Med mig selv som redskab - Seminarer
Alle nyheder
Artikel

Med mig selv som redskab

Hvordan skal man som professionel håndtere egne følelser i arbejdet med mennesker? Det får du svar på i denne artikelserie "Med mig selv som redskab".

Med mig selv som redskab

– om den professionelles følelser i arbejdet med mennesker

Af Berit Mus Christensen og Maja Nørgård Jacobsen, autoriserede psykologer. Forfattere af bogen “Med mig selv som redskab“. 

Artikelserie: 1 af 5 (konkrete øvelser i artikel del 3 og del 4)

En stor mængde faglitteratur beskæftiger sig med, hvordan den professionelle med fordel kan forholde sig til den person, som han/hun forsøger at hjælpe. Og ikke mindst litteratur, som gør opmærksom på forskellige forhold ved strukturen og måden vi er sammen med personen på, som er vigtige for at skabe den ønskede forandring. Dog findes der ikke megen litteratur, der fokuserer på, hvordan den professionelle håndterer egne følelser, som opstår i mødet med den anden.

Se også relevant kursus: Styrk relationsarbejdet – undgå udbrændthed med Mindful Self Compassion

At mærke vrede, afsky, magtesløshed osv. overfor et menneske, som vi har til opgave at hjælpe, kan umiddelbart virke som modsætninger til værdier som empati, venlighed og varme – værdier mange af os forbinder med den professionelle rolle. Derfor kan vi ofte føle os utilstrækkelige, når sådanne følelser og relaterede tanker opstår. For hvordan kan jeg være en ”ægte professionel”, når jeg til tider ønsker mine klienter/borgere/elever osv. hen, hvor peberet gror?

Heldigvis er det muligt at have om end stærke ubehagelige følelser i dine professionelle relationer, samtidigt med, at du er dygtig til det, du gør. Oven i købet er der meget, som tyder på, at du med fordel kan byde sådanne følelser velkommen og bruge dem aktivt i dit professionelle virke. For hvad siger dine reaktioner egentlig om, hvad der er vigtigt for dig?

Se også relevant kursus: Metakogntiv terapi

Med vores bog “Med mig selv som redskab. Om at være professionel med følelser” tilstræber vi en normalisering af en række tabuiserede følelser, som typisk opstår hos professionelle, der arbejder med mennesker. Den tilbyder konkrete redskaber til, hvordan vi kan håndtere disse og endda uddrage mening af dem. Bogen tager udgangspunkt i metoderne Acceptance and Commitment Therapy og den mentaliseringsbaserede tilgang, som begge beskæftiger sig med at opbygge rummelighed overfor vores følelsesliv, snarere end at ændre dets indhold. Tilgangene beskrives kort i del 2 af denne artikelserie.

Relevante arrangementer

Skab RO hos borgere med psykiske lidelser
Kursus

Skab RO hos borgere med psykiske lidelser

Jylland & Sjælland

Kom med på dette kursus og få en praksisnær introduktion til træningsmetoden RO-lates, som genskaber kontakten til kroppen.

Når du deltager på kurset, opnår du:

Viden om sammenhængen mellem krop og sind Konkrete redskaber til, hvordan du arbejder ud fra metodens principper Mulighed for at afprøve metoden i praksis

Få mere at vide på siden herunder.

Læs mere
Læringsdag – Hvordan styrker vi psykologisk tryghed i den offentlige sektor?
Læringsdag

Læringsdag – Hvordan styrker vi psykologisk tryghed i den offentlige sektor?

Jylland & Sjælland

Gør plads i kalenderen til en læringsdag, der klæder dig på med helt konkrete eksempler på, hvordan psykologisk tryghed bliver skabt på din arbejdsplads og dine teams inden for den offentlige sektor. Fokus er på sundhedsområdet, skoleområdet og plejesektoren.

Når du deltager på dagen, får du:

 Kendskab til begrebet psykologisk tryghed Indsigt i de forhold, der er med til at styrke psykologisk tryghed Indblik i erfaringer med at styrke psykologisk tryghed i den offentlige sektor Konkrete redskaber til at kunne udvikle psykologisk tryghed på din arbejdsplads Indsigt i ny god offentlig ledelse med psykologisk tryghed i fokus
Læs mere
Husk lige iltmasken – mental styrketræning for ledere i det offentlige
Kursus

Husk lige iltmasken – mental styrketræning for ledere i det offentlige

Jylland & Sjælland

Tilmeld dig inden 1. september 2022 og få 50% på tilkøb af det digitale forløb ”Mental sundhed – opbygning af resiliens med IRONMiND(normal pris kr. 3.495 ekskl. moms.). Et digitalt forløb, der kan understøtte din implementering af programmet i forhold til træning af egen og andres mentale sundhed. Tilvælges i kurven, når deltagere er indtastet. 

Læs mere
Angst – brug åndedrættet som et effektivt og hjælpsomt redskab
Kursus

Angst – brug åndedrættet som et effektivt og hjælpsomt redskab

Jylland & Sjælland

På dette anvendelsesorienterede kursus stiller vi skarpt på åndedrættets vigtighed i behandlingen af angst. Når uro og angst overmander dine borgere/klienter, bliver åndedrættet oftest hurtigere og mere overfladisk, og det øger angsten. Der er dog hjælp at hente gennem øvelser, der giver ro og kontrol.

I spidsen for kurset står fysioterapeut og åndedrætsterapeut Lotte Paarup samt ergoterapeut og åndedrætsterapeut Rebekka Bondegaard. Sammen klæder de dig bl.a. på med:

Øvelser og teknikker, som skaber plads til åndedrættet gennem selvmassage med små bolde, mobilisering og stræk af kroppen Øvelser og teknikker til, hvordan du hjælper mennesker med angst til at optimere grundåndedrættet og derigennem dæmpe alarmberedskabet og forebygge angstsymptomer Viden om åndedrættets påvirkning på og regulering af det autonome nervesystem via vagusnerven Viden om, hvorfor et angstanfald aldrig kommer ud af det blå, selvom det kan føles sådan
Læs mere