Med mig selv som redskab - Seminarer
Alle nyheder
Artikel

Med mig selv som redskab

Hvordan skal man som professionel håndtere egne følelser i arbejdet med mennesker? Det får du svar på i denne artikelserie "Med mig selv som redskab".

Med mig selv som redskab

– om den professionelles følelser i arbejdet med mennesker

Af Berit Mus Christensen og Maja Nørgård Jacobsen, autoriserede psykologer. Forfattere af bogen “Med mig selv som redskab“. 

Artikelserie: 1 af 5 (konkrete øvelser i artikel del 3 og del 4)

En stor mængde faglitteratur beskæftiger sig med, hvordan den professionelle med fordel kan forholde sig til den person, som han/hun forsøger at hjælpe. Og ikke mindst litteratur, som gør opmærksom på forskellige forhold ved strukturen og måden vi er sammen med personen på, som er vigtige for at skabe den ønskede forandring. Dog findes der ikke megen litteratur, der fokuserer på, hvordan den professionelle håndterer egne følelser, som opstår i mødet med den anden.

Se også relevant kursus: Styrk relationsarbejdet – undgå udbrændthed med Mindful Self Compassion

At mærke vrede, afsky, magtesløshed osv. overfor et menneske, som vi har til opgave at hjælpe, kan umiddelbart virke som modsætninger til værdier som empati, venlighed og varme – værdier mange af os forbinder med den professionelle rolle. Derfor kan vi ofte føle os utilstrækkelige, når sådanne følelser og relaterede tanker opstår. For hvordan kan jeg være en ”ægte professionel”, når jeg til tider ønsker mine klienter/borgere/elever osv. hen, hvor peberet gror?

Heldigvis er det muligt at have om end stærke ubehagelige følelser i dine professionelle relationer, samtidigt med, at du er dygtig til det, du gør. Oven i købet er der meget, som tyder på, at du med fordel kan byde sådanne følelser velkommen og bruge dem aktivt i dit professionelle virke. For hvad siger dine reaktioner egentlig om, hvad der er vigtigt for dig?

Se også relevant kursus: Metakogntiv terapi

Med vores bog “Med mig selv som redskab. Om at være professionel med følelser” tilstræber vi en normalisering af en række tabuiserede følelser, som typisk opstår hos professionelle, der arbejder med mennesker. Den tilbyder konkrete redskaber til, hvordan vi kan håndtere disse og endda uddrage mening af dem. Bogen tager udgangspunkt i metoderne Acceptance and Commitment Therapy og den mentaliseringsbaserede tilgang, som begge beskæftiger sig med at opbygge rummelighed overfor vores følelsesliv, snarere end at ændre dets indhold. Tilgangene beskrives kort i del 2 af denne artikelserie.

Relevante arrangementer

Børn og unges trivsel og sundhed – med fokus på ”støj” fra digitale medier
Kursus

Børn og unges trivsel og sundhed – med fokus på ”støj” fra digitale medier

Jylland & Sjælland

Mange børn og unge bruger i dag en stor del af deres vågne timer foran en skærm, men hvordan påvirker skærmene egentlig deres trivsel, udvikling og livsduelighed? Netop dét får du viden om på dette kursus, som psykolog Nicola Nyhave står i spidsen for.

Som deltager på kurset bliver du mere konkret klædt på med:

Viden om, hvordan krop og psyke gensidigt påvirker hinanden, og hvad der skaber det bedste grundlag for sundhed og trivsel hos mennesker Viden om sociale medier, FOMO og andre skærmfænomener, og hvordan de påvirker børn og unges sundhed, trivsel, udviklingsmuligheder og livsduelighed Indblik i, hvorfor det er vigtigt, at du, som fagperson, bidrager til at skabe en bedre balance mellem det analoge og det digitale i børn og unges liv – og inspiration til at gøre det Indblik i, hvorfor det er vigtigt, at du bygger solide stilladser omkring børn og unge og tør være en tydelig rollemodel i en verden i hastig forandring

Lyst til at vide mere? Så skal du bare læse med lige herunder.

