og skabe tilpassede indsatser
- Greb til et trygt og transparent rum, hvor tillid kan opbygges
- Mentalisering og følelsesmæssig regulering i forhold til tilknytning og omsorg
- Compassionfokuseret arbejde i det relationelle møde
Oprigtighed skaber bedre betingelser for samarbejde
Anden del af dagen byder på praksisnære perspektiver, hvor Michela Wedel giver konkrete tips til at undgå faldgruberne i det helhedsorienterede relationsarbejde samt inspiration til oprigtig og pålidelig kommunikation.
Michela Wedel har 12 års praksisnær erfaring med udsatte gravides komplekse problemstillinger og kender vigtigheden af et stærkt tværfagligt samarbejde omkring barn og familie. På kursusdagen belyser hun, hvordan man fagprofessionelt skaber de bedste forudsætninger for forebyggelse – både for barn og forældre.
Michela Wedel deler ud af konkrete metoder og tilgange til styrket samarbejde og gennemskuelighed for borgeren og dykker ned i:
- Tilgængelige vejledninger, lovgrundlag og muligheder for sparring som fagperson i kontakten med en sårbar, gravid kvinde (eksempelvis rusmidler, tilbageholdelse med samtykke, urinscreeninger, Barnets Lov ift. målgruppen)
- Det tværfaglige samarbejde i praksis: hvordan undgår vi risikoen fra faglig splitting (både bevidst og ubevidst)?
- Hvordan vi holder fokus på barnets ret og tarv
- Relationel koordinering: opmærksomhed på at sætte sig ind i hinandens sted i alt samarbejdet omkring en familie - kortlægning af alle samarbejdspartnere, netværk og en helhedsorienteret tilgang
- Tips og inspiration til troværdig kommunikation med borgeren: bevidsthed om sprog og kropssprog
Målgruppe
Kurset henvender sig til professionelle i kommunale, regionale og specialiserede indsatser, der beskæftiger sig med ufødte børn, børn, familie, pårørende og graviditet i et rusmiddelperspektiv. Kurset henvender sig til alle professionelle, der arbejder med udsatte familier og sårbare gravide, samt til medarbejdere i familiehuse, familieambulatoriet, rusmiddelcentre, læger, psykologer, psykiatere, familiebehandlere og -rådgivere, socialrådgivere, pædagogisk personale, sundhedsplejersker, sygeplejersker og jordemødre.