Læs mere
Omsorgstræthed – Bryd tabuet og styrk kulturen
Kursus

Omsorgstræthed – Bryd tabuet og styrk kulturen

Jylland & Sjælland

Selvom du og dine kollegaer elsker arbejdet med at drage omsorg for andre mennesker, kan det til tider være drænende, og I kan opleve omsorgstræthed. Så hvordan forebygger I bedst denne?

Dét dykker vi ned i på dette kursus, hvor du får fyldt den faglige rygsæk med viden og konkrete redskaber til forebyggelsesarbejdet af omsorgstræthed.

Som deltager på kurset opnår du således:

En dybere forståelse af begrebet og de risikofaktorer, der kan føre til omsorgstræthed Indsigt i og forståelse af betydningen af at have følelser med på arbejde – på godt og ondt Konkrete metoder og redskaber, du kan anvende i dit daglige forebyggelsesarbejde Refleksioner over, hvordan du som leder skal passe på dig selv, og hvordan du kan hjælpe dine medarbejdere med det samme
Læs mere
Selvskade og spiseforstyrrelse hos unge
Kursus

Selvskade og spiseforstyrrelse hos unge

Jylland & Sjælland

Selvskadende adfærd og spiseforstyrrelser blandt børn og unge kan have fatale konsekvenser, og det er afgørende, at du som fagperson kan hjælpe dem. På denne kursusdag lærer du derfor om ”De Tre Principper”, som er et nyt psykologisk paradigme i Danmark, der kan hjælpe mennesker med at finde tilbage til deres indre styrke og balance – bl.a. når de selvskader eller har en spiseforstyrrelse.

Når du deltager på kurset, opnår du:

Viden om selvskade og spiseforstyrrelser Kendskab til risikoadfærd og redskaber til opsporing i forhold til at identificere selvskade og spiseforstyrrelser i et tidligt stadie Indføring i ”De Tre Principper” ift. selvskade og spiseforstyrrelse med fokus på hvordan vi altid – inde bag kaosset af tanker og følelser – er ok; at vores sind er stærkt og selvhelende Indblik i, hvordan du som fagprofessionel kan hjælpe og gøre en forskel ud fra forståelsen af ”De Tre Principper” Inspiration til, hvordan ”De Tre Principper” kan bruges med det samme i praksis og i kombination med opsporingsredskaberne

Ved det faglige ror står psykoterapeut Jane Ellegaard, som til daglig arbejder med børn og familier i Skanderborg Kommune.

Læs mere om kursusdagen lige herunder.

Alle hold er udsolgt. Vi arbejder på nye datoer. Skriv en mail til os på [email protected] og kom på venteliste. 

Læs mere
Tilknytning og omsorgsarbejde
Kursus

Tilknytning og omsorgsarbejde

Jylland & Sjælland

Sådan bliver dine egne personlige erfaringer og tilknytningsmønstre en ressource i faglig praksis. Gør plads i kalenderen, og deltag på dette kursus, hvor psykolog Sarah Daniel stiller skarpt på, hvordan den personlige historie med tilknytning indvirker på vores kompetencer og udfordringer som professionelle omsorgsgivere.

I løbet af kursusdagen opnår du:

Viden om, hvordan tilknytning og tilknytningsmønstre spiller ind i et arbejde, hvor omsorg indgår som en del af den professionelle opgave Inspiration til refleksion over, hvordan din egen tilknytningshistorie spiller ind i dit arbejde Indblik i, hvordan specifikke præferencer og tilbøjeligheder mht. tilknytning og omsorg giver specifikke muligheder og faldgruber i omsorgsarbejdet Input til, hvordan du kan indtænke denne dimension i måden, du tænker kollegafælleskab og ledelse i omsorgsarbejde Inspiration til måder at øge din egen ”langtidsholdbarhed” i omsorgsarbejde – og dermed undgå stress og omsorgstræthed
Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-grey

5 ud af 6 stjerner

Læs mere